• چهارشنبه / ۱۷ خرداد ۱۳۹۱ / ۰۷:۰۱
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 91031709230
  • منبع : خبرگزاری دانشجویان ایران

/حديث روز/

پيامبر اسلام (ص): صله ارحام کنيد حتي با يک سلام کردن

پيامبر اسلام (ص): صله ارحام کنيد حتي با يک سلام کردن

پيامبر (ص) فرمود: « صله ارحام کنيد حتي با يک سلام کردن».

پيامبر (ص) فرمود: « صله ارحام کنيد حتي با يک سلام کردن».

به گزارش سرويس دين و انديشه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دين اسلام به صله رحم بسيار سفارش كرده است.

پيامبر اسلام مي‌فرمايند: « صِلَةُ الرَّحِمِ تَعمُرُ الدِّيارَ وَ تَزيدُ فى الأعمارِ وَ اِن كانَ اَهلُها غَيرَ اَخيارٍ»

پيوند با خويشاوندان شهرها را آباد مى سازد و بر عمرها مى افزايد، هر چند انجام دهندگان آن از نيكان هم نباشند.

آثار صله رحم

1 . زياد شدن عمر انسان: يکي از فوايد دنيوي صله رحم اين است که خداوند به خاطر اين کار، عمر انسان را زياد مي‌كند و دچار مرگ ناگهاني نمي‌شود.

2 . دفع بلا و زياد شدن دارايي: اگر بخواهيم از بلاهاي فردي و اجتماعي در امان باشيم و در تيررس انواع بلاها قرار نگيريم يکي از بهترين راه‌ها همان صله رحم است. امام باقر(ع) مي‌فرمايند: «صله رحم اعمال را پاک، اموال را بسيار، بلاها را برطرف مي‌کند و حساب را آسان کرده و اجل را عقب مي‌اندازد».

3 . نيکويي اخلاق و پاکي جان: صله رحم باعث از بين رفتن کينه‌ها مي‌گردد. چرا که از نزديک همديگر را مي‌بينيم و حس مي‌کنيم و با هم رابطه برقرار مي‌کنيم و اين ارتباط، رفتارمان را نيکو جلوه مي‌دهد و در سخن گفتن هاست که گره‌هاي سوءظن و کينه باز مي­شود و جايش را صفا و صميميت پر مي‌کند. امام صادق(ع) مي‌فرمايند:

«صله رحم اخلاق را نيکو، دست را بخشنده، جان را پاکيزه، روزي را افزون کرده و اجل را عقب مي‌اندازد».

4 . مرگ نيکو و راحتي حساب: اگر انسان بخواهد با نيکويي و خوبي از دنيا برود يکي از راههايش صله رحم است. چراکه صله رحم انسان را از انواع بد مردن و دچار شدن به انواع بيماري‌هاي خطرناک و مرگ ناگهاني نجات مي‌دهد و باعث مي‌شود تا انسان در آخرت هم حسابش راحت باشد.

امام صادق(ع) مي‌فرمايند: «صله رحم، حساب رسي را در قيامت آسان مي‌کند و انسان را از بد مردن باز مي‌دارد» .

آداب صله رحم

1. سلام دادن: اولين و مهمترين آداب ديد و بازديد، سلام دادن است. چرا که سلام يکي از نام‌هاي خداوند متعال است و با سلام کردن رحمت الهي نازل مي‌شود.

رسول اکرم(ص) مي‌فرمايند:

هرگاه به هم برخورديد با سلام کردن و دست دادن ديدار کنيد و چون جدا شديد، با آمرزش خواهي از هم جدا شويد.

2. دست دادن: دين مقدس اسلام سفارش کرده است وقتي که همديگر را ملاقات مي کنيد دست بدهيد زيرا تاريکي کينه را از بين مي‌برد و باعث آمرزش گناهان مي‌شود. رسول اکرم(ص) مي‌فرمايند:

«با يکديگر دست دهيد؛ زيرا دست دادن کينه و کدورت را از بين مي‌برد».

البته دست دادن با کساني که محرم هستند سفارش شده و در ديد و بازديدها و مهماني‌ها با کساني که نامحرم هستند نبايد دست داد هرچند که از خويشاوندان باشند. چرا که مورد نهي شارع مقدس قرار گرفته است.

3. معانقه: معانقه غير از روبوسي است و شارع مقدس ما را به اين موضوع سفارش کرده است. امام باقر(ع) مي‌فرمايند:

«هر مؤمني براي ديدن برادر خود برود خداوند براي هرگامي که بر مي‌دارد يک ثواب مي‌نويسد و يک گناه از او پاک مي‌شود و يک درجه بالا برده مي‌شود و چون در خانه‌اش را بکوبد، درهاي آسمان به رويش گشوده گردد و چون باهم دست دهند و معانقه کنند (يکديگر را در آغوش بگيرند) خدا رويش را به آنها کند».

سلام و احوالپرسي

در فرهنگ همه ملت‌ها و عرف بين الملل، چگونگي سلام و احوالپرسي با ديگران در شناخت شخصيت افراد و قضاوتي که از رفتار و اخلاق آن ها خواهند داشت تاثير فراواني دارد. همه افراد با هرگونه رفتار و مقام و شخصيتي، طالب آن هستند تا از سوي طرف مقابل به گرمي مورد استقبال قرار بگيرند و توجه آن‌ها را به خود جلب نمايند.

سلام کردن وظيفه اخلاقي کوچک‌ترها مي‌باشد و بزرگترها وظيفه دارند تا با گرمي بدان پاسخ هند. البته آقايان بايد در سلام گفتن به خانم‌ها تقدم جويند و خانم‌ها هم بايد به بزرگ‌ترها بدون مکث و ترديد سلام کنند. بي‌توجهي ويا کم محلي به سلام ديگران موجب و رنجش ناراحتي سلام دهنده مي شود و افراد ناظر دليل آن را به بي ادبي و خودخواهي پاسخ دهنده نسبت مي‌دهند.

اين که افراد بزرگتر يا خانم‌ها به دليل اولويت خود انتظار سلام داشته باشند کار پسنديده‌اي نيست و بي ادبي محسوب مي‌شود چرا که پيشي گرفتن در سلام نشانه تواضع و ادب فرد است. افراد مسن بهتر است بجاي سلام با فرد کوچکتر از خود احوالپرسي نمايند.

هنگام سلام و احوالپرسي بايد کاملا از جا برخاست نه اينکه نيم خيز شد يا نشسته سلام و احوالپرسي کرد. طرف مقابل هم بايد از برخاستن مخاطبش تشکر کند و از او خواهش کند مجددا برجايش بنشيند.

در ادامه سلام بايد احوالپرسي صورت پذيرد و به سوالات طرف مقابل مختصرا پاسخ داده شود اما نبايد وارد مسايل شخصي و محرمانه افراد شد يا در جواب احوالپرسي بحث پزشکي راه انداخت. هنگام سلام کردن بايد به چشمان طرف مقابل نگاه کرد، در صورت امکان دست او را به گرمي فشرد و با خم کردن سر و يک لبخند ملايم اظهار خرسندي نمود.

کسي که وارد مکان يا جمعي مي‌شود بايد به ديگران سلام کند حتي اگر از همه بزرگتر باشد.

با افراد ضعيفتر از خود نبايد با غرور و تکبر سلام و احوالپرسي کرد.

براي همه افراد حتي کودکان از ضمير"شما" بجاي "تو" استفاده کنيد.

افرادي که به مقام و ثروتي رسيده‌اند بايد متوجه باشند که بيشتر زير ذره بين قرار دارند و لازم است که سلام و احوالپرسي و در مجموع خلق و خوي خود را گرمتر از گذشته نشان دهند حتي با افراد پايين دست.

هنگام سلام و احوالپرسي در کوچه و خيابان و معابر و مجامع بايد مکث کامل کنيم و اگر طرف مقابل قصد ادامه صحبت يا پرسيدن سوالي داشت بايد توقف نمود به گفتگو پرداخت. راه رفتن و ديگران را دنبال خود کشاندن هرچقدر هم سطحشان پايين باشد، خلاف نزاکت است.( اين روش اغلب در بيمارستان ها، دانشگاه ها و ادارات کاربرد دارد).

اهميت ندادن به افراد آشنايي که از کنار ما مي‌گذرند نشانه بي ادبي کامل است و يک خودخواهي محض به حساب مي‌آيد.

هنگام سلام و احوالپرسي داشتن صدا به اندازه تصوير مهم است! به اين معني که از اشاره کردن سر بدون بيان کلمات جدا خودداري کنيد!

وقتي سرگرم بحث مهم يا کار ارزشمندي هستيد نبايد به بهانه ‌اينکه کار مهمي انجام مي دهيد از سلام و احوالپرسي غافل شويد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha