مکمل زعفران تاثیر زیادی بر افزایش ظرفیت ضد اکسایشی ورزشکاران و همچنین سلامتی افراد عادی دارد و خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد.
مینا اکبری، دانشجوی دانشگاه آزاد تهران مرکز که مقالهاش در اولین همایش علمی دانشجویی ایمونولوژی ورزشی به عنوان مقاله برتر معرفی شد، به خبرنگار علم ورزشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،گفت: بر اساس تحقیقاتی که در ورزشکاران دونده کرده، متوجه شدیم که مکمل زعفران مقدار فشار اکسایشی بدن این افراد را کاهش میدهد و با خاصیت آنتی اکسیدانی خود عملکرد آنها را در فعالیتهای کوتاه و بلند مدت بهبود میبخشد و نقش مهمی در سلامتی این ورزشکاران که حجم و شدت تمرین بالایی دارند، ایفا میکند.
وی افزود: فعالیتهایی که افراد انجام میدهند حتی اگر به مقدار کم هم باشد، مصرف اکسیژن را بالا میبرد و با توجه به حجم و شدت این فعالیتها ، سوخت و ساز و متابولیسم بدن افزایش می یابد. این فعالیتها یکسری گونههای اکسیژنی واکنشی تولید میکنند که «رادیکال آزاد» نام دارند. رادیکالهای آزاد در واقع مولکولهایی هستند که انرژی فوقالعادهای دارند و اگر این انرژی کنترل نشود، به غشای سلولی آسیب میرسانند و باعث تخریب آن میشوند. همچنین این رادیکالها عامل بسیاری از سرطانها در افراد عادی و ورزشکاران هستند که با بالا رفتن شدت تمرین و افزایش اکسیژن مصرفی درصد مخرب بودنشان زیادتر میشود.
اکبری به تاثیر زعفران بر کنترل رادیکالهای آزاد اشاره و اظهار کرد: موادی مثل زعفران، گوجه فرنگی و ویتامین C که رنگدانههای موجود در آنها از ویژگیهای مختص این مواد است، به عنوان یک واکنشگر غیر آنزیمی عمل میکنند و نقش آنتی اکسیدانی دارند. این مواد با خاصیت آنتی اکسیدانی خود اثر رادیکالهای آزاد را در بدن کم میکنند و مقدار فشار اکسایشی را کاهش داده و از سلولهای بدن محافظت میکنند. این مواد با الکترونهایی که به رادیکال آزاد میدهند باعث کنترل اثر مخرب آنها شده و از بروز بسیاری از تودههای سرطانی در افراد جلوگیری میکنند.
وی با تاکید بر نقش رادیکالهای آزاد در بروز انواع سرطان، گفت: توصیه میشود ورزشکارانی که حجم و شدت تمرین بالایی دارند، به خصوص دوومیدانی کاران تمرین کرده نیمه استقامتی و همچنین افراد عادی که فعالیت کمی دارند و کسانی که سنین میانسالی تا سالخوردگی را میگذرانند از زعفران و مواد غیر آنزیمی دیگر که اثر اکسایشی را کم کرده و مقاومت بدن را در برابر مصرف بالای اکسیژن افزایش میدهند، استفاده کنند. تحقیقاتی که انجام شد در یک دوره گسترده صورت گرفت و عملکرد ورزشکاران هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت سنجیده شد و تاثیر مکمل زعفران بر ظرفیت ضد اکسایشی ورزشکاران دوومیدانی مثبت بود.
گفتنی است مقاله مینا اکبری، دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد با عنوان «تاثیر کوتاه و بلند مدت مکمل زعفران بر ظرفیت ضد اکسایشی دوندگان تمرین کرده نیمه استقامتی» در اولین همایش علمی دانشجویی ایمونولوژی ورزشی که در روز 25 آبان در دانشکده علوم پایه دانشگاه تربیت مدرس ارائه شد و توانست عنوان مقاله برتر را در این همایش کسب کند.
انتهای پیام
نظرات