يكي از مسؤولان تهيهي پروندههاي ثبت جهاني ايران اعلام كرد: كميتهي ميراث جهاني يونسكو انتظار دارد پروندهي «شهر تاريخي اصفهان» تهيه شود.
محمدحسن طالبيان در گفتوگو با خبرنگار سرويس ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: از آنجا كه ميدان نقش جهان و باغ چهلستون در فهرست ميراث جهاني ثبت شدهاند و امسال نيز مسجدجامع اصفهان بهعنوان سومين اثر اين شهر جهاني شد، كميتهي ميراث جهاني يونسكو انتظار دارد پروندهي «شهر تاريخي اصفهان» كه از مسجدجامع آغاز ميشود و با گذر از بازار، چهارباغ، زايندهرود و پلهاي تاريخي به جلفا ميرسد، براي ثبت در فهرست ميراث جهاني تهيه شود. البته يك بحث ما اين است كه مسير پرونده به تخت فولاد هم برسد، زيرا تخت فولاد يكي از قبرستانهاي مهم دورهي اسلامي است.
او ادامه داد: ثبت جهاني مسجدجامع اصفهان تهيهي پروندهي «شهر تاريخي اصفهان» را خيلي آسان كرده است و سه اثر جهاني اصفهان، گسترش پرونده را راحت ميكنند.
طالبيان كه در سيوششمين اجلاس كميتهي ميراث جهاني يونسكو در روسيه حضور داشت، دربارهي مسجدجامع اصفهان گفت: همانطور كه از باغهاي ايراني كه سال گذشته ثبت شدند، بهعنوان يك نمونه و الگوي ايراني در جهان ياد ميشود، اكنون از مسجدجامع اصفهان نيز بهعنوان مرجع يك شيوه و سبك ساخت مسجد كه با خلاقيت ايراني همراه بوده است، ياد ميشود.
وي اظهار كرد: اين مسجد در طول بيش از هزار سال، دورههاي مختلف تاريخي را دربرميگيرد، بهطوري كه ارزشهاي هر دوره در مسجد حفظ شده و ارزشهاي بعدي به آن اضافه شدهاند. اين مسجد از همان ابتدا توسط مردم ساخته شده و در همهي دورهها نيز به همين شكل ادامه يافته است. در واقع، مسجدجامع اصفهان براي همهي نسلها ساخته شده است.
طالبيان با بيان اينكه پس از ثبت اين اثر در فهرست ميراث جهاني، كميته از ايران خواسته است، طرح مقابله با بحرانهاي طبيعي را براي اين اثر ارزشمند تهيه كند، گفت: در زمان ثبت پرونده، يكي از مواردي كه بر سر آن بحث داشتيم ميدان عتيق اصفهان بود. آنجا اعلام كرديم با توجه به هماهنگيهايي كه با شهردار و مسؤولان استان اصفهان انجام شد، قرار است در بخش شمالي ميدان عتيق كه جدارهي مسجدجامع را تشكيل ميدهد، دخالتي نشود و پروژهاي براي مرمت و حفاظت آن طراحي شود.
او با تأكيد بر اينكه در اين اجلاس اثبات شد، خلق مسجد ايراني و مسجد چهارايواني، در اصفهان و با ساخت مسجدجامع اصفهان صورت گرفته است، بيان كرد: پروندهي ديگر ايران، يعني برج قابوس نيز مشابه همين شرايط را داشت و بهعنوان يك برج ايراني مطرح شد. همچنين توصيههايي براي آن ارائه شد مانند تهيهي طرح مقابله با بحرانهاي طبيعي، طرح جامع گردشگري و اجراي دقيق و منظم مونيتورينگ كه گزارش آنها را تا سال 2013 ميلادي بايد به يونسكو بفرستيم.
به گزارش ايسنا، ايران در اجلاس سيوششم كميتهي ميراث جهاني يونسكو كه در سنپترزبورگ روسيه انجام شد، توانست دو اثر خود يعني مسجدجامع اصفهان و گنبد قابوس در استان گلستان را با موفقيت ثبت كند. سال آينده نيز دو اثر كاخ گلستان و روستاي دستكند ميمند را در اجلاس سيوهفتم كه در كشور كامبوج برگزار ميشود، ارائه خواهد كرد.
انتهاي پيام
نظرات