سونامي زباله در مكه زائران را تهديد ميکند
اين روزها بيش از دو ميليون زائر از اتباع خارجي و داخلي براي انجام مناسک حج تمتع در شهر مکه حضور دارند و مهمان عربستان هستند؛ اما بهخاطر برخي ناهماهنگيها در کشور ميزبان، مشكلاتي براي زائران ايجاد شده است.
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به مکهي مکرمه، انباشت زياد زباله در خيابانها و محل تردد حجاج و بيتوجهي به اين مسأله، آن را به مهمترين دغدغهي زائران خانه خدا تبديل كرده است، به طوري که اين موضوع نه تنها مورد توجه و سبب ناراحتي زائران ايراني شده، بلکه براي ديگر زائراني که خود در تميز نگه داشتن سرزمين وحي ميکوشند نيز سوالي بيپاسخ شده است.
شايد وجود زباله در شهري با چند ميليون زائر خارجي قابل توجيه باشد؛ اما نه به آن اندازه که در هر 50 متر، کوهي از زباله آن هم از انواع مختلف، جمع شده باشد و زير دست و پاي عابران همچون برگ درختان پاييزي، سر و صدا راه بياندازد، يعني به نظر ميرسد نه تنها در اين روزها تمايلي براي نظافت خيابانها و کوچهها در مسؤولان شهر مکه وجود ندارد، بلکه حتا عزم جدي براي انتقال کيسههاي زبالهاي که گاه خود زائران در گوشهاي رها کردهاند نيز وجود ندارد.
با گشتي چند ساعته و گرفتن چند عکس از اين شرايط بسيار نامناسب ميتوان شاهد اين موضوع نگرانکننده بود، چرا که هنوز زائران دستكم يک هفتهي ديگر ميهمان سرزمين وحي هستند.
وضعيت نامناسب بهداشت و انباشت زبالهها به گونهاي است که همپاي عابران، انواع زباله همچون بطريهاي آب، کارتن، کيسههاي پلاستيکي و قوطي نوشابه در حركت است و در هر گوشهاي از خيابان و محلهاي پر رفت وآمد و حتا کوچه و پس کوچهها، کيسههاي مشکي و نارنجي پر از زباله نيز به امان خود رها شدهاند، زير ماشينهاي پارک شده در کنار خيابانها هم محلي براي جمع شدن زباله شده است. فضاي شهر بويژه در خيابانهاي فرعي همچون شهر سونامي زده است که ادامهي بيتوجهي به اين وضعيت ميتواند براي سلامتي زائران خطرناک باشد.
البته نبايد از کنار رفتار برخي زائران در شهري که چند ميليون مهمان را در خود جا داده است، آسان گذشت، به نظر ميرسد به جز زائران ايراني و چند کشور ديگر که به اين مسأله توجه نشان ميدهند و نسبت به نظافت و بهداشت شخصي و اجتماعي حساس هستند، ديگر زائران آموزشهاي لازم را نديدهاند که لزوم توجه به اين موضوع از سوي مسؤولان حج و گردشگري آنها احساس ميشود. از سوي ديگر يکي از آثار اجتماعي حج بايد همين باشد تا زائر نسبت به امورات ديگر مسلمانان بيتفاوت نباشد، زيرا براساس احاديث رسول خدا و ائمهي معصومين (ع)، بهترين ما کسي است که هر آنچه را براي خود ميپسندد براي ديگران هم بپسندد.
در چند روز گذشته که همهي زائران بيت الله الحرام براي انجام اعمال عرفه، مشعر و منا از حد حرم خارج شده بودند، فرصت خوبي بود تا مسؤولان شهري يا بلديه نسبت به جمعآوري زبالهها و آماده کردن شهر براي پذيرايي دوباره از زائران دست به کار شوند، چون آن زمان شهر خالي از زائر بود و ميتوانستند کارها را به خوبي و با سرعت انجام دهند؛ اما متاسفانه روز گذشته که زائران به شهر مکه وارد شدند، وضعيت را به گونهاي ديگر يافتند، با ورود دوبارهي زائران به شهر بر انبوه مشکلات قبلي افزوده شد و هماکنون علاوهبر ترافيک انساني و خودروها، مشکلاتي چون انباشت زباله و رها شدن آنها به امان خود نيز وجود دارد.
ريختن و تجمع حجم زيادي از زبالهها يكي از معضلات جدي و هر سالهي موسم حج است كه به نظر ميرسد علاوهبر نبود برنامهريزي و هماهنگيهاي منسجم، امکانات، ابزار و نيروي انساني کافي نيز براي اين موضوع در نظر گرفته نشده است، کارگران فعلي نيز از توان خود استفاده ميکنند؛ اما در روند کار تغييري ايجاد نميشود. اين وضعيت در عرفات و بويژه منا که زائران حلق و تقصير (كوتاه كردن و ناخن) را انجام داده بودند به مراتب بدتر بود؛ اما زائران ايراني هم خود مراقب ريخته شدن زباله و پس ماندهي اقلام خوراکي در معابر عمومي بودند وهم مسؤولان مربوطه کشور از امکانات و نيروي انساني خود براي تميز كردن بهتر محل اسكان زائران ايراني استفاده ميكردند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات