• سه‌شنبه / ۲۲ اسفند ۱۳۹۱ / ۱۴:۲۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 91122214830
  • خبرنگار : 71191

توضیح مدیر موزه ملی درباره میدان مشق، بازپس‌گیری الواح هخامنشی، ارتباط با لوور و ...

توضیح مدیر موزه ملی درباره میدان مشق، بازپس‌گیری الواح هخامنشی، ارتباط با لوور و ...

مدیرکل موزه‌ی ملی ایران گفت: برای اجرایی کردن مصوبه‌ی هیأت دولت با هدف تبدیل محوطه‌ی میدان مشق به مجموعه‌ی موزه‌ی ملی ایران، مطالعات توسط یک مشاور داخلی انجام شده است.

مدیرکل موزه‌ی ملی ایران گفت: برای اجرایی کردن مصوبه‌ی هیأت دولت با هدف تبدیل محوطه‌ی میدان مشق به مجموعه‌ی موزه‌ی ملی ایران، مطالعات توسط یک مشاور داخلی انجام شده است.

به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اسدالله محمدپور در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا درباره‌ی اجرایی شدن مصوبه‌ی هیأت دولت برای انتقال محوطه‌ی میدان مشق به موزه‌ی ملی ایران، اظهار کرد: پیگیری‌ها برای این قضیه جدید نیستند، در سالی که این طرح مطرح شد، پیگیری‌هایی صورت گرفت و مطالعاتی نیز توسط یک مشاور داخلی انجام شد. این قضیه هنوز قابل پیگیری است.

او در پاسخ به این پرسش که آیا بخش‌های دولتی مستقر در محوطه با این اتفاق مخالفت می‌کنند که این کار هنوز انجام نشده است؟ گفت: مهم‌ترین مشکلی که در این زمینه وجود دارد، مشخص کردن یک مکان برای انتقال بخش‌های دولتی مستقر در محوطه‌ی میدان مشق است. از سوی دیگر، تأمین اعتبارات لازم برای خریدن بناهای مورد نظر مطرح است که این یکی از مهم‌ترین عوامل برای کندی کار در اجرایی کردن این پروسه است.

وی با اشاره به اختصاص بودجه‌ی 5 / 3 میلیارد تومانی برای توسعه‌ی موزه‌ی ملی ایران در سال 91، بیان کرد: این اعتبار نسبت به میزان تصویب‌شده بسیار کمتر اختصاص داده شد. به همین دلیل، با توجه به این‌که هر سال امکان بروز چنین اتفاقاتی وجود دارد با کندی در اجرایی کردن این مصوبه مواجه هستیم.

او با تأکید بر این‌که موزه‌ی ملی ایران یک مجموعه‌ی زیر نظر اداره کل موزه‌هاست و بخش مالی توسط معاونت میراث فرهنگی اعتبار می‌گیرد، گفت: موزه‌ی ملی ایران کار ذی‌حسابی انجام نمی‌دهد، مباحث مالی توسط معاونت میراث فرهنگی پیگیری می‌شود؛ ولی کارهای مطالعاتی بسیار سنگینی تا کنون در این زمینه انجام شده است و بقیه‌ی کارها نیز قابل پیگیری هستند.

محمدپور همچنین درباره‌ی مدت‌زمان طولانی که برای بهره‌برداری از بخش دوران اسلامی موزه‌ی ملی ایران تا کنون صرف شده است‌، اظهار کرد: فرآیند ساخت یا بازسازی موزه‌ی دوران اسلامی توسط بخش خصوصی در حال انجام است. موزه‌ی ملی ایران طرف قرارداد این پروژه نیست و اداره کل موزه‌ها آن را پیگیری و مدیریت می‌کنند. بنابراین چنین سوالاتی را باید از بهره‌بردار موزه بپرسید. موزه‌ی ملی ایران بعد از تحویل گرفتن ساختمان دوران اسلامی می‌تواند درباره‌ی چنین سوالاتی پاسخگو باشد.

او در ادامه درباره‌ی عملکرد موزه‌ی ملی ایران نیز با اشاره به تقسیم‌بندی هفت‌گانه‌ی بخش‌های پژوهشی این موزه و اقداماتی که این بخش در موزه‌ی ملی انجام می‌دهد، گفت: با کمک این بخش از موزه تا کنون توانسته‌ایم نمایشگاه‌های مختلفی را برگزار و مجموعه کتاب‌های زیادی را منتشر کنیم. همچنین تفاهم‌نامه‌های مختلفی با موزه‌های مختلف دنیا بسته‌ایم یا در دست بررسی داریم.

محمدپور با اشاره به برگزاری نمایشگاه زیورآلات در نوروز امسال در موزه‌ی ملی ایران، اظهار کرد: این نمایشگاه از 27 اسفندماه 91 تا 30 فروردین‌ماه 92 در این موزه به‌صورت رایگان برپاست که در آن، 110 قلم شیء در پنج بخش تاریخی با 42 قلم شیء از هزاره‌ی دوم پیش از میلاد تا ساسانی‌، بخش پیش از تاریخ با 38 قلم شیء از هزاره‌ی پنجم پیش از میلاد‌، بخش اسلامی با 20 قلم شیء از صدر اسلام تا سده‌ی 12 و 13 هجری قمری قمری، بخش پارینه‌سنگی با دو قلم شیء از 35هزار سال پیش و بخش مهر و سکه با هشت قلم شیء به نمایش درمی‌آید.

وی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر این‌که در سال‌های گذشته طرحی برای استفاده از انرژی خورشیدی در موزه‌ی ملی ایران مطرح شد تا دیگر از تأسیسات فنی استفاده نشود، گفت: انرژی خورشیدی یک طرح اولیه بود که مطرح شد؛ ولی در آن زمان به این قضیه توجه نشد که ساختمان موزه‌ی ملی ایران خود یک بنای تاریخی ثبت شده است که هر دخل و تصرفی در آن نیازمند کسب مجوزهای لازم از شورای فنی میراث فرهنگی کشور است. این موضوع به اندازه‌ای دنبال شد و در نامه‌نگاری‌هایی که با بخش‌های مختلف سازمان میراث فرهنگی و حتا رییس‌جمهور انجام شد، این موضوع را مطرح کردیم که موزه‌ی ملی ایران به فضایی جدید که امکان دخل و تصرف و توسعه‌های فنی و مدرن در آن باشد، نیاز دارد. این قضیه هنوز در حال پیگیری است تا بتوانیم مهمترین و ارزشمندترین مخزن کشور را داشته باشیم.

مدیرکل موزه‌ی ملی ایران درباره‌ی سامان‌دهی گنجینه‌ی موزه‌ی ملی ایران و طرح «جام» بیان کرد: طرح «جام» که با هدف سامان‌دهی و بازنگری اشیای کاوش‌شده در نقاط مختلف کشور آغاز شد، هرچند کُند ولی هنوز در حال انجام است.

وی اظهار کرد: بعد از به‌دست آمدن آثار و انتقال آن‌ها به موزه‌ی ملی ایران که به‌عنوان پخش‌گاه برای همه‌ی موزه‌های کشور محسوب می‌شود، نخست مستندسازی اولیه روی آثار انجام می‌شود و بعد از ارزیابی انجام مرمت و هرگونه عملیات شناسایی و حفاظتی که آثار نیاز دارند‌، با توجه به اولویت‌ها به موزه‌هایی که باید غنی‌سازی شوند، فرستاده می‌شوند. تا کنون سامان‌دهی حدود 14هزار قلم شیء انجام شده است و امیدواریم دیگر آثار را نیز بتوانیم بعد از مشخص شدن یک مکان برای موزه‌ی جدید، سریع‌تر سامان‌دهی کنیم.

او ادامه داد: موزه‌ی ملی ایران با کمبود فضا مواجه است و به یک مخزن مجهز نیاز دارد تا بتوانیم همه‌ی آثار موجود در موزه را به‌طور کامل و علمی شناسایی کنیم. اکنون در نامه‌نگاری‌هایی که با معاونت میراث فرهنگی کشور انجام شده است، در حال تأمین اعتبار برای اختصاص یک انبار جدید تا پایان سال 92 به موزه‌ی ملی ایران هستیم.

وی همچنین با اشاره به وارد کردن بیش از 100هزار شیء تاریخی موجود در موزه‌ی ملی ایران در طرح «جام» تأکید کرد: این روند همچنان ادامه دارد و اگر مخزن جدید زودتر به ما داده شود، ما هم زودتر می‌توانیم این پروژه را به پایان برسانیم.

مدیرکل موزه‌ی ملی ایران در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره‌ی اقدامات پژوهشی در دست انجام این موزه نیز اظهار کرد: پژوهشگران و کارشناسان موزه‌ی ملی ایران، پروژه‌های مختلفی در سطح ملی و بین‌المللی با پژوهشگران نقاط دیگر دارند که مهم‌ترین این پروژه‌ها همکاری پنج موزه‌ی بین‌المللی دنیا‌ برای بررسی سکه‌های اشکانی و ساسانی است که تا کنون بررسی و حتا چاپ مطالعات سکه‌های ساسانی انجام شده و فاز نخست چاپ مطالعات سکه‌های اشکانی به پایان رسیده است.

او در ادامه از تشکیل یک کمیته‌ی پژوهشی در موزه‌ی ملی ایران خبر داد و بیان کرد: این کمیته با قالب‌های جدید و نظر به اهمیت و میزان وضعیت پژوهش‌ها در موزه‌ی ملی ایران، در قالب فرمت‌های خاص کارهای پژوهشی را انجام می‌دهد.

وی به بستن تفاهم‌نامه‌های پژوهشی با دانشگاه‌های معتبر کشور مانند تهران،‌ تربیت مدرس و دانشگاه آزاد واحد مرکز که گروه‌های باستان‌شناسی دارند اشاره کرد و گفت: بانک سفال موزه‌ی ملی ایران فعالیت‌های خود را در بخش‌های مختلف پژوهشی از گذشته تا کنون به‌صورت مستمر انجام داده است.

مدیرکل موزه‌ی ملی ایران در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره‌ی سایت اینترنتی موزه‌ی ملی ایران، توضیح داد: یکی از برنامه‌های جدی این موزه در سال 92 ارتقای سایت موزه‌ی ملی ایران است که با توجه به ظرفیت این موزه، شرایط فعلی اصلا مورد رضایت مسئولان میراث فرهنگی نیست.

او همچنین درباره‌ی وضعیت دورکارهای موزه‌ی ملی نیز اظهار کرد: این موزه دیگر هیچ نیروی دورکاری ندارد، همه دورکارهایی که قرار بود به موزه بازگردند به جایگاه گذشته خود برگشته‌اند.

محمدپور همچنین درباره‌ی بحث هیأت امنایی شدن موزه‌ی ملی ایران نیز بیان کرد: در آخرین جلسه‌ی شورای سیاست‌گذاری موزه‌ها، این قضیه نیز پیگیری شد و چند مسأله که تعارض‌های مقرراتی در آیین‌نامه‌ی مربوط به این قضیه داشتند، بررسی و برطرف شدند. اکنون معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری موظف است این قضیه را به‌طور جدی دنبال کند.

وی همچنین درباره‌ی اعضای هیأت امنای این موزه نیز گفت: رییس هیأت امنا،‌ رییس‌جمهور است و اعضای هیأت امنا نیز رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور،‌ شهردار تهران،‌ رییس موزه‌ی ملی ایران،‌ شش نفر از صاحب‌نظران حوزه‌های علمی و فرهنگی و چهار نفر از فعالان حوزه‌های اقتصادی و وزیر اقتصاد و دارایی هستند.

او همچنین با تأکید بر لزوم غنی‌سازی موزه‌ی ملی ایران اظهار کرد: در برنامه‌های پژوهشی این موزه، اشیای نمایشی و تزیینی که کارهای مرمت و سامان‌دهی آن‌ها انجام شده است به جایگاه اصلی خود برمی‌گردند.

وی درباره‌ی بحث برنامه‌ریزی‌ انجام‌شده برای افزایش تعداد بازدیدکنندگان موزه‌ی ملی ایران نیز گفت: توسعه‌ی نمایشگاه‌های داخلی کشور را با هدف افزایش تعداد بازدیدکنندگان از موزه در برنامه داریم. به استان‌های کشور اعلام آمادگی کرده‌ایم که موزه‌ی ملی ایران در هر استان نمایشگاه‌های استانی برگزار می‌کند. تا کنون استان‌های همدان‌، مازندران و جزیره‌ی قشم از این اتفاق استقبال کرده‌اند. همچنین با شهرداری تهران هماهنگی‌هایی انجام شده است تا با هدف معرفی آثار فرهنگی و تمدنی تهران، نمایشگاهی در برج میلاد برگزار شود.

به گزارش ایسنا، با مطرح شدن این موضوع که موزه‌ی ملی ایران برخی آثار خود را با هدف نمایش به بخش‌های دیگر منتقل می‌کند، برخی خبرنگاران اعتراض کردند که این کار با چه مجوزی و تحت چه شرایطی انجام می‌شود که محمدپور توضیح داد: فایده‌ی اشیای داخل موزه چیست؟ قطعا این آثار باید معرفی شوند. زمانی که چنین اتفاقی بخواهد رخ دهد از بخش‌های مختلف اداره کل موزه‌ها و سازمان میراث فرهنگی این قضیه را مد نظر قرار می‌دهند. همچنین یک هیأت کارشناسی قوی و سختگیر که بیشتر آن‌ها خارج از سازمان میراث فرهنگی هستند، این موضوع را بررسی می‌کنند. برای ارسال این آثار به خارج از کشور نیز سطح گسترده‌تری از کارشناسان این قضیه را زیر نظر دارند. حتا گاهی ممکن است برخی آثار موجود در مخازن موزه‌ی ملی ایران مورد تأیید هیأت کارشناسی برای خروج از این مخازن قرار نگیرد که به هیچ عنوان این کار انجام نمی‌شود.

محمدپور در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگاری که پرسید در دوره‌ی آقای بقایی برخی موزه‌های بزرگ دنیا مانند لوور، ارتباط شان با موزه‌ی ملی ایران قطع شد، آیا حالا هم این ارتباط قطع است؟ گفت: برقراری هر ارتباطی با دیگر موزه‌های دنیا براساس درخواست دو طرف سنجیده می‌شود و بعد از آن، تصمیم گرفته می‌شود. برقراری ارتباط دوباره با هر موزه‌ای به درخواست دو طرف بستگی دارد. ما به‌عنوان طرف ایرانی بعد از این موضوع درخواستی برای برقراری رابطه با موزه‌ی لوور نداشتیم، ولی معنی آن این نیست که این قطع ارتباط به‌صورت ابدی است.

وی اظهار کرد: موضوع تفاهم‌نامه با قرارداد، دو بحث متفاوت است؛ نخست یک تفاهم‌نامه امضا می‌شود بعد از آن، قرارداد به امضای دو طرف می‌رسد تا بتوانیم همکاری متقابلی با موزه‌ها داشته باشیم. در واقع تفاهم‌نامه بیشتر جنبه‌ی پژوهشی و قرارداد ضمانت اجرایی دارد. این نکته نیز باید مد نظر باشد که الزاما همه‌ی قراردادها دو طرفه نیستند هر تفاهم‌نامه‌ای یک دوره‌ی زمانی دارد. در حال حاضر نیز ارتباط موزه‌ی ملی ایران، نه با موزه‌ی لوور و نه با هیچ‌یک از موزه‌های دنیا قطع نیست و اگر بخواهیم با هر کدام از آن‌ها تفاهم‌نامه امضا کنیم مشکلی در این زمینه نداریم.

مدیرکل موزه‌ی ملی ایران همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره‌ی وضعیت الواح هخامنشی موجود در دانشگاه شیکاگو و این‌که در دوره‌ی آقای بقایی پیگیری برای بازگرداندن این الواح به موزه‌ی ملی ایران سپرده شد، توضیح داد: پشتیبانی کارشناسی این الواح به موزه‌ی ملی ایران داده شد، این موزه به‌صورت مجزا از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نمی‌تواند طرح دعوا کند. به همین دلیل، از طریق مجاری مربوط، پیگیری وضعیت الواح هخامنشی در حال انجام است.

خبرنگاری از محمدپور پرسید که به‌دنبال پیگیری‌هایی که با برخی دانشجویان دانشگاه شیکاگو داشتم آن‌ها عنوان کردند که الواح هخامنشی به‌صورت بسته‌بندی و آماده در دانشگاه شیکاگو است تا بعد از اقداماتی که ایران باید انجام دهد، این الواح به ایران بازگردانده شوند، چرا این کار انجام نمی‌شود؟

او پاسخ داد: ما نمی‌توانیم مبنای کار خود را بر اطلاعاتی که شما می‌گویید از دانشجویان دانشگاه شیکاگو گرفته‌اید قرار دهیم. ما کارهای خود را توسط واحد حقوقی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری انجام می‌دهیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha