پروندهی ژئوپارك ارس، 23 ارديبهشتماه در كميتهی علوم و زمين يونسكو بررسي ميشود تا به این ترتیب، تكليف ثبت دومین ژئوپارک ایران و خاورمیانه در فهرست ژئوپاركهاي جهاني مشخص شود.
عادل نجفزاده ـ معاون فرهنگي، اجتماعي و گردشگري سازمان منطقهي آزاد ارس ـ با بيان اين مطلب به خبرنگار سرويس گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: توانمندي بالا و بالقوهی ارس در ميراث زمينشناختي و جغرافيايي، فرصت بزرگي را براي توسعهی اكوتوريسم در اين منطقه فراهم آورده و در راستاي حفظ اين ميراث زمينشناختي كه ميتواند مبدأ تورهاي هدفمند و علمي مؤثر در ارس باشد، بهتازگي يونسكو ارزيابي كاملي را از ژئوسايت ارس انجام داده است.
به گفتهی او، پروندهی ثبت ژئوپارک ارس، 23 ارديبهشتماه (12 تا 15 مي 2012 ميلادي) در اجلاس كميتهی علوم و زمين يونسكو در ژاپن بررسي ميشود و سرانجام مشخص خواهد شد که آيا ايران ميتواند صاحب دومين ژئوپارك خاورميانه شود؟
وي ادامه داد: ما امسال ساخت راه دسترسي به دو ژئوسايت ارس را آغاز كردهايم كه يكي از آن ها تمام شده و مسير هموار و قابل دسترسي براي گردشگران ايجاد شده است.
نجفزاده اظهار كرد: عمليات ساخت دو موزهی «فسيل و كانسار» و «تاريخ تمدن ارس» نیز تا اواخر خردادماه امسال آغاز ميشود كه وجود اين موزهها يكي ديگر از مؤلفههاي ارزيابي يونسكو براي ثبت و پايداري ژئوپاركها بهشمار میآید.
او همچنين بيان كرد: نوروز امسال، در قالب برنامههاي ستاد تسهيلات سفر ارس، جشنوارهی فسيل طراحی شد و بيش از 370 دانشآموز در آن مشارکت داشتند و از محدودهی فسيلي پارك كوهستان ديدن كردند.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقهي آزاد ارس افزود: در قالب اين جشنواره، از دانشآموزانی که قطعهاي فسيل در این سایت پيدا کرده بودند، تقدیر شد. همچنین آنها بهعنوان عضو افتخاري ژئوپارك ارس معرفي شدند. در واقع، ما با اين كار گردشگران را در جريان برنامههاي ژئوپارك ارس قرار داديم.
نجفزاده دربارهي چگونگی کنترل ورود اين دانشآموزان به سايت فسيل برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی، توضيح داد: اين برنامه هدفمند و برنامهريزيشده بود. دو فوق ليسانس بهعنوان ژئوتور ليدر در اين سايت حضور داشتند كه فرآيند پيدا كردن اين فسيلها و آماده كردن آنها را به دانشآموزان ياد ميدادند و بازدیدها کاملا حسابشده بود.
او در ادامهی این گفتوگو با بيان اينكه توانمندسازي جوامع محلي در ارزيابي ژئوپاركها نقش دارد، گفت: با توجه به اين شرايط، تعاونيهاي روستايي را براي عرضهي توليدات محلی در مسير ژئوسايتها فعال خواهیم کرد تا گردشگران از اين امكانات بهرهمند شوند.
معاون فرهنگي، اجتماعي و گردشگري منطقهي آزاد ارس همچنین با اشاره به آمادهسازي زيرساختهاي علمي با برگزاري همايشها در اين منطقه، از برپايي ششمين همايش «ديرينهشناسي ايران» در منطقهي آزاد ارس از 20 تا 22 ارديبهشتماه خبر داد و اظهار كرد: هدف از اجراي اين همايش، آماده كردن بستر علمي لازم براي جلب توجه زمينشناسان دنيا به لايههاي «پرموتروياس» اين منطقه است.
وي افزود: جالب است كه بيشتر مقالههاي ارسالشده براي اين همايش با رويكرد «فسيلشناسي و بررسي زمينشناختي لايههاي رسوبي ژئوسايتهاي ارس» است. ما حتما گزارش اين همايش را براي يونسكو میفرستیم، چون در ارزيابي كميتهی علوم و زمين يونسكو برای ثبت این ژئوپارک، اثر دارد.
نجفزاده در ادامه با گلهمندي از فعال نبودن كميتهاي مخصوص ژئوتوريسم در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، بيان كرد: متأسفانه چنين كميتهاي در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري وجود ندارد، در حالي كه كشور ما توانايي داشتن بيش از 30 ژئوپارك جهاني را دارد و اين كميته ميتواند آنها را احصاء كند.
او یادآوري كرد: درآمد كشور چين فقط از محل بازديد 15 ژئوپاركاش به اندازهی درآمد كشور ما از بخش صادرات غيرنفتي است. پس بايد با دقت و توجه بيشتري به موضوع ژئوپاركها پرداخته شود. حتا سازمان زمينشناسي بهعنوان تنها مرجع زمينشناسي كشور ميتواند متولي دفاع از ژئوپاركهاي ايران براي ثبت و پايداري در فهرستهاي جهاني باشد.
انتهاي پيام
نظرات