ايران با توليد سالانه بيش از 250 تن زعفران به ارزش بالغ بر 625 ميليارد تومان مقام اول توليد و تجارت اين محصول در جهان را به خود اختصاص داده و زعفران ايراني به 46 كشور دنيا صادر ميشود.
به گزارش خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) بيش از 95 درصد از زعفران جهان در ايران توليد ميشود اما ارزش افزوده اين محصول نصيب کشورهايي نظير اسپانيا (بزرگترين واردکننده زعفران ايران) ميشود در صورتي كه بيشترين زحمت براي طلاي سرخ در ايران کشيده ميشود چرا كه براي به دست آوردن يک کيلوگرم زعفران خشک بايد کشاورزان ساعتهاي متمادي 170 هزار دانه گل را از کلاله جدا کنند و با حساسيت بالايي خشک كنند.
به گفته منوچهري ـ دبير شوراي ملي زعفران ـ اين درحالي است كه اسپانيا به عنوان عمدهترين واردکننده زعفران ايراني بزرگترين صادرکننده اين محصول در جهان به شمار ميرود.
وي افزود: در صورتي كه ايران زعفران را كيلويي 2000 دلار ميفروشد اسپانيا اين محصول را پس از بستهبندي با برند خود كيلويي 4000 تا 5000 دلار در بازارهاي جهاني ميفروشد.
طي سه ماهه امسال نيز صادرات زعفران ايران با رشد 323 درصدي به حدود 70 ميليون دلار رسيد كه در اين ميان اسپانيا با بيش از 10 ميليون دلار صادرات، بزرگترين بازار صادراتي زعفران ايران بوده است و پس از آن چین، امارات، ایتالیا، عربستان و هند از ديگر بازارهاي اصلي زعفران ايران بودهاند.
75 هزار هكتار مزرعه كشت زعفران در استانهاي خراسان رضوي و جنوبي وجود دارد كه سال گذشته بيش از 240 تن محصول از اين سطح استحصال شد و با توجه به اينكه در پي استقبال و تقاضاي خريد اين محصول در بازارهاي جهاني هر ساله بر ميزان سطح زير كشت افزوده ميشود پيشبيني ميشود امسال توليد زعفران به بيش از 250 تن برسد.
براي توليد 250 تن زعفران 25 ميليون تن گل زعفران در فاصلهاي كوتاه بايستي از مزارع جمعآوري شود و طي شرايط خاصي كلالههاي قرمز زعفران از آن جداسازي و در نهايت با دقت خشك شوند تا كيفيت و ويژگيهاي زعفران خوب را داشته باشد.
جمعآوري به موقع و نقل و انتقال صحيح، بهداشت محيط و و افراد و رعايت اصول در جداسازي و خشكاندن در شرايط مناسب مواردي هستند كه در توليد محصولي سالم و با كيفيت اهميت بسزايي دارند اما به گفته نايب رييس انجمن توليدكنندگان و صادركنندگان زعفران خراسان جنوبي به دليل نبود نيروي كار در روستاها گل زعفران به موقع از زمين برداشت نميشود و پس از برداشت هم براي فرآوري و جداسازي كلاله گل كيلومترها از روستا به حاسيه شهرها ميآيد تا توسط نيروي كار موجود در شهرها فرآوري شود كه در ايسن شرايط نامطلوب و جابهجايي در مواردي تا يك سوم محصول به ضايعات تبديل ميشود.
علي حسيني به ايسنا گفت: با وجود افزايش سطح مزارع زعفران كشور ميانگين برداشت اين محصول يك كيلوگرم نسبت به دو دهه گذشته كاهش يافته و درحالي كه در دو دهه قبل از هر هكتار مزرعه زعفران پنج كيلوگرم محصول برداشت ميشد اما اكنون ميزان برداشت به چهار كيلوگرم افت كرده است كه در اين ميان آموزش و ترويج كشاورزان براي افزايش بهرهوري بسيار ضروري است.
اما يكي از آفتهاي اين محصول ارزشمند و صادراتي كشور اين است كه پياز زعفران ايراني به كشورهاي همسايه قاچاق ميشود و افغانستان يكي از كشورهاي خريدار پياز زعفران ايران است و در توليد اين محصول پيشرفتهايي داشته است و هرچند كه اين كشور نميتواند رقيب ايران باشد اما به هر حال رقباي توليد را هر چند كوچك نبايد ناديده گرفت و مهمتر از همه اينكه پياز زعفران ايراني ثروت بخش كشاورزي و كشاورزان است كه جلوگيري از خروج اين محصول را بر مسئولان امر ضروري ميسازد.
انتهاي پيام
نظرات