هاري يكي از بيماريهاي مشترك بين انسان و حيوان و يک بيماري حاد ويروسي سيستم اعصاب مرکزي است که مخصوص گوشتخواران اهلي و وحشي بوده و انسان و ساير حيوانات خونگرم پستاندار به طور تصادفي و غالبا از طريق گزش یا آلودگی به بزاق حیوان به آن مبتلا ميشوند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کویر، به نقل از دانشگاه علوم پزشكي كرمان ميزان کشندگي بيماري بسيار بالا و صد درصد است، به طوري که پس از ظهور علائم باليني چه در انسان و چه در حيوان، درمان امكانپذير نبوده و مرگ اجتنابناپذير خواهد بود.
در صورتي كه مورد گزش حیوانات قرار گرفتيد، بلافاصله و در اسرع وقت، اقدامات زير را انجام دهيد؛
لابلاي زخم را با آب تميز و صابون حداقل به مدت 15 تا 20 دقيقه عميقا شستشو و در جريان آب روان قرار دهيد تا ويروس هاري از محل زخم خارج شود.
با استفاده از شيلنگ آب يا پيستون آبپاش به وسيله برس (نو يا شخصي و مربوط به خود فرد)، كف صابون را به طور كامل از لابه لاي زخم خارج كنيد. زيرا باقي ماندن صابون اثر مواد ضد عفوني کننده را که به دنبال شستشو مورد استفاده قرار خواهد گرفت را خنثي ميکند.
زخم را با الکل 40 تا 70 درجه يا محلول بتادين 1% يا ساير مواد ضدعفوني کننده، ضد عفوني كنيد.
هرگز روي زخم حيوان گزيده را نبنديد و پانسمان نكنيد.
بلافاصله جهت دريافت واكسن و سرم ضد هاري به مركز پيشگيري از هاري شهرستان و يا به نزديكترين مركز بهداشتي درماني محل سكونت خود مراجعه كنيد.
نوبتهاي واكسيناسيون خود را كامل كنيد.
حيوان مهاجم را شناسايي و به مدت ده روز تحت نظر قرار دهيد و در صورت كشته شدن آن به مركز بهداشت و يا اداره دامپزشكي شهرستان، جهت نمونهبرداري اطلاع دهيد.
شستشوي عميق محل زخم با آب تميز و صابون حداقل به مدت 15 تا 20 دقيقه، مهم ترين قسمت پيشگيري از هاري بوده و تا 50 درصد احتمال خطر را در ابتلا به بيماري هاري كم ميكند. مراكز درمان پيشگيري از هاري به صورت شبانه روزي و به صورت رایگان آماده ارائه خدمات هستند.
انتهاي پیام
نظرات