آمار منتشر شده نشان میدهد که ایران در سال 1391 از بیش از 50 کشور دنیا محصولات دارویی وارد کرده است که در این بین بیشترین حجم واردات از کشورهای اروپایی انجام شد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، براین اساس واردات محصولات دارویی ایران در سال گذشته از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 0.04 و 2.75 درصد نسبت به سال 1390 افزایش یافته و به 16 هزار تن و یک میلیارد و 468 میلیون دلار رسید. به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت که در سال گذشته واردات داروی کشور نسبت به سال قبل از آن تقریبا ثابت مانده و هیچ تغییری نداشته است.
در بین گروههای کالایی مختلف گروه محصولات دارویی دهمین گروه عمده وارداتی در سال گذشته بود. در گروه محصولات دارویی نیز مکملهای دارویی برای خردهفروشی که تولید داخلی مشابه ندارند با 716 میلیون دلار بیشترین سهم را در واردات به خود اختصاص دادند.
در همین حال آمار گمرک ایران حاکی از آن است که کشورمان در سال گذشته از 56 کشور انواع محصولات دارویی وارد کرده است.
سوئیس با 295.3 میلیون دلار بزرگترین صادرکننده محصولات دارویی به ایران در سال 1391 بود. آلمان با 270.9 میلیون دلار و فرانسه به 190 میلیون دلار دوم و سوم شدند. به این ترتیب بیش از 51 درصد از کل واردات محصولات دارویی کشور متعلق به همین سه کشور اروپایی بوده است. ضمن اینکه سهم کل کشورهای اروپایی در واردات داروی ایران به بیش از 77 درصد رسید.
ردههای چهارم تا دهم بزرگترین صادرکنندگان محصولات دارویی به ایران نیز به ترتیب به اتریش (134.6 میلیون دلار)، امارات (134.3 میلیون دلار)، ترکیه (67.3 میلیون دلار)، هند (63.8 میلیون دلار)، بلژیک (47.3 میلیون دلار)، ایتالیا (38.18 میلیون دلار) و دانمارک (38.12 میلیون دلار) اختصاص یافت.
از دیگر صادرکنندگان بزرگ دارو به ایران طی سال قبل میتوان به اسپانیا (20.1 میلیون دلار)، انگلیس (31.8 میلیون دلار)، آمریکا (11.9 میلیون دلار)، ایرلند (19.6 میلیون دلار)، کرهجنوبی (20 میلیون دلار)، چین (7.5 میلیون دلار)، سوئد (8.6 میلیون دلار)، قبرس (3.1 میلیون دلار)، قطر (5.6 میلیون دلار)، کانادا (5.6 میلیون دلار)، هلند (23.1 میلیون دلار) و هند (63.8 میلیون دلار) اشاره کرد.
به گزارش ایسنا دارو و برخی تجهیزات پزشکی سال قبل در اولویت اول واردات کالا قرار داشتند و برای واردات نیز ارز مرجع دریافت میکردند اما بانک مرکزی از اوایل اردیبهشت سال جاری ارز مرجع واردات دارو را حذف و اعلام کرد که از این پس دارو صرفا با ارز مبادلهای وارد خواهد شد.
سازمان غذا و دارو نیز از آغاز روند اختصاص ارز مبادلهای به واردات دارو از چند روز پیش خبر داده است. این در حالی است که بانک مرکزی در سال 1391 بیش از سه میلیارد دلار ارز مرجع به واردات دارو اختصاص داده بود.
از سوی دیگر براساس گزارشهای منتشر شده مقادیر زیادی دارو و مواد اولیه دارویی به دلیل مشکلات ارزی به وجود آمده در گمرکهای کشور انباشت شده و گمرک به آنها اجازه ترخیص نمیدهد. اگرچه معاون گمرک موضوع دپوی دارو در گمرکهای کشور را رد کرده اما رئیس کل گمرک به صورت تلویحی این خبر را تائید کرده است.
با وجود اینکه آمار دقیقی از میزان انباشت دارو در گمرکهای کشور در دست نیست اما این نگرانی وجود دارد که انباشت بیش از حد دارو در گمرکها به فاسد شدن و از بین رفتن این داروها منجر شود.
در همین حال آمار گمرک ایران نشان میدهد که واردات محصولات دارویی به کشور در نخستین ماه سال جاری با کاهش 54.7 درصدی به حدود 34.2 میلیون دلار رسید. وزن داروهای وارداتی هم با کاهش 18.6 درصدی به 549.7 تن رسید.
همچنین بانک مرکزی در حالی از اختصاص 196 میلیون دلار ارز برای واردات دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی در 53 روز نخستین سال جاری خبر داده است که به نظر میرسد این میزان ارز اختصاص یافته جوابگوی نیاز کشور به واردات دارو و تجهیزات پزشکی نیست.
انتهای پیام
نظرات