رييس هيأت مديرهي انجمن دوستداران ميراث فرهنگي شوش گفت: وضعيت ميراث فرهنگي در شهرستان شوش نگرانكننده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در چند ماه اخير، شاهد اتفاقهاي ناخوشايندي در حوزهي ميراث فرهنگي شوش بودهايم. تخريب چند محوطهي باستاني توسط حفاران و قاچاقچيان يا ديگر عوامل از يك سو و ساختوسازهاي ناهماهنگ و تعرضهايي كه به چشمانداز اين محوطه ميشود از سوي ديگر، از جمله اتفاقهاي ناگواري هستند كه همچنان گريبانگير ميراث فرهنگياند.
جاي تأسف است كه برخي تخريبها در محدودهي متمركز حفاظتشده رخ ميدهد؛ محدودهاي كه فاصلهي چنداني با محل استقرار يگان حفاظت ندارد. البته نيروهاي يگان حفاظت در شوش طبق شواهد موجود، حداكثر تلاش خود را براي گشتزني و حفاظت فيزيكي از آثار ميكنند؛ اما بهدليل كمبود امكانات و نيروي انساني، حفاظت بهصورت مناسب انجام نميشود و همچنان شاهد از بين رفتن آثار فرهنگي هستيم كه از ويژگيهاي غيرقابل برگشتپذيري برخوردارند و در واقع، برگهايي از تاريخ چندهزار ساله اين سرزميناند.
تلاشهايي براي مرمت و ساماندهي محوطهي شوش در حال انجام است كه در جاي خود قابل تقدير است، ولي با توجه به اهميت و ارزش جهاني شوش، انتظار گسترش فعاليت عملي و ساختاري در حوزهي ميراث فرهنگي وجود دارد.
علاوه بر ساختوسازهاي انجامشده در عرصه و حريم منظري شوش كه بهنوعي همچنان ادامه دارد، به گفتهي دوستداران ميراث فرهنگي، در چند ماه اخير در چند نقطه، حفاري غيرمجاز انجام شده است كه از جملهي آنها ميتوان به تخريب يك گور احتمالا اشكاني در شهر صنعتگران شوش و حفاري در شهر پانزدهم اشاره كرد.
دوستداران ميراث فرهنگي شوش گفتهاند كه محوطهي باستاني شوش هنوز بهصورت كامل محصور نشده است و در كل محوطه فقط يك مكان استقرار يگان حفاظت وجود دارد كه در عمل، در برخي قسمتها تردد بهوسيلهي موتورسيكلت و برخي موارد با اتومبيل بهراحتي انجام ميشود. از سوي ديگر، نداشتن نيروي يگان حفاظت به تعداد كافي، با توجه به گستردگي قابل توجه محوطههاي تحت پوشش ادارهي ميراث فرهنگي در سطح شهرستان، از دلايل وقوع رويدادهايي مانند تخريب و حفاري غيرمجاز در محوطهي باستاني شوش است.
تخريب يك اثر باستاني نميتواند هيچ توجيهي داشته باشد و از مسؤولان انتظار ميرود در راستاي ايجاد بسترهاي مناسب براي حفاظت بهتر، همت بيشتري داشته باشند و براي رسيدن به اين منظور، اقدامات و پيگيريهاي لازم را انجام دهند.
دربارهي مشكلات مربوط به حفاظت از آثار تاريخي در شوش، مدير كل ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان به خبرنگار ايسنا گفت: موضوع حفاري غيرمجاز در شوش را نه تأييد ميكنم و تكذيب، زيرا با همكاري نيرويهايي كه فعال هستند، هيچگاه محوطهاي را به حال خود رها نميكنيم.
پرويز پورفرخي با بيان اينكه در چند وقت اخير، حفاري غيرمجازي انجام نشده است، ادامه داد: گزارشهايي از حفاري در برخي تپهها منتشر شده است كه بخشي از آنها با اهداف خاصي مطرح شدهاند و بخش ديگر به زمانهاي طولاني گذشته مربوط ميشوند. همچنين بخش ديگري از گزارشها به مناطق ديگري مربوط ميشوند.
وي بيان كرد: ما در برخورد با حفاريهاي غيرمجاز، پايشهاي خاصي را انجام ميدهيم. برخي از حفاريها، موردي و تفنني هستند كه براثار كنجكاوي صورت ميگيرند، برخي ديگر هم بهصورت سازمانيافته هستند كه بين اين دو نوع حفاري، بويژه براي پيگيري، تفاوت قائل ميشويم.
او با اشاره به اينكه فيلمي از پايشهاي شبانه و تعقيب و گريزها تهيه كردهايم، گفت: كساني كه اطلاعات يا تصاويري از حفاريهاي غيرمجاز بهدست ميآورند، خوب است پيش از رسانهيي كردن، آنها را در اختيار يگان حفاظت قرار دهند تا ما ابتدا پيگيريهاي لازم را انجام دهيم و از ايجاد شدن اختلال در روند پيگيريهاي ما جلوگيري شود.
انتهاي پيام
نظرات