یک معمار گفت: در طرح تفصیلی تهران که سال 1347 تهیه شد، ردپای اصالت شهری وجود داشت؛ آن طرح سندی بود برای شهر تهران.
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سپیده شفایی، در نشست هماندیشی «تجربه تهران» که عصر روز گذشته در موزهی هنرهای دینی امام علی(ع) برگزار شد، با اشاره به وجود ویژگیهای یک شهر کامل در تهران، اظهار کرد: من هنوز به طرح تفضیلی سال 1347 برای تهران بیشتر از طرح کنونی ایمان دارم. در آن طرح ردپایی از اصالتهای شهری بود، سندی بود که به خود شهر تهران ربط داشت. اما طرح جدید ساماندهی تهران، در هر شهر دیگری میتواند اجرایی شود. این طرح هیچ ویژگی خاصی برای تهران ندارد، بیشتر یک سردرگمی ایجاد کرده است.
وی با بیان این که شهر تهران اکنون در کنار رشد و توسعهای که دارد، مستند بر هیچ سندی نیست، افزود: از همه مهمتر اینکه پشت این طرح باور نیست و این بدترین چیز است. هیچ یک از دستگاههای اجرایی این طرح را برای تهران اجرایی نمیدانند. سند توسعه یک چیز مجرد نیست باید یک خانواده از اسناد داشته باشیم تا گوشههای مختلف یک پازل را بتوانیم پر کنیم. ولی این اتفاق نیفتاد و همه تصمیمها مجرد هستند. در واقع هیچ کدام از تصمیمهای کنونی نقطهی اتصال ندارند.
او با تاکید بر لزوم وجود اسناد و پشتوانهی تفکر برای شهر تهران، اظهار کرد: متاسفانه مجریان طرحها و شهرداریها سیاستزده شدهاند. هیچ دلسوزی در این زمینه وجود ندارد، به جز اینکه بخواهند کاری را اجرایی کنند. تهران مانند شهروندانش ملتهب است. آرامش ندارد. هیچ چیز سر جای خودش نیست این یک مجموعه است که باید با صبوری کارها دربارهی آن پیگیری شود.
شفایی افزود: هیچ گریزی از تخریب شهر تهران نیست و روز به روز بخش بیشتری از آن را از دست میدهیم، ولی باید با صبوری به آن بچسبیم و دستکم بخشی از آن را حفظ کنیم تا شاید یک روز بتوانیم تهران را مجددا از نو بسازیم.
او ادامه داد: تهران با سلیقهی ما جلو نمیرود. اکنون سلیقهی واردکنندگان است که در این شهر پیشروست. ما در یک بازار زندگی میکنیم که در آن زورمان به هیچکس نمیرسد.
* پیمانکار کنونی پروژههای بازار تهران، یک جوراب فروش است
این مهندس ناظر در برخی پروژههای میراثی، ادامه داد: قبلا از من برای کار بر روی بازار تاریخی تهران درخواست شد، زمانی که برای عقد قرارداد رفتم، پیمانکار پروژه، یک جوراب فروش در بازار به من معرفی شد و نتیجهی این قرارداد آن بود که من کنار کشیدم و هنوز آن پیمانکار در حال کار بر روی بازار و حتی بخشهای تاریخی آن است.
* از بعد از انقلاب، تهران به صورت اضطراری مدیریت میشود
به گزارش ایسنا، رییس موسسه تهران، مطالعات کلانشهر نیز در این نشست اظهار کرد: از اوایل انقلاب اسلامی به این طرف، با رشد جمعیت بین 4 تا 4 و 8 دهم درصد و هجوم بیسابقهی افراد به تهران، مدیریت شهری این شهر را تا امروز به صورت اضطراری هدایت میکند.
علی کرمانیان افزود: در همهی این مدت، کیفیت قربانی کمیت شده است. دو نگاه مختلف میان مدیران شهری و متخصصان در این زمینه وجود دارد و هیچیک تاکنون نتوانستهاند نظر گروه دیگر را در این زمینه به خود جلب کنند. حتی متخصصان نتوانستهاند راه چارهای پیدا کنند. در واقع همه به نوعی دنبال منافع خود بودند؛ این در حالی است که اگر بخواهیم در این مسایل به نتیجه برسیم باید به فکر دیگری باشیم.
وی با اشاره به فعالیت چند سالهی 22 مشاور طرح جامع بر روی طرح تفضیلی تهران، گفت: این مشاوران نتوانستند حرف دلشان را بزنند، به همین دلیل اکنون طرح بازنگری بر روی پروژهی جامع تفصیلی شهر تهران مجددا آغاز شده است.
انتهای پیام
نظرات