نشست یک روزه گفتوگوی ملی سوریه با شعار «خشونت نه، مردمسالاری آری» با حضور نمایندگان احزاب، گروهها، اقوام، منتقدان، احزاب سیاسی مخالف و همچنین علی حیدر، وزیر آشتی ملی سوریه به عنوان نماینده دولت بشار اسد صبح یکشنبه در هتل استقلال تهران آغاز کار کرد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این نشست به دلیل استقبال گسترده میهمانان آن به صورت دو روزه به کار خود ادامه میدهد.
صالحی: ایران قصد دخالت در امور سوریه را ندارد/ ایران به دنبال راهکار سوری -سوری است
در پایان اولین روز کاری این نشست علی اکبر صالحی، وزیر امورخارجه کشورمان در یک کنفرانس مطبوعاتی، گفت: در نشست گفتوگوی ملی سوریه همه بر حل مسالمتآمیز مسالهی سوریه به صورت سوری - سوری تاکید داشتند.
صالحی در نشست خبری در پایان اولین روز نشست گفتوگوی ملی سوریه گفت: در این نشست قریب به 40 حزب فعال در صحنهی سیاسی سوریه، روسای عشایر و قبایل، سازمانها و مجموعههای فعال اجتماعی، کمیتههای مردمی و برخی از رهبران مذهبی حضور داشتند و در مجموع 130 شخصیت در داخل سوریه حضور داشتند و قریب به 40 شخصیت غیرسوری و سوری خارج از لبنان حضور داشتند. جمعا 170 شرکتکننده دراین نشست فعال بودند. با توجه به استقبال فراوانی که از این نشست شد و تعداد افرادی که برای ارایهی مطلب نامنویسی کرده بودند، بسیار زیاد بود، ارایهی سایر نظرات به فردا موکول شد و فردا این نشست ادامه مییابد.
وی افزود: قریب به اتفاق افرادی که در این نشست حاضر شدهاند از شخصیتهای بارز، نخبگان و فرهیختگانی هستند که پایگاه مردمی دارند.
صالحی اضافه کرد: شرکتکنندگان در مجموع نمایندگی بخشهای مهم و تاثیرگذار سوریه را بر عهده دارند. این افراد حامی نگاه مسالمتآمیز در بحران سوریه هستند. همان مواضعی که ایران داشته است ما همواره اعلام کردیم که بر حکومت سوریه واجب است که به خواستههای مشروع مردم پاسخ دهد. شهروندان سوری مانند هر ملت دیگری مستحق آزادی، تعدد احزاب و انتخابات آزاد و زندگی شرافتمندانه و برخوردار از آرای مردمی هستند. بنابراین این مجموعه از طیفهای گوناگون هستند. البته در این نشست نمایندگان دولت نیز حضور داشتند. علی حیدر که خود یکی از معارضان بوده و به عنوان وزیر آشتی ملی انتخاب شد نیز در این نشست حضور داشت.
صالحی گفت: همه بر حل مسالمتآمیز مسالهی سوریه به صورت سوری - سوری تاکید داشتند. همه حتی آنها که با حکومت سوریه مخالفت جدی دارند معتقدند که هیچ نسخهای نباید از خارج برای سوریه پیچیده شود. هر نسخهای باید در چارچوب مقررات بینالمللی و بر اساس آرای مردم سوریه و تفاهم میان معارضین و حکومت سوریه باشد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) صالحی ادامه داد: نشست گفتوگوی ملی سوریه به ابتکار ایران برگزار شده است و تفاوت ماهوی با نشستهای دیگر دارد. این نشست تسهیلکننده جمع شدن معارض و حکومت است. ایران قصد دخالت در امور سوریه ندارد و بنده طبق خواست حاضران، اداره جلسهی امروز را به عهده داشتم.
وی تاکید کرد: این یک گفتوگوی ملی بین آحاد سوریه است. ما در نهایت میتوانیم کمک کنیم تا اهدافی که در جهت مصلحت و منفعت ملت سوریه است به دست آید و نتیجهگیری این گفتوگوها با سوریهاست.
صالحی گفت: جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده است که به دنبال راه حل مسالمتآمیز سوری - سوری بدون دخالت اجنبی است. ما بر احترام به حاکمیت سوریه، تمامیت ارضی آن و خواستهای مشروع ملت سوریه تاکید داریم و اینها اصولی هستند که باید در هر گفتمانی مورد تاکید قرار گیرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه به برخی توافقها در این نشست اشاره کرد و گفت: تا این لحظه توافق شده است که یک کمیتهی پیگیری تشکیل شود که افراد تشکیلدهنده آن با اجماع توسط خود سوریها از میان تعدادی از نخبگانشان و از میان گروههای مختلف معرفی میشوند. این کمیته قرار است در پیگیری گفتمان ملی و توسعهی این گفتمان به گروههای دیگر که دعوت به این نشست شدند اما به دلایلی حضور نیافتند، موثر باشد اما فکر میکنیم آینده نشان میدهد که نیت ایران در تشکیل چنین نشستی صادقانه و خالصانه بدون چشمداشت و تنها برای یافتن راه حل برونرفت از وضعیت فعلی بوده است.
وی ادامه داد: حاضران در این نشست بر شعاری که برای این نشست انتخاب شده بود «خشونت نه، دموکراسی آری» تاکید کردند و گفتند این شعار گویای واقعیت موضوع سوریه است و آنها همگی خشونت را نفی و دموکراسی را مورد تایید قرار دادند. آنها معتقدند که با خشونت نمیتوان خواستهای مردم را تامین کرد. همچنین حاضران از به راه افتادن قطار گفتوگو استقبال کردند و بر ضرورت پیوستن سایر گروهها به این قطار تاکید کرده و قرار شد آنها با گروههایی که به روند گفتوگو نپیوستند، تماس بگیرند و ما هم در این زمینه به سهم خود تلاش خواهیم کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان که اداره نشست گفتوگوی ملی سوریه را به عهده داشت، اظهار کرد: در این نشست بر حمایت از آوارگان سوری و پناهجویان و مردم سوریه که در بیست ماه گذشته با مشکلات زیادی از جمله تخریب زیربناها در کشور مواجه شدهاند، تاکید شد. همچنین حاضران بر تکمیل روند اصلاحات، مداخله نکردن خارجیها در امور سوریه و محکومیت به دست گرفتن سلاح و ضرورت کنترل مرزها تاکید کردند.
صالحی خاطرنشان کرد: حاضران نیز بر محکومیت رژیم صهیونیستی و حمله به غزه تاکید کردند و بیان داشتند که سوریه به عنوان یکی از حلقههای مقاومت، تاوان این مساله را میپردازد.
صالحی دربارهی اخبار منتشر شده مبنی بر آمادگی وی برای رفتن به غزه گفت: امروز با وزیر امور خارجه مصر در اینباره صحبت تلفنی داشتم و این موضوع را مطرح کردم که میخواهم به همراه هلال احمر و چند تن از نمایندگان مجلس به غزه برویم و با خواهران خود همدردی کرده و دیداری با خانوادههای شهدا داشته باشیم و هرچه سریعتر نیازهای آنها را در زمینههای دارو، مواد غذایی و دیگر مایحتاج زندگی از طریق هلال احمر به دست آنها برسانیم. وزیر امور خارجه مصر اعلام کرد که این موضوع را بررسی کرده و نتیجه را اعلام خواهد کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال دیگری دربارهی طرح ششگانه ایران برای حل مسالهی سوریه ادامه داد: پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران یک پیشنهاد مکتوب بوده که مستخرج آرا و مواضع جمهوری اسلامی، پیشنهادات کوفی عنان، پیشنهادات اتحادیه عرب و بر اساس نتایج حاصله از نشست ژنو است. در این پیشنهاد ما کار کارشناسی انجام دادیم و یک پیشنهاد سه صفحهای به اخضر ابراهیمی نماینده سازمان ملل، وزرای امور خارجه روسیه، عربستان، ترکیه، مصر و دولت سوریه ارایه دادیم. سوریها در اینباره نظراتی داشتند و آنها را منعکس کردند اما بسیاری از کسانی که این طرح را دریافت کردند آن را جامع و کامل دانستند. تقریبا همهی مسائل در آن در نظر گرفته شده است. ما منتظریم با همین گفتمان این طرح با اصلاحات انجام شده مبنای حرکت به سمت برونرفت از بحران باشد.
وی افزود: همچنین در این راستا نشست سه وزیر خارجهی عربستان، ترکیه و ایران سه چهار روز آینده در پاکستان برگزار میشود که در این نشست مسالهی سوریه و پیشنهاد ایران مورد گفتوگو قرار میگیرد.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگاری دربارهی حضور نداشتن برخی از معارضان سوری مانند اخوانالمسلمین در نشست تهران گفت: در این نشست حدود 170 نفر حضور داشتند که در این میان معارضانی نیز شرکت کرده بودند اما معارضان سوری طیف وسیعی دارند که برخی از آنها در خارج بوده و برخی در داخل هستند. ما با معارضانی که در این نشست حضور نداشتند، نیز در تماس هستیم. آنها به دلایلی اعلام کردند که در این نشست شرکت نمیکنند. ما تماس خود را با آنها نگه داشته و امیدواریم که در نشستهای بعدی شاهد شرکت طیف وسیعتری از نمایندگان ملت سوریه اعم از معارضان و دیگران باشیم.
صالحی دربارهی نشست وزرای خارجه اتحادیه عرب درخصوص مردم غزه اظهار کرد: به هر حال اتحادیه عرب مسوولیتهایی دارد. در غزه حوادث ناگواری رخ داده است. طبیعی است که وزرای کشورهای عربی دور هم جمع شوند، رایزنی و گفتوگو کنند که چگونه بتوانند به مردم بیدفاع غزه کمک کنند اما اکنون مردم میپرسند و منتظر هستند که آیا وزرای خارجه کشورهای عربی تنها بسنده به یک سری محکومیتها میکنند یا باید اقدامات میدانی و عملی انجام دهند؟ این در حالی است که مردم در کشورهای غربی و آمریکای لاتین با یک همدردی خاص با مردم غزه پا به میدان گذاشته و اعتراض خود را بلند اعلام میکنند. لذا انتظار داریم که اعراب و امت اسلامی نیز در این خصوص گامهای جدی بردارند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران آماده است در جهت کاستن از نگرانیهای مردم اقداماتی انجام دهد که در این راستا به امید خدا میخواهیم به غزه برویم.
صالحی در ادامه در پاسخ به این پرسش که ایران چه توصیه و تشویقی برای معارضینی که به گفتوگوهای ملی نمیپیوندند، دارد، گفت: امروز به اندازه کافی در سوریه، انسانهای بیگناه کشته شدهاند. آیا اصرار بر گفتوگو نکردن درست است؟ حکومت سوریه آماده گفتوگوست. چرا طرف مقابل آن را رد میکند؟
وی تصریح کرد: آنها با رد کردن پیشنهاد، به خونریزی بیشتر کمک میکنند و وجدانشان باید پاسخگوی این امر باشد. بحث ما این است که تا پیش از اینکه سوریه خراب نشده و خون بیگناهان ریخته نشده و منطقه بیشتر متاثر از بحران نشده، گردهم آیند تا زودتر مانع گسترش بحران شوند.
وی همچنین تاکید کرد: ما در کنار مردم سوریه ایستادهایم و خواهان صلح در منطقه هستیم.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به پرسشی درخصوص تمایل شرکتکنندگان این نشست نسبت به اجرای گام اول طرح ایران که توقف خشونت است، اظهار کرد: اتفاق نظر بدیهی در همه گفتوگوها وجود داشت که خشونت باید متوقف شود تا بتوانیم گامهای بعدی را برداریم و بقیه افرادی که پیشنهاداتی داشتهاند، از جمله اخضر ابراهیمی نیز بر این مساله تاکید دارند، اما اینکه چگونه معارضین را تشویق کنیم، باید گفت ما به تماسهایمان ادامه خواهیم داد و تماسهایمان را قطع نخواهیم کرد. گام اولیه یقینا میتواند گام مبارکی در جهت توجیه این مساله باشد که معارضین با دولت سوریه گفتوگو کنند تا بتوانند بحران سوریه را هرچه زودتر مدیریت کنند تا پیش از این گسترده نشود و آثار مخرب آن دامنگیر منطقه نباشد.
صالحی در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه چه تضمینی وجود دارد که سایر گروههای معارض که در نشست تهران شرکت نکردهاند، برای عضویت در کمیته پیگیری مذکور حاضر شوند، گفت: ما تلاش داریم تا گروههای معارض را به یکدیگر نزدیک کنیم تا دامنه درگیرشدن معارضه در یک گفتمان فیمابین بیشتر شود.
گفتنی است در ابتدای مراسم افتتاحیه نشست گفتوگوی ملی سوریه که با حضور بیش از 150 نماینده از احزاب، طوایف و اقلیتهای سوریه و همچنین نمایندگان دولت این کشور در تهران آغاز شد، حاضران به احترام کشتهشدگان سوریه و غزه یک دقیقه سکوت کردند.
علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان پیش از آغاز سخنرانی افتتاحیه خود از حاضران خواست تا بایستند و به احترام کشتهشدگان یک دقیقه سکوت کنند.
صالحی: نشست تهران پاسخ قاطعی به طرحهای مداخلهجویانه بیگانگان است
وزیر امور خارجه کشورمان در نشست گفتوگوی ملی سوریه اظهار کرد: هدف از برگزاری این نشست بازگشت صلح و آرامش و تجدید دوباره افتخارات سوریه در عرصه مقاومت علیه رژیم صهیونیستی است.
علی اکبر صالحی اظهار کرد: امروز در شرایطی گرد هم آمدیم که رژیم صهیونیستی تجاوزهای آشکار علیه فلسطین و غزه انجام میدهد و نسبت به موازین و مقررات بینالمللی به ویژه حقوق بشر بیتوجه است.
او گفت: این رویکرد آنها، در نتیجه برخورد نکردن قاطع جامعه جهانی و نهادهای حقوق بشر و جنایات و اقدامات جنگی این رژیم در گذشته و حال است که موجب تشدید و تداوم این رفتارها شده است تا جایی که شورای امنیت بدون کمترین اشاره به تجاوزات اخیر نشست خود را بدون نتیجه به پایان میبرد.
وزیر امور خارجه با اشاره به ظرفیتهای منطقه به ویژه سازمان همکاریهای اسلامی تصریح کرد: این سازمان میتواند در ممانعت از این رفتارها موثر باشد.
صالحی از همه کشورهای عربی، اتحادیه عرب و کشورهای مسلمان خواست تا در این برهه حساس تمام توجه خود را به سمت دشمن اصلی یعنی رژیم صهیونیستی داشته باشند و در کمک به مردم بیپناه غزه تلاش کنند.
وی با اشاره به اولین نشست گفتوگوی ملی سوریه خاطرنشان کرد: این نشست با شعار خشونت نه، مردمسالاری آری، برگزار میشود و میتواند گام مهمی در گذر از بحران سوریه باشد.
صالحی هدف از برگزاری این نشست را کمک به بازگشت صلح و آرامش و تجدید دوباره افتخارات سوریه در عرصه مقاومت علیه رژیم صهیونیستی دانست و افزود: ابتکار این گردهمایی از سوی ایران برگرفته از توجه به گفتوگو و تفاهم در آینده سوریه است و پاسخ قاطعی به طرحهای مداخلهجویانه بیگانگان و گروههای مسلح بیمسوولیت است که با کشتار انسانهای بیگناه و تخریب آثار تمدنی و کهن این کشور بنیان آن را نشانه گرفتهاند.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان تاکید کرد: گردهمایی امروز در این مقطع حساس با حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت قانون و محترم شمردن همزیستی مسالمتآمیز اقوام و بازگشت ثبات به سرزمین حائر اهمیت سوریه است.
او ادامه داد: در این نشست با مقدم شمردن مصالح عالی کشور سوریه و در فضای صمیمی نمایندگان طیفهای مختلف به تبادل نظر، هماندیشی و راهحل عملی جهت پایان دادن به خشونت و حاکم کردن روحیه تفاهم هستیم و امیدواریم به اینها دست یابیم.
صالحی گفت: سوریه یکی از کشورهای مهم و تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه است. در این کشور قرنها همزیستی مسالمتآمیز با گرایشهای مختلف مذهبی وجود داشته است که میتوان بر این اساس سوریه را یکی از الگوهای موفق از همزیستی مسالمتآمیز گرایشهای مختلف دانست.
وزیر امور خارجه کشورمان اظهار کرد: ما معتقدیم درگیریهای امروز در سوریه امری تحمیلی از سوی قدرتهای سلطهگر علیه مردم سوریه است که همیشه تامین منافعشان بر جان و مال انسانها مقدم است.
وی با بیان این که ایران همواره نسبت به صلح و ثبات منطقه استراتژیک خاورمیانه اهتمام داشته و دارد، خاطرنشان کرد: ایران از آغاز بحران سوریه با حساسیت تحولات را پیگیری کرده است و از هر اقدامی که بازگشت به آرامش را در بر داشته باشد حمایت کرده است.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: در اینجا به اختصار به دیدگاهها و نظرات ارائه شده برای برونرفت از بحران سوریه اشاره میکنم؛ جمهوری اسلامی ایران راهکار سیاسی و گفتوگوی فراگیر را مناسبترین روش برای برونرفت بحران سوریه میداند. حل اختلاف از طریق مذاکره و به شکل مسالمتآمیز یک اصل عقلانی، متعارف و دارای مقبولت عمومی است. متاسفانه امروز شاهدیم که برخی از طرفهای درگیر در بحران سوریه با فشار خارجی هرگونه مذاکره با حکومت را برای حل مشکلات موجود رد میکنند تا عملا به ترویج خشونت بپردازند و در این راستا از حمایتهای آشکار و بیدریغ برخی از کشورهای به ظاهر مدافع صلح و حقوق بشر برخوردارند.
او ادامه داد: بنابراین تاکید ما آغاز هرچه سریعتر گفتوگوی فراگیر ملی با مشارکت نمایندگان اقشار مختلف مردم مانند رهبران مذهبی، احزاب سیاسی و اجتماعی، نمایندگان قومیتها و معارضه است. نکته مهم برخورداری نمایندگان مذکور از پایگاه مردمی است.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد: به باور جمهوری اسلامی ایران اقدامات و سیاستهای نابخردانه برخی از طرفها که در چارچوب ارسال تسلیحات و فرستادن پول برای گروهها و اعزام افراد مسلح به سوریه شکل میگیرد فقط موجب پیچیدهتر شدن وضعیت این کشور و تشدید خشونتها میشوند.
صالحی تصریح کرد: در روزهای اخیر با کمال تاسف اخباری منتشر شده مبنی بر این که بعضی از طرفها در نظر دارند به طور علنی برای گروههای معارض سلاحهای سنگین و نیمه سنگین ارسال کنند. در واقع کاری را که تا کنون به دلیل قبح قانونی و عرفی به طور مخفی انجام میدادند اکنون میخواهند به طور آشکارا انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: ما تاکید میکنیم این گونه اقدامات که مخالف عرف و قوانین بینالمللی است و دخالتی آشکار در کشور مستقل محسوب میشود. این امر میتواند رویه خطرناکی را در روابط بینالملل به وجود آورد و کل منطقه را با بیثباتی، خطر تروریسم و خشونت سازمان یافته مواجه کند. باید پذیرفت خشونت و کشتار افراد بیگناه هیچ نسبتی با یک انقلاب مردمی ندارد و حتی در صورت موفقیت تنها به خشونتها و کشتارهای بیشتر دامن میزد و خود قربانی بعدی آن خواهد بود. ما معتقدیم راه حل نظامی و خشونت نه تنها بحران سوریه را حل نخواهد کرد بلکه تروریسم و گسترش بحران و بیثباتی را به دیگر کشورهای منطقه خواهد کشاند که قطعا به نفع هیچ کس نخواهد بود مسالهای که امروز متاسفانه شاهد آثار آن در برخی از کشورهای همسایه سوریه هستیم.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه اظهاراتش افزود: متاسفانه به دلیل دخالتهای خارجی، بحران سوریه گستردهتر و پیچیدهتر شده و هم اکنون ابعاد بینالمللی به خود گرفته است برخی تلاش دارند با روشهای یکجانبهگرایانه و تحمیل دیدگاهها و نظرات خود بر دیگران از وضعیت پدید آمده سوءاستفاده کنند. از نظر ما این روشها دیگر منسوخ شده و بحرانهای از این دست باید براساس منافع مردم آن کشور، منطقه و با لحاظ کردن دیدگاههای مختلف و یک خرد جمعی حل و فصل شوند.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان اضافه کرد: تکمیل روند اصلاحات در سوریه در فضایی آرام و مسالمتآمیز به صورتی که همه مردم سوریه بتوانند در تعیین سرنوشت کشور خود ایفای نقش کنند نیازمند برقراری آتش بس و پایبندی عملی و جدی همه طرفهای ذیربط به آن است. بدیهی است این اصلاحات باید ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را براساس فرهنگ و باورهای مردم سوریه در بر گرفته و فقط باید توسط ملت سوریه و به دور از هرگونه فشار و دخالت خارجی انجام گیرد. به باور ما این اصلاحات باید منجر به برگزاری انتخابات آزاد، عادلانه و شفاف با مشارکت همه گروههای سیاسی شده و مردم بتوانند آزادانه نسبت به تعیین سرنوشت خود در روندی دموکراتیک اقدام کنند.
او خاطرنشان کرد: کمک به حل مشکلات اقتصادی سوریه در مقابله با تحریمهای ناعادلانه اعمال شده، ارسال کمکهای بشردوستانه به این کشور راهی است که باید مورد توجه جدی همه کشورها، سازمانهای بینالمللی و منطقهیی قرار بگیرد.
صالحی ادامه داد: از آغاز بحران سوریه، جمهوری اسلامی ایران در چارچوب دیدگاههای گفته شده به منظور حاکم کردن منطق گفتوگو به جای منطق زور اقدامات و رایزنیهای بینالمللی و منطقهای گستردهای که اهم آنها به شرح زیر بوده به عمل آورده است. برگزاری نشست مشورتی پیرامون سوریه در تهران با حضور نمایندگان 30 کشور جهان یکی از این اقدامات است که در این نشست ضمن ارائه پیشنهاداتی برای برونرفت از بحران سوریه و بازگشت ثبات و آرامش در این کشور بر اهمیت توقف خشونت، آتشبس و گفتوگوی فراگیر ملی تاکید کردند.
وی اضافه کرد: حمایت از تلاشهای اخضر ابراهیمی، نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه، طرحهای صلح کوفی عنان، نماینده پیشین دبیرکل سازمان ملل از طریق تشویق دولت سوریه در پذیرش و همکاری با این طرح را میتوان به عنوان یکی از اقدامات جمهوری اسلامی ایران نام برد.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه اظهاراتش افزود: استقبال از طرحها و پیشنهاداتی که در چارچوب حل سیاسی بحران مطرح شده مانند طرح پیشنهادی رییسجمهور مصر است که در این ارتباط نشست کارشناسی در سطح معاونان و وزیران خارجه کشورهای ایران، ترکیه و مصر در قاهره و نیویورک برگزار شد و زمینه همکاریهای این کشورها را برای کمک به حل بحرانهای سوریه فراهم کرد و قرار است نشست سوم روز چهارشنبه آینده در حاشیه اجلاس دی 8 در پاکستان برگزار شود. همچنین جمهوری اسلامی ایران از تعیین اخضر ابراهیمی به عنوان نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد در حل بحران سوریه استقبال کرده و آمادگی خود را جهت همکاری با وی اعلام میکند.
وی افزود: ایران در پیشنهاد و کمک به برقراری آتشبس در ایام عید قربان که متاسفانه با دخالت خارجی پایدار نماند پیشگامی کرد و کمکهای انساندوستانه به مردم سوریه به ویژه کمک به مداوای آسیبدیدگان درگیریها و تامین مایحتاج ضروری این کشور از جمله تجهیزات پزشکی و دارو و نیز تقویت شبکه برق سوریه کمک کرده است.
صالحی افزود: از جمله اقدامات دیگر میتوان به تلاش برای گفتوگوی ملی ، پرهیز از خشونت و حل مشکلات از طریق گفتوگو اشاره کرد که در این باره تماسهایی با مسوولان دولت سوریه و گروههای معارض به عمل آمده و پیشنهاداتی به آنها ارائه شده است. جمهوری اسلامی ایران با بهرهگیری از کلیه طرحها و ابتکارات منطقهیی و بینالمللی درباره سوریه و با تلفیق آنها و اعتماد آنها به راهکار سیاسی طرح خود را به نماینده دبیر کل سازمان ملل و برخی از کشورهای منطقه از جمله ترکیه، مصر، روسیه و عربستان و حکومت سوریه ارائه کرده است.
وی ادامه داد: محورهای اصلی این طرح توقف خشونت، برقراری آتشبس، گفتوگوی فراگیر ملی، فراهم ساختن زمینه برگزاری انتخابات آزاد بوده که این طرح پیشنهادی این فرصت را فراهم میکند که با روشهای پذیرفته شده دموکراتیک و به دور از دخالت خارجی، اراده واقعی مردم سوریه فرصت بروز پیدا کند.
وزیر امور خارجه همچنین گفت: در این راستا و به منظور پیگیری اجرای منویات شرکت کنندگان در این نشست، در صورتی که بر تشکیل کمیتهای برای پیگیری توافقات حاصله اقدام شود، راه برای رسیدن به اهداف نشست هموارتر خواهد شد. بار دیگر با آرزوی موفقیت برای این اجلاس و اظهار امیدواری به اینکه نتایج و دستاوردهای خوب و سازنده ای برای کشور سوریه داشته باشد.
او با آرزوی موفقیت برای این اجلاس ضمن تشکر از کارمندان وزارت خارجه برای برگزاری این نشست مهم گفت: از فرستادگان دبیرکل سازمان ملل متحده و برخی کشورهای دیگر و همهی سفیران و رییسان نمایندگیهای سیاسی و بینالمللی مقیم تهران برای حضور در این نشست تقدیر و تشکر میکند.
صالحی همچنین گفت که سخنرانیهای انجام شده در این نشست به صورت کتاب تدوین و منتشر میشود.
صالحی در جمع خبرنگاران: نشست بین معارضین و نمایندگان دولت سوریه ابتکار جدید ایران است
وزیر امور خارجه کشورمان پیش از برگزاری نشست گفتوگوی ملی سوریه در جمع خبرنگاران گفت: این نشست بین آحاد گروههای مختلف سوریه برگزار میشود البته مهمانان غیرسوری از کشورهای مختلف شرکت کردهاند و در این میان گروههای مذهبی، اقلیتهایی از بخشهای مختلف جامعه سوریه نیز حضور دارند.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: همچنین بخشی از گروههایی که الزاماً همراهی با حکومت را دارند و بخشی از معارضین نیز در این نشست شرکت کردهاند ضمن این که دولت سوریه هم نمایندگانی را فرستاده است. وزیر مسوول گفتمان بین معارضین و دولت سوریه در این نشست شرکت خواهد کرد که این یک ابتکار جدیدی است.
صالحی اضافه کرد: تا به امروز نشستهای مختلفی برگزار شده است اما تاکنون در هیچ نشستی معارضین سوریه به ویژه آنها که در خارج از کشور حضور دارند شرکت نکرده بودند و از انسجامی برخوردار نبودند و نتوانستند به تحقق اهداف خوب ملت سوریه که ترسیم شده است کمک کنند. آنها به دنبال اهداف خودخواهانه خود بودند فقط میخواستند حکومت ساقط شود.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: هدفمان از برگزاری این نشست این است که دولت سوریه پاسخگوی خواستههای مشروع ملتش باشد. ما بارها اعلام کردهایم ملت سوریه نیز مانند دیگر ملتهای آزاده باید برخوردار از حقوق شهروندی مانند حق انتخابات، حق انتخاب رییسجمهور و حق آزادی مطبوعات باشند. دولت سوریه آمادگی خود را اعلام کرده است و ما بایستی تسهیلکننده نشست معارضین با حکومت باشیم که برون رفت بحران سوریه به شکل سوری سوری و مسالمتآمیز انجام گیرد.
صالحی با بیان این که نباید راه حل بحران سوریه نسخهای باشد که از خارج پیچیده شده باشد، ادامه داد: حتی خود سران غربی اعلام کردند که معارضین سوری که دهها سال خارج از این کشور بودند از آروزها و مشکلات و دغدغههای آنها خبری نداشتند کسانی که امروز در این نشست شرکت کردند افرادی هستند که در دل سوریه بودهاند. نمیتوان گفت همه افراد شرکتکننده در این نشست تابع دولت سوریه هستند. اصلا این گونه نیست. امروز گفتوگوی آزادی خواهیم داشت. بخش اول به شکل رسمی و با حضور رسانهها برگزار میشود و در بخش دوم رسانهها حضور ندارند تا گروهها بتواند به راحتی سخنان خود را بیان کنند. ما امیدواریم که بیانیهای که صادر میشود دبیرخانهای با توجه به خواسته آنها ایجاد شود که این گفتمان در آینده ادامه پیدا کند و گفتوگوهای جدی میان معارضان و دولت برگزار شود و ما شاهد برون رفت مسالمتآمیز از این بحران باشیم.
صالحی درباره طرح شش مادهیی جمهوری اسلامی ایران برای برون رفت بحران سوریه تصریح کرد: این طرح مستخرجی از پیشنهادات کوفیعنان، اتحادیه عرب، نشست ژنو و در کل مجموعهی خواستههای مشترک است که آن را به وزیران خارجه مصر، ترکیه، عربستان، روسیه و اخضر ابراهیمی نماینده سازمان ملل در امور سوریه و خود دولت سوریه دادهایم و اکنون باید روی این طرح کار شود.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: تاکنون دو نشست وزیران خارجه درباره بحران سوریه برگزار شده است. اجلاس سوم هم بهزودی در پاکستان در حاشیه اجلاس سران "دی 8" برگزار میشود. بنابراین جمهوری اسلامی ایران تمام تلاش خود را درباره مساله سوریه بهکار گرفته است که از هر راهی خیرخواهانه برای حل بحران سوریه که به صورت مسالمتآمیز باشد استفاده کند و ما امیدواریم با انسجام درونی ملت سوریه و با بیداری ملت سوریه و تشخیص دوست و دشمن و حفظ استقلال و هویت خود و حاکمیت ملی بتوانند سرنوشتشان را تعیین کنند و اجازه ندهند نسخهای از خارج پیچیده شود و دیگران بخواهند مقدراتشان را رقم بزنند.
معاون آفریقایی و عربی وزیر امور خارجه از حضور معاون نخستوزیر سوریه و وزیر آشتی ملی سوریه به عنوان نمایندگان دولت بشار اسد در نشست گفتوگوی ملی سوریه خبر داد.
امیر عبداللهیان در جمع خبرنگاران گفت: این نشست میزگرد منحصر به فردی است. در این نشست نمایندگان آحاد ملت سوریه یعنی قومیتها، تمامی مذاهب، افراد سیاسی حتی منتقد و مخالف حضور دارند.
وی ادامه داد: هدف ما این است که این نشست در راستای حرف جمهوری اسلامی ایران که گام اول برای توقف خشونت بود و گام دوم گفتوگوی ملی است، این گفتوگوهای ملی برای اولین بار با حضور دولت و نمایندگان آحاد ملت سوریه شکل بگیرد.
عبداللهیان ادامه داد: ویژگی مهمی که این اجلاس تهران دارد این است که از بخشهای مختلف شخصیتهای حقیقی، حقوقی، احزاب، چهرههای مهم، شرکت کردهاند. این افراد پایگاه اصلی در داخل سوریه هستند و جامعه سوریه را نمایندگی میکنند.
مهمانپرست: راهحل بحران سوریه تصمیمگیری از طریق مجاری مردمسالاری است
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: راهحل بحران سوریه گفتوگو ی همراه با کنار گذاشتن خشونت و گفتوگوهای ملی و تصمیمگیری از طریق مجاری مردمسالاری است که در هر کشوری وجود دارد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رامین مهمانپرست در حاشیه اولین نشست گفتگوی ملی سوریه در جمع خبرنگاران درباره اقدام فرانسه مبنی بر به رسمیت شناختن مخالفین سوریه به جای دولت سوریه گفت: اقدامات کشورهای غربی بیشتر جنبه مداخله در مسائل داخلی کشورهای منطقه را دارد. آنها عملا ثابت کردهاند که به دنبال حمایت از حقوق مردم کشورهای منطقه نیستند و اگر واقعا مدعی حمایت از ملتهای منطقه بودند نباید در مقابل جنایتهای رژیم صهیونیستی سکوت میکردند و اجازه میدادند این جنایتهای وحشیانه توسط رژیم صهیونیستی علیه مردم بیگناه فلسطین و غزه صورت بگیرد و آنها از مردم غزه دفاع نکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: نیت کشورهای غربی را در این که به خشونت، افراطگری و تروریسم دامن میزنند و تلاش میکنند به هر شکل ممکن به داخل سوریه سلاح بفرستند و به جای مردم سوریه تصمیمگیری کنند یک نیت غیرصادقانه تلقی میکنیم و به آنها توصیه میکنیم به جای مداخله در امور خاورمیانه و کشورهای مختلف رویکرد حمایت واقعی مردم را در پیش بگیرند. رویکرد به معنای این است که حتما باید خشونت متوقف شود و اجازه دهند مردم در شرایط مناسبی در انتخابات خواست خود را محقق کنند.
مهمانپرست در پاسخ به این پرسش که در صورت ارسال نیرو برای جنگ زمینی از سوی رژیم صهیونیستی به غزه آیا ممکن است ایران نیز به غزه نیرو بفرستد؟ گفت: رژیم صهونیستی ماهیت جنایتکارانهای دارد. این وظیفه همه کشورها و ملتهای منطقه است که مقابل این جنایات بیاستند و اجازه ندهند علیه ملت بیدفاع غزه چنین جنایات صورت گیرد. بنابراین بهتر است رسانهها این جنایتها را بخوبی تشریح کنند تا وجدان عمومی همه ملتها و مسوولان کشورها بیدار شود و اجازه ندهند چنین جنایتهایی اتفاق بیافتد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این پرسش که موضع ایران در قبال نزدیکی حماس به قطر چیست؟ گفت: همه کشورهای اسلامی باید به هم نزدیک شوند و از حقوق ملت فلسطین دفاع کنند.
او درباره کنفرانس قطر با حضور معارضین دولت سوریه و همچنین حمله اسراییل به غزه و در پاسخ به این سوال که آیا این اقدامات برای دنبال کردن طرح جدید در سوریه نیست؟ گفت: اگر واقعا کشورهای منطقه به دنبال راهحلی برای مسائل همه کشورها از جمله سوریه هستند باید زمینه مشارکت همه بخشهای مختلف مردمی را برای تصمیمگیری درباره آینده این کشور فراهم کنند. ما از هر تلاشی که کمک کند این گفتوگوهای ملی صورت گیرد و وسیله فراهم کند که مردم سوریه بدون دخالت خارجی خودشان بتواند تصمیمگیری کنند حمایت میکنیم.
مهمانپرست در مورد طرح شش مادهای برای حل بحران سوریه نیز گفت: هیچ راهحلی دیگری برای وضعیت سوریه به جز گفتوگو قابل طرح نیست. کشورهای غربی تاکنون نیتهای صادقانه درباره سوریه دنبال نکردهاند. به نظر میآید پس از بیداری اسلامی در منطقه طراحی جدیدی توسط کشورهای غربی صورت گرفت تا با اختلاف و درگیری بین کشورهای خاورمیانه فضایی را برای رژیم صهیونیستی ایجاد کنند و فرصت بیشتری به این رژیم بدهند. بنابراین راهحلیهایی که آنها با ارسال سلاح و تقویت تروریسیم و افراطیگری دنبال میکنند راهحلهای با نیت صادقانه نیست. بهترین راهحل برای سوریه این است که همه کشورها کمک کنند تا خشونتها متوقف شود. اینها جزء طرح ایران است که بارها به آن تاکید کرده است. ایران میخواهد کمیتهای تشکیل شود که در آن نمایندگان دولت سوریه و مخالفان حضور داشته باشند و برای گامهای آینده این کشور گفتوگو کنند و در سیر طبیعی با حضور و مشارکت مردم گفتوگوها دنبال شود.
وی تاکید کرد: هر حرکتی با هدف مخدوش کردن این اقدامات انجام شود اصولا با نیت صادقانهای درباره آینده سوریه نیست.
او درباره برگزاری نشست سه جانبه مصر، ایران، ترکیه که قرار است هفته آینده در پاکستان برگزار شود نیز گفت: ما از هر فرصتی برای رایزنی و نزدیک کردن کشورهای منطقه در این باره استفاده میکنیم و در حاشیه اجلاس "دی 8" نیز باید در این باره رایزنی کرد. این کنفرانس سه جانبه در اسلامآباد برگزار میشود. ممکن است کشورهای دیگر نیز علاقهمند باشند و بتوانند در این نشست مشارکت کنند که با توافق کشورهای حاضر میتوان این کشورها را افزایش داد.
مهمانپرست اضافه کرد: معتقدیم که بهترین حمایت از مردم سوریه این است که با کمک کشورهای منطقه بتوانیم شرایطی را فراهم کنیم تا بدور از درگیری و خشونت آنها بتوانند در فضای مناسبی خودشان راجع به آینده کشورشان تصمیمگیری کنند.
ابراهیم جعفری: باید شرایط انتخابات آزاد در سوریه ایجاد شود
نخستوزیر پیشین عراق با تاکید بر ادامه اصلاحات از سوی دولت سوریه گفت: باید شرایط انتخابات آزاد و برقراری حکومت مردمسالاری در این کشور فراهم شود.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان (ایسنا)، ابراهیم جعفری، نخستوزیر پیشین عراق در مراسم افتتاحیه نشست گفتوگوی ملی سوریه که صبح امروز (یکشنبه) در تهران آغاز به کار کرد، درباره تحولات سوریه گفت: ما هر روز شاهد آلام و مشکلات زیادی در سوریه هستیم. امروز به جز صدای توپها، تانکها و کشتارها، صدای برحق گفتوگوی سازنده درباره بحران سوریه را میشنویم و از این بابت خوشحال هستیم.
وی ادامه داد: امروز ما در اینجا جمع شدهایم که ذهنیتهای غلط گذشته خود را کنار گذاشته و به طور روشن و واضح درباره مساله سوریه بیاندیشیم. زیرا این مساله از جهت تاریخ، تمدن، فرهنگ و سیاست بسیار مهم است.
جعفری افزود: ما به عنوان نماینده عراقیها تصمیم گرفتیم که در برابر انقلابهای اخیر جهان موضع مهم و یکسانی داشته باشیم. ما در کنار مردم تونس، لیبی و مصر ایستادیم، زیرا مردم این کشورها به پا خاسته بودند. ما هم در کنار آنها به پا خواستیم و در پارلمان خود از آنها حمایت کردیم، اما با توجه به تحولات سوریه شرایط این کشور با مصر، تونس و لیبی تفاوت فاحشی دارد. ما در سوریه با مساله متفاوتی از انقلابهای دیگر مواجه هستیم.
نخستوزیر پیشین عراق خاطرنشان کرد: باید به مردم سوریه اجازه دهیم که رژیم دلخواه خود را آزادانه انتخاب کرده و طعم دموکراسی را بچشند. دلمشغولی ما تنها مختص مساله سوریه نیست و بلکه عملکرد کشورهای همسایه را نیز شامل میشود. نباید روشهای منطقهیی به جای روشهای مردمی در سوریه اعمال شود. نباید جنگ داخلی سوریه به خارج از منطقه کشیده شود.
او با تاکید بر این که باید کرامت انسانی در سوریه حفظ شود، تاکید کرد: نباید کشورهای دیگر در امور سوریه دخالت کنند و باعث جنگ و درگیری در سوریه شوند.
جعفری در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به نشست تهران اضافه کرد: ما امروز در اینجا جمع شدهایم تا قلمها را حاکم بر تفنگ و اسلحه کنیم و امیدی را در دل مردم سوریه ایجاد کنیم. دراین ارتباط میتوانیم از تجربیات خود در عراق استفاده کنیم، زیرا جریانهایی در منطقه وجود دارند که تاجران جنگ هستند و اکنون هم میخواهند سوریه را به صحنهای تبدیل کنند که بتوانند سلاحهای خود را بفروشند.
وی ادامه داد: ما امروز باید به مردم سوریه کمک کنیم و از دولت این کشور بخواهیم که اصلاحات خود را ادامه داده و شرایطی را ایجاد کنند که انتخابات آزاد برگزار شده و حکومت مردمسالاری در فضای آزاد ایجاد شود و دموکراسی در سوریه برقرار و ما شاهد آرامش و ثبات در سوریه باشیم.
سفیر چین در ایران: برای حل بحران سوریه فورا راهحل سیاسی به کار رود
سفیر چین در ایران گفت: راه حل سیاسی باید بدون تاخیر و درنگ برای حل و فصل بحران سوریه به کار گرفته شود و تمامیت ارضی سوریه نیز باید حمایت و حفاظت شود.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یو هون یانگ، سفیر چین در ایران در سخنانی در نشست گفتوگوی ملی سوریه اظهار کرد: ما از همه طرفها در سوریه میخواهیم به طور جامع و بدون توسل به هرگونه خشونت راه را برای رسیدن به صلح هموار کنند.
او با بیان این که چین منافع اصلی و اساسی سوریه را در نظر دارد و با توجه به حمایت از صلح و ثبات در منطقه در راستای منشور ملل متحد از تمام تلاشها برای پایان دادن به خشونتها در سوریه استقبال میکند، افزود: ما از جامعهی بینالملل و همهی طرفهای درگیر در سوریه میخواهیم به تلاشهای اخضر ابراهیمی، نمایندهی سازمان ملل توجه کنند چرا که میتواند گام مهمی در حل این مساله باشد.
سفیر چین در ایران همچنین توجه و اهمیت آتش بس و گسترش منطقه آتشبس در سوریه مورد تاکید قرار داد و گفت: باید گامهای اساسی برای حل بحران سوریه برداشته شود و همهی طرفها و تشکیلات بینالمللی و نمایندهی سازمان ملل باید در این مسیر کمک کنند. تا یک دولت موقت توسط مردم سوریه تشکیل شود و شاهد یک انتقال آرام و مسالمتآمیز با حفظ نهادههای دولتی سوریه باشیم.
یانگ گفت: جامعهی بینالملل باید این موضوع را در فوریت قرار داده و با مسوولیت از تلاش نمایندهی سازمان ملل در بحث سوریه حمایت کند و کمک کند تا اعلامیهی ژنو اجرا شود.
او همچنین بر برنامهی شش مادهیی کوفی عنان و تلاشهای اتحادیهی عرب در راستای حل و فصل مسالهی سوریه تاکید کرد و افزود: گامهای اساسی باید با در نظر گرفتن منافع تمامی اقوام در سوریه باشد.
سفیر چین ادامه داد: جامعهی بینالملل باید به ارسال کمکهای انسان دوستانه و کمک به پناهجویان خارج از مرزهای سوریه اتهام ورزد. موضوعات انسان دوستانه نباید سیاسی شود و این کمکها نباید جنبهی نظامی به خود بگیرد.
این دیپلمات چینی تاکید کرد: راه حل سیاسی تنها راه برای بحران سوریه است و تضمین کنندهی آیندهی این هجرت که باید توسط ملت سوریه صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: چین آمادگی خود را برای ادامهی تعامل و گفتوگو با تمام طرفهای درگیر در سوریه و جامعهی بینالملل برای تحقق حل و فصل بحران سوریه اعلام میکند.
پیام لاوروف به نشست تهران و انتقاد از عملکرد شورای امنیت در قبال سوریه
سفیر روسیه در تهران پیام سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه کشورش به نشست گفتوگوی ملی سوریه در تهران را قرائت کرد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، لوان جاگاریان، سفیر روسیه در تهران با قرائت این پیام ضمن تشکر از ایران برای برگزاری نشست گفتوگوی ملی سوریه گفت: گفتوگوی ملی سوریه گفتوگوی جامعی است که میتواند موجب ایجاد اجماع باشد و از برگزاری این نشست و همچین شرکت فعال حاضران خردسند هستیم.
وی با اشاره به قطعنامههای تصویب شده علیه سوریه در سازمان ملل و همچنین ماموریت کوفیعنان خاطرنشان کرد: ما از وضعیت سوریه نگران هستیم هر روز وضعیت وخیمتر میشود و نقاط بیشتری از کشور سوریه را در بر میگیرد. با توجه به تجهیزاتی که به گروههای مخالف داده میشود و همچنین اینکه همه میدانیم القاعده و گروههای افراطی چگونه به این تجهیزات دست یافتهاند و خود را به طور منظم سازماندهی کردهاند شرایط وخیمتر میشود.
سفیر روسیه در تهران در ادامه قرائت پیام لاوروف گفت: اعضای شورای امنیت نیز هیچگاه موضع قاطعی در قبال محکومیت این اقدامات تروریستی اتخاذ نکردهاند و هر روز افراد بیشتری کشته میشوند معتقدیم باید گفتوگوی بین منتقدان و دولت انجام گیرد و بدون دخالت خارجی باشد.
وی افزود: روسیه از جمله کشورهایی است که همراه با دوستان ایرانی با این رویکرد موافق است و معتقد است گروهها با توجه به اصولی که در ژنو اعلام شد با هم جمع شوند با دولت مذاکره کنند و در برابر توطئهها و اقدامات تروریستی در سوریه بایستند ما سعی کردیم تلاشهای آشتیجویانه را در این راستا تقویت کنیم اما دیدیم که گروههای القاعده و افراطی چه اقداماتی انجام دادند و تشکیلات مستقلی تشکیل دادهاند سعی کردیم آنها را دور هم جمع کنیم اما در سازمان ملل دوستان ما در شورای امنیت با پیشنهاد ما برای تشکیل گروه عمل برای گفتوگو با سوریه حمایت نکردهاند اما دیدیم که چگونه در مقابل به اپوزسیون کمکهای فنی و تسلیحاتی کردند.
او ادامه داد: ارتش آزاد سوریه اعلامیه ژنو را رد کرد و فقط میخواهد از طریق انقلاب و مبارزه مسلحانه حکومت را به دست بگیرد بنابراین نمیتوان روی کمکهای شورای امنیت حساب کرد.
سفیر روسیه در تهران ادامه داد: با توجه به حرکتی که اخیرا در دو دهه انجام شد نشان میدهد که تا چه حد به رویکرد نظامی به رویکرد مسالمتآمیز درباره حل مساله سوریه تاکید میشود.
وی در عین حال تصریح کرد: با توجه به اعلامیه ژنو سعی کردیم هم با دولت سوریه در تماس باشیم و هم با گروههای منتقد که بتوانیم به رویکردی ساختاری برای آوردن دو طرف به پای میز مذاکره دست یابیم. هرگونه رویکرد دیگری به غیر از این نمیتواند نتیجهای داشته باشد و نقش شورای امنیت و سازمان ملل را تضعیف میکند.
وی اظهار کرد: سعی کردیم به ماموریت اخضر ابراهیمی کمک کنیم که بتواند منجربه به گفتوگوی جامع در چارچوب گفتوگو بین دو طرف منجر شود. همچنین کمکهایی به صلیب سرخ بینالمللی و برنامه مواد غذایی سازمان ملل کردیم که بر این اساس آخرین مبلغ 5/1 میلیون دلار بوده است.
جاگاریان خاطر نشان کرد: از کانالهای دو جانبه نیز کمکهای زیادی به مردم سوریه ارائه کردیم کمکهای انسان دوستانه به دمشق ارسال شد.
او تصریح کرد: معتقدیم بهبود وضعیت در سوریه فقط از طریق راه حل سیاسی امکانپذیر است و تلاشهایمان را در این جهت در تمام سطوح ادامه میدهیم هنوز هم وقت داریم و در اینجا فقط اراده سیاسی مهم است که این فرایند را دنبال کند.
جاگاریان در پایان به زبان فارسی از حاضران تشکر کرد.
یک عضو اخوانالمسلمین مصر: راهحلهای خارجی پاسخگوی تمایل واقعی مردم سوریه نیست
یک شخصیت اخوانالمسلمین مصر با هشدار نسبت به خلاء ناشی از وجود راه حلهای داخلی و مردمی در سوریه گفت که راهحلهای خارجی پاسخگوی تمایل واقعی مردم سوریه نیست.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، کمال هلباوی، از یکی از شخصیتهای اخوان المسلمین مصر در سخنانی در نشست گفتوگوی ملی سوریه که در تهران برگزار میشود با اشاره به اهمیت این نشست اظهار کرد: ما در سرزمینی گرد آمدهایم که صهیونیستها در آن هیچ سهمی نداشته و ندارند و این اهمیت این نشست را میرساند.
او با بیان این که در بحران سوریه همهی طرفهای عرب و مسلمان زیان دیدهاند گفت: از حزبالله شیعه گرفته تا حماس سنی، از این بحران زیان دیدهاند؛ چرا که ما حمایت بزرگی را در جبهه مقاومت که از سوی سوریه ارائه میشد از دست دادهایم.
وی ادامه داد: ما به یاد داریم که در افغانستان چه اتفاقی افتاد . پس از آنکه مجاهدان طی 20 سال جهاد نتوانستند به راهحلی برسند، راه حل از خارج آمد و من اینجا نسبت به خلاء ناشی از راه حلهای بومی در سوریه هشدار میدهم. راه حلهایی که امروز از بیرون ارائه میشود پاسخگوی تمایل واقعی مردم سوریه نیست.
این شخصیت مصری با اشاره به نقش ایران در این مساله گفت: ایران نقش بزرگی را ایفا میکند؛ چرا که خود در معرض سلطه آمریکا و تجاوز صهیونیستها بوده است. آنها همواره هدفشان ضربه زدن به پیشرفت ایران بوده است. انقلاب اسلامی ایران اولین انقلابی بود که در منطقه رخ داد و ما از آن حمایت کردیم؛ چرا که علیه ظلم و فساد بود.
هلباوی ادامه داد: ایران باید در کنار کسانی بایستد که علیه ظلم و فساد ایستادهاند، حال از هر طرف و گروهی که میخواهند باشند.
وی با اشاره به اجلاس دوحه تصریح کرد: این اجلاس یکجانبهگرایانه بود و نمیخواهیم نشست تهران هم مثل آن باشد. ما دنبال آن هستیم تا در این نشست به نتیجهی بزرگی برسیم تا برای کسانی که دلمشغولی سوریه را دارند موثر باشد.
این شخصیت اخوان المسلمین مصر با انتقاد از نظام سوریه در تاخیر در روند اصلاحات اظهار کرد: جلوگیری سوریه از سلطهگری است و ممانعت از دخالتهای خارجی توجیهی برای این که مردم را به قتل برساند و یا در هشدار آنها مشارکت داشته باشد نیست.
او با اشاره به اختلافها میان انقلابیون و معارضان سوری گفت: در بین آنها مشکلاتی وجود دارد که نمیتوانند آیندهی آزاد سوریه را تضمین کنند. مخالفان از شرایط فعلی در سوریه سوء استفاده میکنند. من کسانی را میشناسم در بین آنها که هیچ سهمی در مبارزه علیه ظلم نداشته و یا زندان نرفتند اما الان به انگلیس و فرانسه میروند و در هم پیمانیها شرکت میکنند که این به زیان مسالهی سوریه است.
وی خاطرنشان کرد: ما وظیفه داریم راه حلی را برای بحران سوریه که خودمان در ایجاد آن دخیل بودیم پیدا کنیم.
یک فعال برزیلی: مشکلات سیاسی و اجتماعی سوریه باید بدون دخالت نظامی حل شود
یکی از فعالان برزیلی گفت: مشکلات سیاسی و اجتماعی سوریه باید بدون دخالت نظامی و سیاسی کشورهای خارجی حل شود.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گومس، یکی از فعالان برزیلی که برای شرکت در نشست گفتوگوی ملی سوریه به تهران سفر کرده است در این نشست به مخالفان دولت سوریه که آمادگیشان را برای ایجاد یک گفتوگوی ملی اعلام کردهاند تبریک گفت و از ایران برای میزبانی این نشست تقدیر کرد.
او اضافه کرد: اعتقاد کامل داریم که مردم سوریه از جنگ گریزان هستند و میخواهند خودشان سرنوشتشان را بدون دخالت خارجی رقم بزنند. از طرفی میدانیم که خواستههای دموکراتیک مردم سوریه باید در بهترین شکل محقق شود.
وی گفت: آمریکا و همپیمانانش قصد دارند تا سوریه را به صحنهی درگیری برای اجرایی کردن طرح خود در خاورمیانه تبدیل کنند. اقدامات آنها در سوریه بخشی از نقشهی جهانی خاورمیانهشان است.
این فعال برزیلی اضافه کرد: امروز برخی برای اشاعهی خشونت و وحشت و هرج و مرج در سوریه از سوی کشورهای غربی استخدام شدهاند. برای آنها نهادهای دموکراتیک، فقط بهانهای در جهت نابودی دولتهایی است که موافق خواستههای آنها نیستند.
او با تاکید بر ضرورت توقف خشونت گفت: یک گام مهم برای تضمین آیندهی عادلانه در سوریه انجام این گفتوگوها است و حضور در این نشستها به معنای این است که نیروهایی در جهان وجود دارند که راه حلی دموکراتیک برای ایجاد صلح پایدار دنبال میکنند. ایران به عنوان نیرویی که در مقابل امپریالیسم آمریکا ایستاده است همچنان بر این مسیر پیشگام است.
دبیر کل حزب سعادت ترکیه: ایران، ترکیه، مصر و پاکستان نیروهایی حافظ صلح در سوریه ایجاد کنند
دبیر کل حزب سعادت ترکیه گفت: متاسفانه امروز جهان اسلام پاره پاره شده و وضعیت نابسامانی دارد. اما باید به عنوان مسلمانان برای تحقق وحدت اسلامی گرد همآییم. مسلمانان با هم برابرند و دین و خدای واحدی دارند.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، کمالاک، دبیرکل حزب سعادت ترکیه در نشست گفتوگوی ملی سوریه در تهران گفت: به رغم همهی این مسائل جهان اسلام همچنان پراکنده است؛ به همین دلیل این خون ریخته میشود و این پیامی برای همهی مسلمانان است. همانطور که در فلسطین، سوریه و لیبی نیز دیدیم. کشته شدگان مسلمان هستند. اما متاسفانه قاتلان نیز مسلمان هستند.
دبیر کل حزب سعادت ترکیه گفت: در مقابل این جنگ و درگیری، دشمنان اسلام هستند که خزانههای خود را پر میکنند و ما در این شرایط نمیتوانیم تنها تماشاچی باشیم. باید اولا خونریزی در سوریه متوقف شود و آتش بس برقرار گردد. پیشنهاد میکنیم ایران، ترکیه، مصر و پاکستان نیروهایی برای حفظ صلح ایجاد کنند. مسلمانان نباید از غرب کمک بگیرند و نباید اجازه دهند نیروهای نظامی غرب وارد سوریه شوند. شایسته نیست که مسلمانان برای حل مشکلاتشان از غرب کمک درخواست کنند. غرب هر جا وارد شده است جنگ و خونریزی به راه انداخته و میلیونها مسلمان را کشته است.
وی ادامه داد: باید مسلمانان برای آیندهی دور و برای حل مشکلاتشان وحدت اسلامی را میان کشورهای مسلمان دنبال کنند. امروز تقریبا 60 کشور مسلمان وجود دارد، هر کدام ارتش مجزا دارند. متاسفانه از این ارتشها تنها برای اعمال تهدید علیه یکدیگر استفاده میشود و این ارتشها برای حمایت از کارخانههای اسلحه سازی غرب مورد استفاده قرار میگیرد.
او تاکید کرد: برای پایان دادن به این اوضاع باید با هم همکاری کنیم. همانطور که در مورد فلسطین دیدیم و امروز در خصوص سوریه ودیروز دربارهی لیبی شاهدیم اگر اقدامی انجام ندهیم این وضعیت همچنان ادامه خواهد یافت.
وی در پایان تاکید کرد: باید کمیتهای تشکیل دهیم که ارادهی مردم سوریه را محقق کند و وضعیت موجود در سوریه را پایان دهد.
رییس هیات علمای مسلمانان لبنان: باید مساله سوریه از طریق گفتوگو میان تمام گروهها حل شود
رییس هیات علمای مسلمانان لبنان گفت: اجلاس دوحه قطر درباره سوریه به جای دعوت طرفهای درگیر به گفتوگو و کنار گذاشتن کشتار و خونریزی آنها را به خشونت دعوت میکرد از این رو کاملا شکست خورده است.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، عبدالناصر جبری، رییس هیات علمای مسلمانان لبنان در نشست گفتوگوی ملی سوریه با بیان اینکه این نشست به کسانی که به دنبال گفتوگو و حل بحران سوریه هستند و میخواهند زخمهای مردم سوریه را التیام بخشند امید میدهد، اظهار کرد: گفتوگو یک راه حل منطقی برای پایان دادن به هرگونه مشکلات و خشونت در سوریه است.
وی با اشاره به اجلاس دوحه تصریح کرد: ما در دوحه شاهد بودیم که شرکت کنندگان بیشتر به خشونتها دامن زدند و آن را تشدید میکنند. اما ما امروز در اینجا جمع شدیم تا بگوییم که خشونت نه و دموکراسی آری.
این شخصیت لبنانی تاکید کرد: اجلاس قطر به خاطر آنکه تمام طرفهای درگیر در بحث سوریه را به خشونت دعوت کرد کاملا شکست خورده است، ما در اینجا تاکید میکنیم که باید مساله سوریه از طریق گفتوگو و توافق میان تمام گروهها حل و فصل شود و البته این توافق باید عملی باشد و نیز برای جلوگیری از هرگونه خونریزی در سوریه پافشاری شود.
جبری ادامه داد: کسانی که در دوحه جمع شدند به دنبال هرج و مرج سازمان یافته در سوریه هستند. اما اگر آنها به این روند ادامه دهند سوریه نابود میشود و ما میخواهیم بگوییم که سوریهای که نابود شود دیگر چه کسی میخواهد بر آن حکومت کند.
رییس هیات علمای مسلمانان لبنان از تشکیل کمیتههای کاری برای عملی ساختن توافقها و گفتوگوها میان گروههای درگیر استقبال کرد و افزود: ادامهی خونریزیها فقط به نفع دشمن صهیونیستی است. و معقتدیم گفتوگو میتواند همان گونه که عراق را نجات داد و این کشور را به عرصه بینالملل و منطقه بازگرداند درباره سوریه نیز تحقق یابد.
مشاور رییسجمهور نیکاراگوئه خطاب به معارضان سوری: به صلح در سوریه شانس دیگری دهید
مشاور رییسجمهور نیکاراگوئه تاکید کرد: نباید اجازه دهیم آن چه دربارهی عراق و لیبی اتفاق افتاد و نسلکشی و قتل عام را در این کشورها شاهد بودیم دربارهی سوریه از سوی آمریکا به اجرا درآید.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مشاور رییسجمهور نیکاراگوئه بعدازظهر یکشنبه در نشست گفتوگوی ملی سوریه اظهار کرد: زمان برای گفتوگو فرا رسیده است و گفتوگو تنها راه رسیدن به صلح و رفاه در این کشور است. من به بشار اسد از آنجا که خواهان حفاظت از منافع سوریه است اطمینان دارم و این چیزی است که اغلب شما که در اینجا حاضرید به آن اعتقاد دارید.
وی گفت: من از شما که اینجا جمع شدهاید میخواهم به صلح در سوریه شانس دیگری دهید و هر نوع دخالت خارجی و بازیچه شدن کشورهای خارجی که به دنبال نابودی این کشور هستند را رد کنید.
مشاور رییسجمهور اروگوئه گفت: همهی ما جمع شدهایم تا صلح در سوریه را تحقق بخشیم. من از کشوری آمدم که سالها با دخالت خارجی و مرگ و کشتار مواجه بوده است اما توانستیم به لطف خدا به صلح دست پیدا کنیم.
این شخصیت نیکاراگوئهیی با استفاده از سیاستهای دولت آمریکا تاکید کرد: دولت اوباما نتوانست به قولهایش برای تغییر سیاستها عمل کند. این کشور تحت تاثیر و کنترل صنایع نظامی و دفاعیاش است و آن چه پنتاگون امروز دنبال میکند تسلط یافتن بر زمین و هواست. آنها میخواهند تمام نقاط دنیا را به تسخیر خود درآورند و این را به عنوان یک هدف ملی برای خود نشان میدهند.
او خاطرنشان کرد: نباید اجازه دهیم آن چه در لیبی و عراق روی داد یک بار دیگر در سوریه اتفاق افتد کسانی که فریب این توطئهها را میخورند احمق و نادان هستند.
معاون نخستوزیر سوریه: فرانسه با دادن اسلحه و پول، به مخالفان مشروعیت میبخشد
معاون نخستوزیر سوریه طرح ایران برای حل بحران این کشور را بسیار خوب ارزیابی کرد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، قدری جمیل بعدازظهر یکشنبه در گفتوگو با خبرنگاران در پاسخ به سوال ایسنا درباره طرح ایران برای حل بحران سوریه گفت: طرح فعلی ایران برای حل بحران سوریه بسیار خوب است از این رو به اینجا آمدیم و تلاش بر آن است که ساز و کارهای برای پیگیری آن تعیین شود.
او درباره تشکیل ائتلاف مخالفان در خارج کشور بیان کرد: ما با مخالفانی که در مسیر دیکته از سوی بیگانگان گام بر میدارند مخالفیم.
این مقام سوری همچنین در خصوص نقش قطر در مساله سوریه گفت: قطر ارتباطی با بحران سوریه ندارد.
وی نقشه فرانسه در قبال سوریه را نیز بسیار بد خواند و افزود: فرانسه سعی میکند تا با دادن اسلحه و پول، به مخالفان خارجی سوریه که خواهان ایجاد راهحل از طریق گفتوگو نیستند، مشروعیت ببخشد.
معاون نخستوزیر سوریه در پاسخ به این که چرا نشست مخالفان و موافقان دولت سوریه در دمشق برگزار نشده است گفت: برگزاری چنین نشستی در سوریه دشوار بوده است همچنین اولین مساله حائز اهمیت برای مخالفان این است که ابتدا به نقاط مشترک دست یابند و پس از آن به همراه موافقان ساز و کارها را ارائه دهند. امروز در این نشست نظام سوریه حاضر نیست بلکه بخشی از موافقان هستند. من هم از نظام سوریه نیستم بلکه از دولت سوریه هستم و دولت جدایی از این نظام سوریه است.
او ادامه داد: من همچنان از مخالفان هستم و براساس برنامه خروج از بحران وارد دولت ائتلافی شدم. ما از معارضین ملی قدیمی هستیم و با عنوان معارض خواهان تغییر ریشهیی و فراگیر نظام هستیم. علاوه بر آن به عنوان معارضه با شعار براندازی نظام مخالفیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این امکان وجود دارد که از نشست امروز تصمیمات مهمی در زمینه گفتوگوها حاصل شود بیان کرد: در این راستا تلاش میکنیم البته این مساله نیازمند اراده ملی است.
به دلیل استقبال میهمانان، نشست گفتوگوی ملی سوریه دو روزه شد
نشست گفتوگوی ملی سوریه عصر امروز (یکشنبه) در حالی به پایان رسید، که به دلیل استقبال زیاد میهمانان و تقاضای آنها برای ایراد سخنرانی، فردا نیز برگزار خواهد شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اولین نشست گفتوگوی ملی سوریه در تهران، به میزبانی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
در این نشست که بنا بود به صورت یک روزه برگزار شود، بیش از 150 نفر از نمایندگان اقلیتها، طوایف و احزاب سوریه شرکت کردند. همچنین شخصیتهایی از ترکیه، عراق، مصر حضور داشتند.
سفرای کشورهای خارجی مانند روسیه، چین، کوبا، نیکاراگوئه، تاجیکستان، فلسطین نیز به نمایندگی از کشورهایشان در این نشست شرکت کرده بودند.
این نشست در دو بخش برگزار شد که بخش افتتاحیه با حضور رسانهها و مطبوعات داخلی و خارجی برگزار شد و در بخش دوم، پشت درهای بسته برگزار شد تا نمایندگان سوری بتوانند آزادانه حرفهای خود را زده و به جمعبندی برسند.
همچنین قرار است جمعبندی به دست آمده از این نشست در کنفرانس مطبوعاتی توسط وزیر امور خارجه کشورمان بیان شود.
این خبر در حال تکمیل شدن است...
نظرات