برخی مسافران نوروزی در سفر به اصفهان وقتی به دیدن یکی از عجیبترین و پیچیدهترین آثار تاریخی این شهر رفتند، به جای آنکه شاهد تکان خوردن «منار جنبان» باشند، به در بسته خوردند.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، «منار جنبان» نوروز امسال برای گردشگران تکان داده نشد و متولیانی که در این بنای تاریخی حضور داشتند، در پاسخ به پرسشهای مکرر بازدیدکنندگان، دلیل این اتفاق را مرمت «منار جنبان» پیش از آغاز تعطیلات نوروزی دانستند که بهدنبال آن، منارهی این بنا دیگر تکان نمیخورد.
البته برخلاف گزارشهایی که برخی گردشگران به خبرنگار ایسنا دادند، معاون میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: هیچیک از منارههای این بنای تاریخی برای تکان خوردن مشکلی ندارند؛ تکان دادن یا تکان ندادن آنها به تشخیص کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان انجام میشود و هر دو مناره براساس سیاستهای ما تکان داده میشوند.
ناصر طاهری با اشاره به انجام شدن مرمتهای دورهیی در همهی بناهای تاریخی، ادامه داد: «منار جنبان» نیز از این مرمتهای دورهیی بینصیب نیست و آخرین دورهی مرمت این بنا در سهماه پایانی سال 91 انجام شد.
او استحکامبخشی، تثبیت تزیینات کاشیکاری، آجرکاری معلقی و بندکشی این بنای تاریخی را از اقدامات انجامشده در «منار جنبان» دانست و افزود: «منار جنبان» معمولا بهصورت دورهیی توسط کارشناسان بررسی میشود و در صورت نیاز داشتن به مرمت، گروه کارشناسی برنامهی آن را در دستور کار قرار میدهد.
به گزارش ایسنا، شهرت این بنای کوچک، با پهنای 9 متر و بلندای 17 متر، این است که با تکان دادن یکی از منارهها، منارهی دیگر و حتا کل ساختمان تکان میخورد. ایوان بنا به سبک مغول ساخته شده است و از آن دوره کاشیکاریهایی دارد؛ ولی شکل منارهها نشان میدهد که احتمالا در پایان دورهی صفوی به ایوان اضافه شدهاند.
تکان خوردن منارههای این بنا تا مدتها برای دانشمندان پرسشبرانگیز بود. معماری اسرارآمیز آن برای بسیاری هنوز هم در ابهام است. منطقیترین علتی که برای تکان خوردن منارهها وجود دارد، پدیدهی فیزیکی تشدید یا پدیدهی رزونانس است، چون منارهها سبک معماری مشابهی دارند و تکان خوردن یکی روی دیگری اثر میگذارد.
بعد از تبدیل شدن «منار جنبان» به جاذبهی توریستی، برنامهای برای تکان دادن منارهها در زمانها مشخص اجرا شد. در حالی که خاصیت لرزهپذیر بودن اثر برای مقاومسازی بنا در برابر زلزله در آن ایجاد شده است.
انتهای پیام
نظرات