سرپرست اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان گفت: بخشنامهی ممنوعیت ورود تورهای «مختلط» به مناطق مختلف کشور، در تیر و مردادماه امسال پیرو بخشنامهی معاون گردشگری کشور به همهی ادارههای کل میراث فرهنگی و گردشگری کشور ابلاغ شده است.
محسن مصلحی در گفتوگو با خبرنگار سرویس گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: پیش از ابلاغ بخشنامهی معاون گردشگری کشور به استانها، با توجه به اسناد و بخشنامههای موجود، از حدود سه سال پیش نیز بخشنامههایی در این زمینه به همهی استانهای کشور ابلاغ شده بود؛ ولی با توجه به اتفاقاتی که در طول بیش از یک سال گذشته در استان اصفهان رخ داده است، به ابلاغ این بخشنامه در روز 23 آبانماه بهصورت استانی مجبور شدیم.
او در ادامه بیان کرد: ما اعتقادی به برخورد چکشی نداریم؛ ولی گاهی قوانین آنقدر راحت زیر پا گذاشته میشوند که مجبور میشویم چنین عکسالعملهایی را داشته باشیم.
مصلحی افزود: اگر استانداردهای علمی و قانونی در برگزاری تورهای تفریحی و علمی بیشتر رعایت میشد، قاعدتا کار به اینجا نمیرسید، چون قوانین رعایت نشد، تصمیم گرفتیم با این بخشنامه، یک اقدام پیشگیرانه برای جلوگیری از هرگونه آسیب رسیدن به فرهنگهای محلی، دست کم در آیندهی نزدیک انجام دهیم.
وی همچنین گفت: برگزاری هرگونه تور مختلط بهدلیل اینکه برخی گردشگران شئونات دینی، فرهنگی و آداب و رسوم مردم محلی مقصد را رعایت نمیکنند و محترم نمیشمارند، ممنوع است.
او با بیان اینکه متأسفانه اینگونه تورها با چنین شرایطی مدتهاست در مناطق مختلف استان برگزار میشوند، افزود: از سال 1387 تا کنون در جلسات مشترک با دفاتر خدماتی،سایر نهادها و ارگانهای مسئول مانند استانداری، نیروی انتظامی، ادارههای راه و شهرسازی، حمل و نقل و پایانهها و ستاد امر به معروف و نهی از منکر این مساله را مطرح کردیم و راهکارهای مختلفی نیز ارائه شد؛ ولی متاسفانه برخی از تورهایی که توسط افراد حقیقی (تورهای شخصی) که خارج از عرف و قوانین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برگزار میشود و به صورت محدودتر، تورهایی که توسط معدودی از دفاتر خدمات مسافرتی سطح استان برگزار میشود، فاقد استانداردهای لازم برای برگزاری یک تور هستند و این درحالی است که گزارشهای متعدد در این مدت، از رعایت نکردن حقوق اصولی دینی و اخلاقی در این تورها حکایت دارد و کوشش میشود از طریق تذکر و ارایهی راهکارهایی، این مشکلات به حداقل برسند.
وی با بیان اینکه در این مدت نهتنها این مشکلات کاهش نیافتهاند، بلکه اخیرا نیز شاهد افزایش تخلفات این چنینی در سطح استان بودهایم، اظهار کرد: مشکل فقط به اینجا ختم نمیشود، بلکه بسیاری از این تورها که حتا برخی از آنها از شهرهایی مانند تهران به اصفهان وارد میشوند و عمدتا با عنوان طبیعتگردی و آشنایی با طبیعت متنوع استان میآیند، نهتنها کوچکترین تلاشی برای حفظ محیط زیست مکانهای مورد بازدید به عمل نمیآورند، بلکه رفتارهایشان کاملا در تضاد با فرهنگهای محلی و خوردهفرهنگها است که این نکته عملا باعث شده است تا بسیاری از مردم و مسئولان محلی در سراسر استان اعتراضهای شدیدی به رعایت نکردن این موارد توسط اینگونه تورها که عمدتا با حضور گردشگران خارجی نیز همراه است، داشته باشند.
مصلحی ادامه داد: در مواردی مانند برگزاری مراسم آیینی مانند محرم و تعزیه، بسیاری از هیأتهای برگزارکننده و مردم مناطق مختلف استان از نحوهی برخورد گردشگران در این مراسم به شدت آزرده خاطرند، حتا در جایی مانند روستای تاریخی «ابیانه» بهدلیل ازدحام بیش از حد گردشگران که استانداردی ندارند، امکان برگزاری مراسم آیینی طبق دلخواه و رسوم خودشان وجود ندارد، به همین دلیل مسئولان محلی امسال به اتخاذ تصمیمهایی برای راحتی و آسایش مردم محلی در برگزاری مراسمشان مجبور شدهاند.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان ادامه داد: بعد از به وجود آمدن اینگونه مشکلات، بخشنامههایی از طرف معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور در تیر و مردادماه امسال صادر شد که صراحتا در آنها و در 15 بند عنوان شده است که همهی دفاتر خدمات مسافرتی سراسر کشور موظف هستند همهی الزامات و قوانین و استانداردهای علمی موجود را در صنعت گردشگری کشور (از جمله تشخیص هویت گردشگران) در دستور کار خود قرار دهند، بر همین مبنا این اداره کل با صدور بخشنامهای، دفاتر خدمات مسافرتی را موظف به اجرای آن کرد.
مصلحی تاکید کرد: از سال 1387 با توجه به وجود آمدن این مسائل صدور چنین بخشنامههایی چندین بار اتفاق افتاده و همهی نهادهای مرتبط با صنعت گردشگری از مضمون آنها آگاه بودند و از طریق اداری، این بخشنامهها مکتوب شدهاند، با این وجود مشخص نیست اکنون چرا فقط این بخشنامه در این حد مورد انتقاد واقع شده است.
وی همچنین دربارهی مشکلات احتمالی که صدور چنین بخشنامهای برای تورهای «بارش شهابی جوزایی» که اواخر هفتهی آینده در نقاط کویری استان اصفهان برگزار میشوند، بهوجود خواهد آورد، اظهار کرد: زمانی که یک کادر فنی چنین برنامهای را برگزار میکند حتما از مجموعههای خود مجوز دارد. بعید میدانم برگزاری چنین تور علمی مورد خاصی داشته باشد.
او تاکید کرد: این بخشنامه در روز 23 آبانماه گذشته به همهی دفاتر خدمات مسافرتی استان اصفهان ابلاغ شده است و با توجه به اینکه یک سازمان دولتی هرگز نمیتواند خارج از ضوابط موجود خود، نامهی رسمی منتشر کند، این بخشنامه به دنبال بخشنامهی معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور منتشر و ابلاغ شده است.
مصلحی در عین حال بیان کرد: صنعت گردشگری کشور مانند همهی صنایع دیگر با رکود مواجه بوده است، از سوی دیگر یکی از مشکلات ما این است که هرچند دفاتر خدمات مسافرتی صرفا یک بنگاه اقتصادی نیستند و فعالیت آنها بر مبنای اصول علمی باید انجام شود؛ ولی متاسفانه گاهی اوقات این قضیه رعایت نمیشود.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان در پایان تاکید کرد: بسیاری از قوانین و استانداردها برای برگزاری تورها در سطح بینالمللی هستند،به گونهای که گاهی اوقات در کشورهای اروپایی این استانداردها سختتر از حالت عادی با هدف احترام به فرهنگهای بومی رعایت میشود؛ولی متأسفانه در کشور ما همهی اصول و قواعد مربوط به این کدها رعایت نمیشود. این کدها به سه بخش اخلاقی و شرعی، رعایت حفظ محیط زیست و رعایت فرهنگهای بومی و جامعهی محلی برمیگردد که اگر این موارد در سطح استانداردهای علمی و قانونی رعایت میشد قاعدتا کار به اینجا نمیرسید.
انتهای پیام
نظرات