سرپرست حجاج ايراني توضيح داد: از افزايش سهميهي حج تا آموزش زبان خارجي به زائران
سرپرست حجاج ايراني تاكيد كرد: اگر روابط بين ايران و عربستان کاملا پايدار شود ميتوانيم هر سال سهميهي اضافهتري بگيريم تا زائراني که در نوبت هستند، به حج مشرف شوند.
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به مكهي مكرمه، حجتالاسلام و المسلمين سيدعلي قاضيعسكر در نشست خبري امروز، يكشنبه 22 آبانماه در جمع خبرنگاران اعزامي به سرزمين وحي، به تشريح برنامههاي فرهنگي بعثهي مقام معظم رهبري در موسم حج امسال و روند اجراي عمليات حج سال 90 پرداخت.
وي با بيان اينكه به فضل اللهي تا كنون امور مربوط به حج سال 90 به شكل مطلوبي سپري شده است، بيان كرد: اميدوارم در زمان باقي مانده، مشكل جدي پيش نيايد و حج امسال نسبت به سال گذشته مطلوبتر به پايان برسد.
نمايندهي ولي فقيه در امور حج و زيارت خاطر نشان كرد: بيشتر اهدافي كه در اين سفر پيشبيني شده بود، محقق شد و برنامههاي فرهنگي همچون برگزاري دعاهاي كميل و عرفه، جلسات انس و معرفت در كاروانها، فعاليتهاي فرهنگي روحانيون و برگزاري مسابقات و برنامههاي مناسبتي نيز به شكل مطلوبي برگزار شد.
او با بيان اينكه در هفتهي اول برگزاري دعاي كميل در مدينهي منوره حدود 26 هزار زائر و در هفتهي دوم نزديك به 17 هزار زائر ايراني حضور داشتند، گفت: آنچه سبب شگفتي ديگران و حتا مسؤولان كشور ميزبان در برگزاري اين مراسم شد نظم و انضباط مردم در زمان برپايي مراسم و حتا پيش و پس از آن بود كه مسؤولان سعودي حاضر در اين مراسم رسما از نظم و انضباط زائران ايراني تقدير ميكردند.
سرپرست حجاج ايراني با بيان اينكه برنامههاي سياسي حج نيز طبق روال انجام شد كه اوج آنها مراسم برائت از مشركان در عرفات بود، افزود: امسال تغييراتي در برنامههاي اين مراسم انجام شده بود كه از جمله چادرها به گونهاي تنظيم شده بودند كه نمود جمعيت بهتر از سال پيش بود، زائران نيز تا پايان قرائت قطعنامه در آن حضور داشتند و شركت مردم در اين مراسم جديتر از سال قبل بود.
او ادامه داد: در تبليغات داخلي مراسم برائت تغييراتي داده بوديم و شعارهاي جديدي نصب شده بود كه صحنهي جلسه را باشكوهتر كرده بود.
قاضيعسكر يادآور شد: برنامههاي قرآني نيز امسال رشد بهتري داشت و نشان ميداد چاپ و توزيع قرآن بين زائران توانسته است اثرگذار باشد و ختم قرآن و تدبر در آن، ميان زائران نسبت به سال گذشته بيشتر بود.
وي همچنين با اشاره به اينكه همايشهايي كه در مكه و مدينه برگزار شده است نسبت به سال گذشته با شكوهتر و از نظر محتوايي، غنيتر بود، اضافه كرد: همايشهاي تقريب مذاهب اسلامي، اهل البيت (ع)، قدس و منزلت زن در حج امسال با استقبال بسيار گسترده و با شكوهي برگزار شد.
او در ادامه با تقدير از رسانههاي تصويري و مکتوب در انعکاس اخبار رخداد عظيم حج و همچنين زائران بيتالله الحرام براي برگزاري هرچه بهتر و روانتر اين مناسک حج، گفت: وقتي از حج مطلوب سخن ميگوييم و بنا داريم به آن برسيم، طبيعي است که زمان ميخواهد؛ اما در برخي بخشها با وجود برنامهريزي در عمل اتفاقاتي ميافتد که آن را تغيير ميدهد و يکسري کارها نيز در اختيار کشور ميزبان است، به هرحال حضور بيش از سه ميليون زائر محدوديتهايي را ايجاد ميکند.
وي اضافه کرد: برخي مسائل همچون نظافت منا و مشاعر و ترددها دست ما نيست. البته ما نيز براي رفع آنها برنامههايي داريم و به مسؤولان کشور ميزبان ارائه ميدهيم و از مردم و رسانهها ميخواهيم اگر طرح و پيشنهادي براي بهتر شدن امور مشاعر دارند، ارائه کنند تا پس از بررسي کارشناسي بيشتر به مسؤولان سعودي منعکس کنيم.
سرپرست حجاج ايراني که در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگاري مبني بر اين که آيا تغييرات در دولت عربستان تاثيري در تعاملات آنها با مسؤولان حج کشور در روزهاي اول تشرف حجاج به عربستان ايجاد کرده است؟ اظهار كرد: تغييراتي که در دولت عربستان بهوجود آمد مانع توسعهي روابط ما نيست. معتقدم روابط خوب بين دو کشور در حوزهي حج و زيارت ميتواند ما را به برگزاري حج و عمره آرام و روان موفق کند و برخي مشکلات نيز با تفاهم حل شود.
وي خاطرنشان کرد: بايد تفاوتي بين ديدگاههاي عناصر افراطي و مسؤولان دولتي عربستان قائل باشيم، چرا که عناصر افراطي اعتقاداتي دارند که مبناي آن بر اساس سلسله دريافتهاي غلط است، مثل اتهامات نادرستي كه دربارهي تحريف قرآن يا قبرپرستي به شيعه نسبت ميدهند که همه ميدانند، اينها دروغ بزرگي است، لذا حساب آنها را بايد جدا کرد؛ اما با مسؤولان دولتي عربستان اين ظرفيت براي همکاري مشترک و حل مسائل وجود دارد.
نمايندهي ولي فقيه در امور حج و زيارت با اشاره به اينکه يکي از اهداف بلند جمهوري اسلامي ايران در مراسم حج وحدت امت اسلامي است، گفت: استفاده از ظرفيت حج براي حل مشکلات جهان اسلام و ايجاد بازارهاي مشترک بينالمللي از اهداف مورد نظر در حج است که اگر اين اهداف محقق شود، نخستين کسي که از آن نفع خواهد برد، کشور ميزبان است، بنابراين ميتوانيم در همهي اين زمينهها بويژه برگزاري مناسک حج مشارکت داشته باشيم. امروز برگزاري حج جمهوري اسلامي ايران براي ساير کشورها الگو شده و نظم زائران ما به گونهاي است که هيچ مشکلي براي دولت ميزبان ايجاد نميکند.
قاضيعسکر همچنين در پاسخ به اين سوال که آيا برنامهاي براي افزايش سهيمهي زائران ايراني داريد؟ گفت: اگر اين روابط بين طرفين، کاملا پايدار شود ميتوانيم هر سال سهميهي اضافهتري بگيريم تا زائراني که در نوبت هستند، به حج مشرف شوند. البته در سالهاي گذشته سهميه ما متفاوت نبوده است، بلکه در پايان سهميهاي ميدادند که امسال داده نشد و تلاش ما اين است که بتوانيم اين سهميه را بگيريم.
وي در ادامه دربارهي اينکه برگزاري همايشهايي با حضور انديشمندان و زائران ديگر کشورها چه تاثيري در توجه به بيداري اسلامي ملتهاي مسلمان دارد؟ يادآور شد: در ديدارهايي که داشتيم ميتوان فهميد که فضاي حج امسال با سال گذشته متفاوت بود. امسال زائراني که از کشورهايي همچون مصر و امثال آن آمده بودند، احساس عزت ميکردند که ديکتاتورها ساقط شده و مردم بر سرنوشت خود حاکم شدهاند و بيشتر آنها معتقد بودند؛ از حرکت انقلاب مردم ايران الهام گرفتهاند.
به گفتهي او، کفرستيزي، مقابله با استکبار جهاني، ضديت با رژيم صهيونيستي، دفاع از مردم فلسطين و همبستگي اسلامي در زائران امسال مشهود بود و نشان ميداد ملتهاي اسلامي بيدار شدهاند و استکبار ديگر نميتواند بر آنها سلطه پيدا کند و در گفتوگوهايي که داشتيم نشان خاصي دربارهي گرايش به اسلام در مردم پيدا شده است.
سرپرست حجاج ايراني گفت: قدرتهاي شيطاني بايد بپذيرند که شرايط امروز متفاوت با گذشته است و خاورميانه جديد با مبناي تفکر اسلامي و تفکرات ديني در حال شکل گيري و اين بيداري اسلامي درحال تحقق است که اميدواريم کشورهايي که در حال حرکت به اين سمت هستند، زودتر به موفقيت دست پيدا کنند.
قاضيعسکر در پاسخ به سوالاتي دربارهي برخي دغدغهي زائران نسبت به اقامتگاهها، غذا و بهداشت، يادآورشد: بازرسان بعثهي مقام معظم رهبري و سازمان حج و زيارت هر روز گزارش مشکلات، کمبودها و نواقص را منعکس ميکنند و خود ما نيز در بازديد از اقامتگاهها در جريان روند امور و خدمترساني به زائران قرار ميگيريم. همچنين هماهنگي بعثهي مقام معظم رهبري با سازمان حج و زيارت بسيار خوب بوده و اين سبب شده است، هر جا مشکل و نقصي وجود داشته است، منعکس و براي حل آن تلاش و اقدام شود، به عنوان مثال در بازديدهايي که از اقامتگاهاي زائران در مدينه و مکه به عمل آمد، آنهايي که از شرايط مطلوب برخوردار نبودند يا گنجايش کاروانهاي ما را نداشتند، مشخص کرديم تا سال آينده اين ساختمانها اجاره نشود.
وي تاکيد کرد: ما يک اصلاح را از درون پذيرفتهايم و خدمتگزار حجاج هستيم و وظيفهي ما اصلاح وضعيت موجود و بهتر شدن آن است. البته اکثر زائران ما بار اول تشرفشان به سرزمين وحي است، بنابراين شايد آنگونه که بايد در جريان سير تحولاتي که براي بهتر شدن امور حج و خدمترساني انجام شده است، نباشند؛ ولي آنچه به نفع مردم و قابل عملياتي شدن است را در دستور کار قرار ميدهيم و مشکلاتي که در حين سفر قابل حل باشد، برطرف ميکنيم، در غير اين صورت اگر نياز به کار کارشناسي باشد، براي عمره و حج سال بعد عملياتي ميکنيم.
قاضيعسکر همچنين دربارهي نتيجه رايزنيها با بعثههاي حج کشورهاي ديگر و تبادل تجربيات، گفت: سال گذشته ديپلماسي حج را شروع کرديم و ارتباطمان را با بعثهي حج کشورها توسعه داديم تا از تجربيات موفق آنها استفاده کنيم و تجربيات و دانش خود را در اين زمينه در اختيار آنها قرار دهيم، بنابراين سال گذشته تعدادي از کارشناسان و نمايندگان اين بعثهها به ايران سفر کردند و کارگاههايي در حوزهي کارهاي فرهنگي و اجرايي براي آنها برگزار کرديم.
نمايندهي ولي فقيه در امور حج و زيارت ادامه داد: در بحث حج آسيبشناسي کرديم، زيرا زائران به دليل اين که آموزشهاي لازم را نميبينند، در عمل دچار مشکل ميشوند. بايد روي اين موضوعات خيلي کار کنيم، بويژه در زمينهي تسلط به زبان چرا که معمولا زائران ديگر کشورها دستكم علاوه بر زبان مادري به يک زبان ديگر تسلط دارند. بايد سرمايهگذاري کنيم تا زائران ما دستكم به زبان عربي مسلط شوند تا بتوانند با زائران ديگر کشورها در تماس باشند.
او در پاسخ به سوال ديگري دربارهي دغدغهي مقام معظم رهبري دربارهي توجه زائران به فلسفهي حج و کاستن از بازارگردي زائران و خريد سوغاتي، خاطرنشان کرد: در اين زمينه اقداماتي را در چند سال گذشته شروع کردهايم، نتيجهي نظرسنجيها نشان ميدهد، بخشي از اين مشکل را بايد با فرهنگ سازي حل کرد. اگر زائر به اين مساله توجه کند که اين کالاها در کشورهايي توليد ميشود که اعتقادي به خدا ندارند، پس نميتواند تبرک و تيمن باشد و اگر به مردم بقبولانيم که به زائر خود سفارش خريد سوغاتي ندهند، بخشي از اين مشکلات حل ميشود؛ اما بخشي ديگر نيازمند فراهم کردن بستر براي خريد زائران با قيمت مناسب در داخل كشور است که بايد توسعه يابد. همچنين توجه به فلسفهي حج به طور طبيعي اثرگذار خواهد بود.
سرپرست حجاج ايراني بيان كرد: اميدوارم به کمک رسانهها اين فرهنگسازي صورت گيرد و بسترهاي لازم فراهم شود که امسال در بازديدهايي که داشتيم، کاهش حج بار زائران را شاهد بوديم.
وي خاطرنشان کرد: اگر بتوانيم در سالن ترانزيت، فروشگاههايي ايجاد کنيم که زائران از آنجا خريد کنند و توسط پست بارشان ارسال شود، ميتواند حجم خريد و بازارگردي زائران را کاهش دهد، هرچند نبايد به کلي با خريد سوغاتي مخالفت کنيم که استحباب آن در روايات ذکر شده است، بايد از آسيبهاي آن کاسته و از منافعش بهرهبرداري کنيم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات