روحالله احمدزاده: مجلس براي خريدن و برگرداندن اشياي تاريخي به ما كمك كند
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: اين سازمان در چارچوب پروتكلهاي بينالمللي و تفاهمهايي كه با كشورهاي دنيا دارد، همهي تلاش خود را ميكند تا از سرقت و حراج اشيا و اموال تاريخي و فرهنگي ملتها جلوگيري كند.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روحالله احمدزاده كرماني امروز (يكشنبه، 10 مهرماه) در حاشيهي گشايش نمايشگاه «موزه و گردشگري، پيونددهنده فرهنگها» در جمع خبرنگاران در پاسخ به اين پرسش كه سازمان ميراث فرهنگي چقدر با كميتهي مطالبات ملي در مجلس شوراي اسلامي با هدف برگرداندن اشياي تاريخي از كشورهاي ديگر به ايران تعامل دارد؟ اظهار كرد: جلوگيري از سرقت و حراج اشياي تاريخي و فرهنگي ملتها، يك اصل پذيرفتهشده براي ايرانيان است. با توجه به اينكه همهي اشيا و اموال تاريخي يك ملت، به آن حوزه و تمدن فرهنگي متعلق است، خواهناخواه به همهي پروتكلهاي بينالمللي پايبند هستيم و تلاش ميكنيم، با هر نوع سرقت و حراج غيرقانوني اموال و اشياي تاريخي و فرهنگي مقابله كنيم.
او ادامه داد: در اين راستا، اگر مجلس شوراي اسلامي طرحي دارد و كميسيوني را تشكيل ميدهد كه اين هدف ملي را پيگيري كند، وظيفهي ما كمك به آنهاست. اين كار تكميلكنندهي اقدامات سازمان ميراث فرهنگي و اقدامات در دست اجرا در اين حوزه خواهد بود.
وي پيگيريهاي اين سازمان براي برگرداندن الواح گلي هخامنشي از دانشگاه شيكاگو به ايران را يكي از اقدامات سازمان دانست و افزود: پيگيريها در اين زمينه در دستور كار سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري است و اميدواريم اين روند را ادامه دهيم.
او با بيان اينكه مجلس شوراي اسلامي صحبتي بهطور مستقيم با سازمان ميراث فرهنگي در زمينهي ايجاد كميتهي مطالبات ملي نداشته است، گفت: اين قضيه در قالب طرح در مجلس شوراي اسلامي مطرح نشده و اعلام وصول آن نيز از هيأت رييسهي مجلس انجام نشده است. اگر نمايندگان طرحي را داشته باشند، ما آمادهي انجام هر نوع مذاكره و گفتوگو با آنها هستيم.
وي در پاسخ به پرسش خبرنگاري دربارهي اينكه موزهي ملي ايران تا كنون در كشورهاي زيادي نمايشگاههايي را شامل آثار تاريخي و فرهنگي ايران برگزار كرده، آيا وقت آن نرسيده است كه آن كشورها در ايران نمايشگاهي برگزار كنند؟ اظهار كرد: در رويكرد جديد سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، توسعهي ارتباطات بين موزهي ملي كشورها در دستور كار است. اميدواريم با همت موزهي ملي بهعنوان تابلوي ميراث فرهنگي كشور، موزههاي مشترك بين كشورها با ميزباني ايران، نمايشگاههايي را در كشور برگزار كنند.
او بيان كرد: هدف ما از برگزاري اينگونه نمايشگاهها، اين خواهد بود كه زمينه را از طريق رايزنيهاي فرهنگي در كشورهاي مختلف و همچنين با مشاركت فعال سفيران كشورهاي مختلف در ايران و سفراي ما در كشورهاي ديگر ايجاد كنيم. تا كنون زمينههاي بسيار خوبي براي همكاري كشورهاي عضو اكو، كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي و ديگر كشورهاي دنيا در اين زمينه شكل گرفته و پيگيريهايي در دست انجام است.
احمدزاده همچنين در پاسخ به اين پرسش كه ممكن است، چه ميزان اعتبار از سوي مجلس براي خريدن اشياي در حال حراج در حراجيهاي خارجي اختصاص يابد؟ گفت: متأسفانه برخلاف برخي پروتكلهاي بينالمللي در پيش از انقلاب اسلامي، بخشي از تاريخ و ظرفيتهاي ميراثي ايران به تاراج رفته و بهصورت غيرقانوني از كشور خارج شده است. با وجود اينكه بهلحاظ تاريخي آنچه متعلق به ايران است، متأسفانه در اختيار برخي افراد سودجو و دلال در دنياست، در حال تلاش هستيم تا از طريق گفتوگو با دولتها، آن كشورها را مجاب كنيم كه اين سرمايههاي جهاني را كه متعلق به بشريت هستند، به ايران برگردانند.
وي ادامه داد: در گام نخست، تلاش ميكنيم از طريق گفتوگو اين كار را انجام دهيم؛ ولي در گام بعدي، اگر برگرداندن اشيا متضمن دادن هزينهاي از سوي ايران باشد، قاعدتا مجلس شوراي اسلامي بايد براي خريد و برگرداندن اين اموال فرهنگي و تاريخي به ما كمك كند.
او گفت: اكنون و در مرحلهي نخست تلاش ميكنيم، با كشورهاي همسايه وارد مذاكره شويم، كشورهايي كه متأسفانه بهدليل جنگها و مسائل پيشآمده، دچار بحران شدهاند. عراق كه در حملهي آمريكا، بخش قابل توجهي از ظرفيتهاي ميراثياش آسيب ديد، از جملهي اين كشورهاست. اكنون بهدنبال مذاكراتي كه با وزير عراق داشتيم، اين قضيه را پيگيري ميكنيم.
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري افغانستان را دومين كشور براي انجام مذاكره در زمينهي برگرداندن آثار تاريخي به ايران دانست و بيان كرد: با توجه به بناها، بافتها و محوطههاي تاريخي اين كشور كه در جنگ آمريكا دچار آسيب جدي شدند، هيأتي را فرستاديم كه مذاكراتي را انجام دهد تا از خروج اموال و اشيا از افغانستان به ديگر كشورها جلوگيري شود. اين كار با همكاري كشورهاي عضو اكو در دستور كار است.
احمدزاده اظهار كرد: آنچه اكنون براي ما اهميت دارد، حوزهي تمدني ايران قديم در اشتراك با افغانستان، عراق، كشورهاي آسياي ميانه و قفقاز است كه تلاش ميكنيم در گام نخست، با اين كشورها وارد مذاكره شويم.
معاون رييسجمهور همچنين در پاسخ به پرسشي دربارهي تصميمهاي جديدش براي تغيير مديران ادارههاي كل ميراث فرهنگي و گردشگري در سطح كشور و صحبتهايي كه در زمينهي تغيير مدير استان تهران مطرح شده است، گفت: اين تغيير مديريتها چه اهميتي دارد؟ ملاك ما در جابهجاييها، ميزان تعهد كاري و ميزان جنب و جوش مديران و تلاششان در راستاي تحقق اهداف سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري است.
او ادامه داد: قاعدتا در اين چارچوب ممكن است، براي استفاده از ظرفيت برخي افراد كه قويتر هستند، از آنها در مكانهاي ديگري استفاده شود و افراد ديگري را جايگزين آنها كنيم. اينها چيزهايي طبيعي است، رفتن يك نيرو به معني ضعف او نيست و آمدن يك نيرو به معني تحول در آن حوزه و تهيهي برنامههاي جديد است.
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بيان كرد: بايد اينها را خيلي طبيعي قلمداد كرد، مثل اينكه آقاي بقايي رفتند و من آمدم و هيچ اتفاقي نيافتاد.
احمدزاده در پاسخ به پرسش ديگري مبني بر همگرا بودن ميراث فرهنگي و گردشگري، بخصوص اشتراكاتي كه بين اين دو حوزه در زمينهي موزهها وجود دارد، توضيح داد: اتفاق بسيار خوبي كه در چند سال گذشته در ايران در اين حوزه افتاد، همگرا كردن ظرفيتهاي ميراث فرهنگي كشور با ظرفيتهاي گردشگري است. امروز اين اتفاق بهطور منضبط و دقيق در حال پيگيري است تا ما هرچه بيشتر بتوانيم از ظرفيتهاي گردشگري در جهت برجسته كردن ظرفيتهاي فرهنگي كشور بهرهگيري كنيم. به همين دليل، جلساتي را بهطور دائم در قالب كارگروههاي مشترك بين حوزههاي ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي برگزار كردهايم.
او با اشاره به وجود حدود 350 موزه در كل كشور، اضافه كرد: اتفاقي كه در دو دولت گذشته افتاد، اين بود كه با مشاركت بخش خصوصي و عمومي، بسيجي را ايجاد كرديم و با ظرفيتسازي در جهت توسعهي فضاهاي موزهيي در كشور، اين عدد را در سال 1389 به 350 موزه رسانديم. اكنون نيز براساس هدفگذاريهاي انجامشده و با توجه به پتانسيل و ظرفيتهاي سازمان ميراث فرهنگي، قصد داريم تا پايان برنامهي پنجم با احتساب سقف تعداد موزههاي كنوني سازمان، يكهزار موزه را در كشور ايجاد و تلاش كنيم، در هر شهر يك موزه داشته باشيم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات