وزير امور خارجه تركيه در سخناني با اعلام اينكه سازمان ملل در آستانه شكست در آزمون سوريه است، از جامعه جهاني خواست تا براي پايان دادن به وضعيت ناگوار انساني در سوريه وارد عمل شود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به نقل از خبرگزاري سيريا نيوز، احمد داوود اوغلو، وزير امور خارجه تركيه در سخناني در مقابل مجمع عمومي سازمان ملل تاكيد كرد: اوضاع كنوني سوريه در حقيقت امتحاني واقعي براي جامعه جهاني و در راس آن سازمان ملل است. اما سازمان ملل امروز در آستانه شكست در امتحان سوريه است.
وي همچنين تاكيد كرد: سازمانهاي بينالمللي و سازمان ملل در ماههاي اخير در حل و فصل وضعيت سوريه ضعيف عمل كرده و امروز در آستانه شكست در اين امتحان مهم هستند.
وزير امور خارجه تركيه همچنين اعلام كرد: زماني كه هزاران تن و چه بسا ميليونها سوري در سوريه جان خود را از دست ميدهند و تعداد آوارگان اين كشور به 500 هزار تن ميرسد و شوراي امنيت هيچ قطعنامه الزامآوري را در اين راستا تصويب نميكند پس فايده سازمان ملل چيست و چه زماني بيشتر از حال، مردم به اين سازمان بينالمللي نياز خواهند يافت؟
داوود اوغلو با اشاره به حالت ركودي كه جامعه جهاني در قبال مساله بوسني وهرزگوين در دهه 90 به خود گرفته بود، اشاره كرد و گفت: در دهه 90 شاهد كشته شدن صدها هزار انسان و تجاوز به صدها هزار زن و آواره و يتيم شدن صدها هزار كودك بوديم اما جامعه جهاني همچنان سكوت اختيار كرده بود و حالا نيز جامعه جهاني همان حالت را در قبال سوريه تكرار ميكند.
اوغلو در ادامه از جامعه جهاني خواست تا براي پايان دادن به وضعيت نگرانكننده انساني در سوريه اقدامات جدي را اتخاذ كنند.
وزير امور خارجه تركيه تاكيد كرد: حاضران در مجمع عمومي سازمان ملل بايد حسابها و منافع شخصي خود را كنار نهاده و براي پايان دادن به وضعيت انساني در شهرهاي مختلف سوريه از جمله ديرالزور، درعا، دمشق، حمص و حماة وارد عمل شوند.
در همين حال، فرانسوا اولاند، رئيسجمهور فرانسه نيز در نشست مجمع عمومي سازمان ملل بر لزوم اقدام جدي و فوري از سوي جامعه جهاني در قبال سوريه و منطقه "ساحل" آفريقا (كشور مالي) تاكيد كرد.
وي از مسئولان سازمان ملل خواست تا از مناطقي كه به دست مخالفان سوري افتادهاند، حمايت كند.
اولاند همچنين بار ديگر بر پايبندي كشورش در به رسميت شناختن دولت موقت در دوران بعد از اسد تاكيد كرد.
همچنين با افزايش موج خشونتها در سوريه و وخيم شدن اوضاع انساني در اين كشور، دبيركل سازمان همكاريهاي اسلامي اعلام كرد، اين سازمان بررسي وضعيت سوريه و اوضاع انساني اين كشور را در راس جدول كاري خود در نشست آيندهاش با مسئولان بلندپايه كشورهاي عضو قرار خواهد داد.
نشست مذكور در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل كه از روز سهشنبه آغاز شده، برگزار ميشود.
پيشبيني ميشود، دبيركل سازمان همكاريهاي اسلامي با اخضر الابراهيمي، فرستاده مشترك سازمان ملل و اتحاديه عرب در چند روز آينده به منظور ارزيابي گامهايي كه الابراهيمي در خصوص سوريه اتخاذ خواهد كرد، ديدار كند.
همچنين روزنامه مصري اليوم السابع نيز در خبري نوشت: هيلاري كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا با اخضر الابراهيمي در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل ديدار كرد.
بنا به گزارش شبكه خبري سي بي اس، در اين نشست دو طرف به بررسي راههاي متحد كردن مخالفان سوريه و پيشبرد روند سياسي در اين كشور پرداختند.
يكي از مسئولان آمريكايي كه خواست نامش فاش نشود اعلام كرد كه الابراهيمي درباره برخي از مواد طرح كوفي عنان، فرستاده مستعفي سازمان ملل و اتحاديه عرب در سوريه محافظهكاري ميكند.
بنا به گفته اين مسئول آمريكايي، الابراهيمي در ديدار خود با كلينتون كه حدود يك ساعت به طول انجاميد اعلام كرده است كه براي ارائه طرح جديدش درخصوص سوريه عجلهاي ندارد.
همچنين منابع آگاه در وزارت امور خارجه آمريكا نيز اعلام كردند كه مشاور ويژه كلينتون درخصوص سوريه استعفا داد.
يكي از مسئولان وزارت امور خارجه آمريكا با اعلام اينكه هنوز نسبت به اين خبر اطمينان كامل نيافته گفت: ميتوانم تاكيد كنم كه وي در آستانه استعفا است.
همچنين ملك عبدالله دوم، پادشاه اردن نيز روز سهشنبه در ديدار با بان كي مون، دبيركل سازمان ملل و اخضر الابراهيمي بار ديگر از نگراني كشورش نسبت به وضعيت انساني پيچيده در سوريه و افزايش موج خشونتها در اين كشور خبر داد.
در اين ديدار سه جانبه كه در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل و در نيويورك برگزار شد، حاضران درباره پيامدهاي بحران سوريه و تاثير آن بر آينده منطقه و همچنين روند صلح خاورميانه و دستاوردهاي اردن در زمينه اصلاحات سياسي گفتوگو كردند.
پادشاه اردن در اين ديدار با اعلام اينكه اردن تلاش خود را براي استقبال بيشتر از آوارگان سوري به كار خواهد بست نسبت به پيامدهاي عدم حل و فصل سريع بحران سوريه هشدار داد.
دبيركل سازمان ملل نيز در اين ديدار با تاكيد بر حمايت اين سازمان از حقوق ملت فلسطين در تشكيل كشور مستقل در چارچوب راهكار تشكيل دو كشور از تلاشهاي نيروهاي مسلح اردن و نيروهاي امنيت ملي اين كشور در چارچوب تلاشهاي سازمانهاي بينالمللي تقدير و تشكر كرد.
بان كي مون همچنين بر لزوم حمايت از تلاشهاي اخضر الابراهيمي در حل و فصل وضعيت سوريه تاكيد كرد.
وي از كشورهاي عضو سازمان ملل و كشورهاي اهداكننده خواست تا از اردن در كمك به آوارگان سوري حمايت كنند.
الابراهيمي نيز به نوبه خود بر اهميت نقش اردن در تلاش جهت دستيابي به راهكاري مسالمت آميز درباره سوريه تاكيد كرد و از جامعه جهاني خواست تا براي يافتن راهكاري كه بتواند به كشتارها در سوريه پايان داده و آوارگان را به اين كشور بازگرداند، تلاش كند.
باراك اوباما، رئيسجمهوري آمريكا نيز در اظهاراتي در سازمان ملل اعلام كرد: نظام بشار اسد، رئيسجمهوري سوريه بايد هر چه سريعتر پايان يابد.
وي در اين اظهارات همچنين خواستار اعمال فشار بيشتر و افزايش تحريمهاي عليه دولت سوريه شد.
اوباما در اين اظهارات مداخلهجويانه همچنين تاكيد كرد "نبايد آينده سوريه شاهد حضور ديكتاتوري باشد كه مردم را قرباني ميكند."
وزير امور خارجه قطر نيز در مصاحبه با شبكه سي ان ان پيشنهاد طرحي جايگزين براي حل بحران سوريه را داد.
وي در اين طرح خود به ايجاد منطقه پرواز ممنوع و افزايش كمكهاي انساني به آوارگان سوري اشاره كرده و اعلام كرد: اميدواريم بتوانيم بحران سوريه به شكلي مسالمتآميز حل كنيم.
از سوي ديگر، ديلما روسف، رئيسجمهوري برزيل در اظهاراتي در مقابل مجمع عمومي سازمان ملل عنوان داشت: بيشترين مسئوليتها در كشتارهاي سوريه بر عهده دولت سوريه ميباشد.
وي در اين اظهارات گفت: به رغم اينكه ما معتقديم دولت بشار اسد بيش از گروههاي ديگر در كشتارها و خشونتها به ويژه عليه زنان و كودكان مقصر است اما ميدانيم كه گروههاي مسلح سوري نيز به ويژه آنهايي كه حمايتهاي نظامي و لجستيكي از كشورهاي بيگانه دريافت ميكنند، در اين درگيريها و خشونتها نقش دارند.
همچنين اتحاديه عرب نيز قرار است امروز (چهارشنبه) نشستي را در سطح نمايندگان كشورهاي عضو در مقر دبيرخانه اين اتحاديه در خصوص سوريه برگزار كند. رياست اين نشست را نماينده لبنان به عهده خواهد داشت.
از سوي ديگر، منابع رسمي سوريه نيز اعلام كردند كه حجم خساراتي كه به ساختمانها و املاك خصوصي دمشق وارد شده بالغ بر چهار ميليارد دلار است.
اين منابع به نقل از كارشناسان اعلام كردند كه ارزيابيها نشان ميدهد كه ميزان خسارتهاي وارده به ساختمانهاي مسكوني و دولتي و خودروها حدود چهار ميليارد دلار است.
نيروهاي سوريه نيز اعلام كردند كه ارتش اين كشور عمليات نظامي خود را در برخي از مناطق از جمله حلب ادامه ميدهد و توانسته كنترل برخي از مناطق حلب را بار ديگر به دست بگيرد.
انتهاي پيام
نظرات