معاون شهرسازي شهردار تهران با اعلام جزييات جديد و كاملتري از طرح تفصيلي شهر تهران، درباره موضوعاتي همچون قرار گرفتن عموم واحدهاي مسكوني پايتخت در پهنه شش طبقه، دو پهنهاي بودن برخي املاك در اين طرح، نحوه تاثيرگذاري عرض گذر و مساحت املاك در تراكم، نحوه اعطاي تراكم تشويقي به املاك ناپايدار و فرسوده و نيز، موضع شهرداري تهران در قبال اقدام اخير شوراي عالي شهرسازي درمورد اراضي متعلق به وزارت راهوشهرسازي توضيح داد.
به گزارش خبرنگار «شهري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عليرضا جاويد با اعلام رونمايي از ضوابط طرح تفصيلي جديد شهر تهران در روز دوشنبه، 25 ارديبهشتماه، اظهار كرد: كليه اين ضوابط در قالب 64 صفحه بر روي پورتال شهرداري تهران به نشاني www.tehran.ir قرار خواهد گرفت و شهروندان ميتوانند با مراجعه به آن از جزئيات بيشتر مربوط به زيرپهنه ملك خود مطلع شوند.
عموم واحدهاي مسكوني تهران در پهنه شش طبقه قرار دارد
جاويد با بيان اينكه عموم واحدهاي مسكوني شهر تهران در پهنه R122 قرا دارد، افزود: در اين پهنه تراكم پيشبيني شده 300 درصد شامل پنج طبقه مسكوني روي پيلوت و زيرزمينها در سطح اشغال 60 درصد خواهد بود.
وي در ادامه، با بيان اينكه اگر مساحت ملكي از حد نصاب ذكر شده براي يك زيرپهنه كمتر باشد، ميزان تراكم در پهنهها تغيير ميكند، اظهار كرد: به عنوان مثال در پهنه R122 نصاب مساحت ملك 250 متر مربع و عرض گذر 10 متر در نظر گرفته شده است.
وي ادامه داد: اگر عرض گذر ملك از ميزان ذكر شده كمتر باشد، اين مساله موجب ميشود كه يك طبقه از تراكم پيشبيني شده در پهنه، از آن ملك كاسته شود.
مساحت ملك و عرض گذر در ميزان تراكم املاك موثر است
ممكن است تراكم دو ملك در يك پهنه متفاوت باشد
جاويد همچنين، با اشاره به اينكه علاوه بر عرض گذر، مساحت ملك نيز در تراكم تاثيرگذار است، اظهار كرد: به اين ترتيب اگر مساحت اوليه ملكي در اين پهنه كمتر از 250 متر مربع باشد، معادل يك طبقه از تراكم آن كاسته ميشود.
معاون شهردار تهران با اشاره به اهميت سوق دادن نظام دانهبندي در شهر تهران به سمت بافت درشتدانه، گفت: براي تشويق شهروندان به پايبندي به چنين سياستي نظام تشويقي نيز در نظر گرفته شده است، بهطوريكه اگر مساحت قطعه ملك به سه برابر حد نصاب ذكر شده در زيرپهنه برسد، يك طبقه تراكم بيشتر به آن ملك اعطا خواهد شد و اگر اين ميزان به پنج برابر نصاب مساحت زيرپهنه برسد، معادل دو طبقه بر تراكم آن افزوده خواهد شد.
طرح تفصيلي جديد تهران از تفكيك املاك جلوگيري ميكند
جاويد با بيان اينكه در گذشته اغلب شهروندان به دنبال تفكيك زمينهاي بزرگ خود بودند، خاطرنشان كرد: يكي از مزاياي طرح تفصيلي جديد شهر تهران اين است كه از تفكيك املاك جلوگيري و مالكان را به تجميع تشويق ميكند.
معاون شهرسازي شهردار تهران خاطرنشان كرد: بر اساس اين سياست، نصاب تفكيك كه در گذشته 330 مترمربع بوده در طرح تفصيلي جديد به 500 مترمربع افزايش يافته است تا از طريق اعمال اين سياستها، پايتخت را از نظر دانهبندي مديريت كنيم.
وي با اشاره به غفلت از موضوع دانهبندي املاك پايتخت در سالهاي گذشته، اين موضوع را يكي از عوامل حاصل از فقدان يك طرح تفصيلي قاطع و همهجانبه در گذشته دانست و گفت: در سالهاي دور حتي زمينهايي با مساحت كمتر از يكصد متر مربع نيز تفكيك ميشد و اين مساله به ويژه در برخي مناطق جنوبي پايتخت بيشتر مشهود بود.
حداقل مساحت آپارتمان در تهران، 35 متر مربع است
معاون شهردار تهران در عين حال يادآور شد: نظام دانهبندي املاك ارتباطي به قدرت خريد مردم ندارد؛ به طوري كه در طرح تفصيلي جديد تهران حداقل مساحت آپارتمان 35 مترمربع قيد شده و اين در حاليست كه به عنوان مثال در شهر اصفهان حداقل مساحت آپارتمان 60 مترمربع است.
جاويد با بيان اينكه براي نخستين بار در تهران كاهش و افزايش تراكم در نظام طرح جامع و طرح تفصيلي به عنوان اهرمهاي تنبيه و تشويق در نظر گرفته شده است، اظهار كرد: محدوديتي به جز مسائل مربوط به مكانيك خاك براي فرو رفت در عمق زمين وجود ندارد و ساختمانها ميتوانند به هر اندازه كه نياز داشته باشند براي تامين پاركينگ، انباري و موارد ديگر در عمق زمين طبقاتي احداث كنند.
متوسط طبقات در تهران، 2/2 طبقه است
معاون شهرسازي شهردار تهران با رد بلندمرتبه شدن شهر تهران، تاكيد كرد: تهران يكي از كوتاهترين كلانشهرهاي دنياست كه متوسط طبقات در آن 2/2 طبقه است.
وي خاطرنشان كرد: حتي در شهرهايي همچون پاريس كه تلاش شده از بلندمرتبهسازي جلوگيري شود، متوسط تعداد طبقات ساختمانها پنج طبقه يا بيشتر است.
جاويد با تاكيد بر اينكه ايجاد خط آسمان كاملا يكنواخت، زيبايي بصري بهدنبال ندارد و خط افق مطلوبي ايجاد نميكند، گفت: خط آسمان بايد تا حدي غيريكنواخت باشد تا چشم را خسته نكند.
حداكثر اختلاف ارتفاع يك گذر در طرح تفصيلي جديد، چهار طبقه است
وي ادامه داد: از آنجا كه حداكثر دو طبقه احتمال كاهش يا افزايش تراكم نسبت به پهنههاي طرح تفصيلي وجود دارد، بنابراين حداكثر اختلاف طبقات ساختمانهاي يك گذر، معادل چهار طبقه خواهد بود كه خط افق مطلوبي ايجاد ميكند.
شهرداري هيچ تغييري در مفاد طرح تفصيلي نداده است
مصوبه اخير شوراي عالي شهرسازي در خصوص اراضي وزارت راهوشهرسازي قانوني است
معاون شهردار تهران در ادامه، در خصوص موضوعاتي كه اعضاي شوراي شهر تهران به آن اعتراض داشتند نيز، توضيح داد: اعتراض اعضاي شوراي شهر به بخشي از مصوبه شوراي عالي شهرسازي و معماري بود كه طي آن كليه اراضي متعلق به وزارت راه و شهرسازي و تهران كاربري مسكوني گرفته بودند.
وي يادآور شد: شهرداري تهران هيچ تغييري در مفاد طرح تفصيلي نداده و نخواهد داد، چرا كه در قانون نيز پيشبيني شده كه تغييرات طرح تفصيلي بايد در كميسيون ماده 5 بررسي و تصويب شود و تغييرات اساسي اين طرح نيز بايد در شوراي عالي شهرسازي و معماري هم مورد بررسي قرار گيرد.
براي بررسي تغيير پهنهبندي اراضي وزارت راهوشهرسازي، دو ماه كار كارشناسي انجام خواهد داد
جاويد در خصوص مصوبه شوراي عالي شهرسازي، با بيان اينكه اين مصوبه مراحل قانوني خود را طي كرده است، گفت: در متن نگارش اين بند از مصوبه شوراي عالي ذكر شده كه ظرف دو ماه كار كارشناسي با همكاري دبيرخانه كميسيون ماده پنج و شوراي عالي شهرسازي و شهرداري تهران كاربري و پهنهبندي اراضي متعلق به وزارت راهوشهرسازي بررسي شود و سپس درباره آن تصميمگيري با دقت و صحت بيشتري انجام شود.
وي ادامه داد: به اين ترتيب هنوز اتفاقي نيافتاده و پهنهبنديهاي قبلي طرح تفصيلي بريا اراضي اين وزارتخانه تغيير نكرده است؛ در عين حال نگرانيهاي نمايندگان مردم در شوراي شهر تهران موجب ميشود كه اين مساله با دقت بيشتري مورد بررسي قرار گرفته و ظرف دو ماه آينده تعيين تكليف شود.
جزييات اعطاي تراكم تشويقي به املاك ناپايدار و فرسوده در صورت تجميع
معاون شهرسازي شهردار تهران در ادامه با اشاره به ظرفيتهاي طرح تفصيلي جديد پايتخت براي نوسازي بافتهاي فرسوده خاطرنشان كرد: آن دسته از املاكي كه در بافت ناپايدار قرار دارند و دست كم 150 مترمربع مساحت دارند، مجوز يك طبقه مازاد دريافت ميكنند.
وي ادامه داد: اين در حاليست كه اگر مالكان با تجميع ملك خود به حداقل مساحت 150 متر مربع دست يابند، از يك طبقه تشويقي ديگر نيز برخوردار خواهند شد و مجموعا دو طبقه تراكم بيشتر دريافت ميكنند.
معاون شهردار تهران با بيان اينكه پايتخت بالغ بر 14 هزار هكتار بافت ناپايدار دارد، خاطرنشان كرد: در اين ميان سههزار و 200 هكتار از بافتهاي ناپايدار در حقيقت بافت فرسوده هستند كه شوراي شهر تهران آنها را از پرداخت عوارض معاف كرده است.
وي در خصوص بافتهاي ميراثي و تاريخي شهر تهران نيز با بيان اينكه اين بافتها به صورت كامل شناسايي شده است، تصريح كرد: در ضوابط طرح تفصيلي شهر تهران مقرراتي براي حفظ بافت تاريخي پايتخت در نظر گرفته شده و در مورد املاكي كه به ثبت سازمان ميراث فرهنگي رسيده نيز، حريم مشخصي پيشبيني شده و ساختوساز در حريم آن محدود خواهد بود.
تدقيق و اصلاح طرح تفصيلي تا پايان امسال انجام خواهد شد
جاويد در ادامه، با تاكيد بر اينكه طرح تفصيلي جديد شهر تهران يك طرح راهبردي ـ ساختاري و داراي انعطافپذيري نسبت به طرحهاي پيشين پايتخت است، خاطرنشان كرد: يك سال اول اجراي اين طرح مراحل تدقيق و اصلاح طرح دنبال خواهد شد و پس از آن، در صورتي كه اصلاح بخشهايي از طرح ضروري باشد، به صورت موردي در كميسيون ماده پنج مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
وي با بيان اينكه دوره زماني اجراي طرح تفصيلي، 15 سال است، خاطرنشان كرد: هر پنج سال يكبار اين طرح براي تدقيق مجدد و انطباق با وضع موجود، مورد بررسي قرار ميگيرد.
وي در بخشي ديگر سخنانش، با اشاره به اينكه شهروندان ميتوانند با ورود كدنوسازي ملك خود در سامانه استعلام طرح تفصيلي كه در سايت شهرداري تهران قرار دارد، از زير پهنه و ضوابط ساختوساز ملك خود مطلع شوند، يادآور شد: با انتشار كليه ضوابط طرح تفصيلي از روز دوشنبه آينده، امكان اطلاع از جزئيات بيشتر ضوابط ساخت و ساز در هر پلاك نيز فراهم خواهد شد.
معاون شهردار تهران با تاكيد بر اينكه اقدام شهرداري تهران مبني بر رونمايي از طرح تفصيلي جديد براي عموم شهروندان در بين كل كلانشهرهاي كشور تقريبا بينظير است، خاطرنشان كرد: طرح تفصيلي جديد شهر تهران به حدي انعطافپذير است كه موجب ميشود شهر را مبتني بر كاغذ اداره نكنيم. بلكه با واقعيت نظام اجرايي و ساختارهاي موجود شهرسازي برنامهريزي و تصميمگيري شود.
جاويد با بيان اينكه، فرم ويژهاي براي طرح مشكلات شهروندان در خصوص استعلام از سامانه طرح تفصيلي در سايت شهرداري تهران پيشبيني شده است، اضافه كرد: مشاوران طرح تفصيلي در تمام طول اجراي اين طرح، طي سالهاي آينده در كنار شهرداري تهران حضور دارند و استفاده از ظرفيت و دانش مشاوران متوقف نخواهد شد.
حقوق مكتسبه املاكي كه پهنهبندي آنها نسبت به گذشته متفاوت است، لحاظ ميشود
وي در خصوص املاكي كه كاربري و پهنهبندي گذشته آنها با آنچه در طرح تفصيلي جديد ذكر شده، متفاوت است، توضيح داد: طرح تفصيلي جديد شهرتهران به موضوع حقوق مكتسبه توجه كرده و براي اين موضوع نيازي به مراجعه به دستگاه قضايي وجود ندارد.
به گفته جاويد، شهروندان مالك اين دسته از املاك كه داراي گواهي پايانكار و عدم خلافي باشند، ميتوانند هر زمان با مراجعه به شهرداري تهران از حقوق مكتسبه خود از چنين املاكي برخوردار شوند و امتياز اين حقوق را در همان پلاك يا پلاك ديگري دريافت كنند.
طرح جامع بر ضرورت تهيه 500 طرح موضوعي و موضعي تاكيد كرده است
وي در ادامه، با اشاره به ضرورت تهيه 500 طرح موضوعي و موضعي كه در سند طرح جامع شهر تهران به آن اشاره شده است، گفت: اين اسناد بايد به تدريج در طول 15 سال زمان اجراي طرح تفصيلي تهيه شود.
معاون شهرسازي شهردار تهران با بيان اينكه مسئوليت تهيه همه اين اسناد بر عهده شهرداري تهران نيست، خاطرنشان كرد: آن دسته از طرحهاي موضوعي و موضعي كه بايد توسط شهرداري تهران تهيه شود در دستور كار قرار دارد و هم اكنون مطالعات اوليه 70 طرح آغاز شده است.
امكان سطح اشغال 100 درصد در تراز 2- و پايينتر براي تامين پاركينگ
جاويد با بيان اينكه در طرح تفصيلي جديد شهر تهران تامين پاركينگ الزامي است خاطرنشان كرد: يكي از امتيازاتي كه براي تامين پاركينگ در نظر گرفته شده، امكان سطح اشغال صددرصد در طبقات منفي 2 و پايينتر املاك است كه مالكان ميتوانند با استفاده از اين امتياز به هر تعداد كه لازم باشد پاركينگ خود را تامين كنند.
معاون شهرسازي شهردار تهران در پاسخ به ايسنا، درباره مشكلات تامين پاركينگ در بافت ريزدانه مسكوني و اين موضوع كه در عمل، امكان تامين پاركينگ در بسياري از بافتهاي ريزدانه وجود ندارد، توضيح داد: در ضوابط طرح جامع شهر تهران، اين موضوع مد نظر قرار گرفته كه چنين املاكي ميتوانند در شعاع 250 متري ملك خود، در طول دوره ساختوساز نسبت به تامين پاركينگ اقدام كنند و گواهي پايانكار زماني براي آنها صادر خواهد شد كه پاركينگ لازم در اين شعاع تامين شود.
جاويد با اشاره به اينكه پاركينگ سازي در تهران اقتصادي شده است، به تفاهم شهرداري تهران با سازمان ثبت اسناد و املاك كشور اشاره كرد و گفت: هم اكنون زمينه تفكيك اسناد هر واحد پاركينگ، در پاركينگهاي عمومي فراهم شده و به اين ترتيب سرمايهگذاران بخش خصوصي ميتوانند نسبت به ساخت پاركينگ و فروش آن اقدام كنند.
امكان ساخت پاركينگ رمپي محلهاي در زمينهاي 300 متر مربع و بيشتر
وي با بيان اينكه برابر ضوابط طرح تفصيلي شهر تهران در زمينهاي با مساحت هزار متر و بيشتر امكان احداث پاركينگ طبقاتي وجود دارد افزود: در اراضي 300 متر و بيشتر نيز امكان تامين پاركينگ رمپي محلهاي فراهم است.
به گفته وي حداقل مساحت زمين براي ساخت پاركينگ مكانيزه نيز 50 مترمربع در نظر گرفته شده كه در اين فضا ميتوان تعدادي خودروي را به صورت مكانيزه ساماندهي كرد.
برخي املاك در طرح تفصيلي جديد تهران دوپهنهاي است!
معاون شهرسازي شهردار تهران همچنين با ادعان به وجود املاك دو پهنهاي در طرح تفصيلي جديد شهر تهران، اظهار كرد: چگونگي مواجهه با اين املاك در يك فصل از ضوابط طرح تفصيلي ذكر شده است.
جاويد در خاتمه يادآور شد: طرح تفصيلي جديد شهر تهران در 15 اسفندماه سال گذشته به تاييد اوليه كميسيون ماده پنج رسيد و نهم ارديبهشت ماه از سوي شوراي عالي شهرسازي تاييد شد و بهزودي از كليه ضوابط آن رونمايي خواهد شد.
انتهاي پيام
نظرات