اعتراض به اقدام موزهي متروپوليتن براي تغيير نام بخش «آثار جهان اسلام»
جمعي از دانشآموختگان رشتهي باستانشناسي با انتشار بيانيهاي نسبت به اقدام موزهي متروپوليتن نيويورک و دادن نام جديدي از سوي مسؤولان اين موزه به بخش «آثار جهان اسلام» آن اعتراض كردند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در اين بيانيه آمده است: بهتازگي موزهي متروپوليتن (نيويورک ـ آمريکا) طي اقدامي غيرمنتظره، نام بخش «هنر اسلامي» خود را به «هنر سزرمينهاي عربي، ترکيه، ايران، آسياي مرکزي و جنوب آسياي متأخر» تغيير داده و واژهي «اسلامي» را نيز از آن حذف كرده است:
New Galleries for the Art of the Arab Lands, Turkey, Iran, Central Asia, and Later South Asia, November 1, 2011 – November 4, 2051
براي محققان و نيز دوستداران و علاقهمندان به هنر و ميراث فرهنگي، اين پرسش مطرح است که وقتي محتواي آثار فرهنگي سرزمينهاي نامبردهشده در ذيل نام هنر يا هنرهاي دوران اسلامي قابل مطالعه و طبقهبندياند، چرا چنين نامگذاري بيمعيار و بيضابطهاي لحاظ شده است؟ شنيدهها دربارهي اين شيوهي نامگذاري، که علت آن را موقعيت جغرافيايي خطههاي فوق برشمردهاند، بر دامنهي ابهامها افزوده است. حتا از نظر ترتيب الفباي انگليسي هم که نگريسته شود، باز تقدم و تأخر اسامي رعايت نشده و صورت کنوني نامگذاري ابهامانگيز است. افزون بر اين، اگر اين نامگذاري براساس ميزان اهميت آثار صورت گرفته است، پس بايد نخست اسم مجموعهي ايران و هند و آسياي ميانه ذکر ميشد و سپس ترکيه و کشورهاي عربي. بنابراين چه منطقي براي اين نامگذاري معيار بوده است؟ حتا اگر همان معيار جغرافيايي هم مورد نظر بوده باشد، بايد پرسيد از کي خورشيد از غرب طلوع ميکند و نه از شرق؟!
شنيده شده است که شخصي، از يک اقليت مذهبي غيرقانوني در ايران، با اختصاص مبلغ 10ميليون دلار به موزهي متروپوليتن، در راهاندازي و تغيير نام اين بخش مؤثر بوده است. از خانم دکتر شيلا کنبي، که خود را متخصص مينياتور ايران معرفي ميكند، انتظار نميرفت که در چنين عملي، در بخش تحت مديريت خود، شريک جرم شوند. قطعا اگر آقاي مُونت بِلوُ، که طي دههي گذشته به ايران نيز سفر كرده است و با ميراث فرهنگي آسياي غربي آشنايي نزديک داشت، همچنان رياست موزهي متروپوليتن را برعهده داشتند، هرگز تسليم اينگونه معاملههاي ننگين تجاري ارزانقيمت و ضدفرهنگي نميشدند.
بهعنوان علاقهمندان و دوستداران هنر و ميراث فرهنگ بشري، از چنين بيفرهنگي و تبعيضي، که به اقتضاي سود و سودازدگي و تن دادن به بازيهاي تجاري ـ سياسي بر اين موزهي نامدار جهان سايه افکنده است، دلآزرده شديم و اميدواريم مسؤولان آن دستگاه به سرعت در اصلاح اين سياست و رفع سوءتفاهم بکوشند.
در بخش پاياني اين بيانيه نيز از عملكرد برخي رسانهها و روزنامههاي داخلي كشور در ارتباط با اين تغيير نام، كه آن را هنگام انتشار در رسانهي خود اصلاح كردهاند، انتقاد شده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات