نبود الگوي كشت، ارگانيك نبودن محصول، نداشتن انبار و بستهبندي مناسب باعث پايين بودن صادرات سيبزميني كشور شده است.
به گزارش خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به دليل اجباري نبودن رعايت الگوي كشت از سوي وزارت جهاد كشاورزي هر ساله شاهد تكرار سريال نامتعادل بودن بازار توليد و تقاضاي سيبزميني و پياز در بازار هستيم و از سوي ديگر با توجه به اينكه محصول توليدي ارگانيك نيست و انبار فني و استاندارد براي نگهداري محصول وجود ندارد و برند و بستهبندي مناسب نداريم، اين محصولات قابل رقابت صادراتي نيستند و كشاورزان مجبورند با قيمت بسيار پايين به سازمان تعاون روستايي بفروشند.
يك سال به دليل كاهش توليد سيبزميني و افزايش قيمت آن در بازار مصرف، كشاورزان پياز با افزايش توليد و افت شديد قيمت آن مواجه هستند كه در اين ميان كشاورزان اين محصول به دليل نداشتن بازار صادراتي و پايين بودن قيمت در بازار مصرف داخل، متضرر ميشوند و هم مصرف كنندگان مجبورند سيبزميني را به بالاترين قيمت تهيه كنند. سال بعد نيز برعكس اين داستان اتفاق ميافتد و سيبزمينيكاران متضرر و مصرفكنندگان مجبورند پياز را گران بخرند كه در هر دو صورت هم مصرفكننده و هم توليد كننده متضرر ميشوند.
در حال حاضر هر كيلو سيبزميني 130 تومان به صورت تضميني از سوي سازمان تعاون روستايي خريداري ميشود كه كشاورزان تمايلي به فروش محصول به اين قيمت نيستند كه با پيگيريهاي انجام شده و پرداخت يارانه صادراتي روزانه هزار تن سيبزميني به كشور عراق صادر ميشود كه اين مقدار صادرات نسبت به توليد بالا نا چيز است و به عنوان راهحل موقتي شايد تسكين مشكل كشاورزان باشد، اما برطرف كننده مشكل نخواهد بود.
به گفته شهريار رضايي – مدير عامل اتحاديه سيبزمينيكاران، عوامل زيادي باعث پايين بودن ميزان صادرات سيبزميني شده است؛ چراكه هنوز رعايت الگوي كشت براي كشاورزان اجباري نشده و وزارت جهاد كشاورزي تاكنون قدرت و سياست مناسبي در اين زمينه اتخاذ نكرده است. همچنين توليداتمان ارگانيك نيستند و انبار فني و استاندار براي نگهداري محصول و عرضه آن در زمان مناسب وجود ندارد.
وي اظهار كرد: درحاليكه بايد بازارهاي هدف صادراتي قبل از توليد شناسايي شوند اكنون هيچ گونه بازاريابي قبل از توليد صورت نميگيرد.
رضايي نداشتن برند و بستهبندي مناسب را از ديگر موانع صادرات سيبزميني عنوان كرد.
با توجه به اينكه توليد سيبزميني بالاترين مصرف آب شيرين را دارد و با محدوديت منابع آبي در كشور مواجه هستيم، وزارت جهاد كشاورزي بايد با اعمال قدرت رعايت الگوي كشت را براي كشاورزان اجباري كند، اما تاكنون قدرت و سياست مناسبي از سوي اين وزارتخانه اعمال نشده است، درحاليكه مشكل استمرار توليد و عدم رعايت الگوي كشت در كشورمان عامل افزايش توليد و برهم خوردن تعادل بازار شده است و محصولاتي همچون سيبزميني زميني، هندوانه، گوجهفرنگي و ... هر ساله با عدم رعايت الگوي كشت مواجه هستند كه هم به ضرر توليدكننده و هم به ضرر مصرف كننده شده است.
اما سرپرست امور توليدات گياهي وزارت جهاد كشاورزي در اين زمينه گفته است: سهميهي كشت تعيين كرديم و به كشاورزان گفتيم بيشتر از حد تعيين شده نكارند، ولي فعلا براي رعايت الگوي كشت اهرمي دست ما نيست.
مجيد خليلي خشنود اظهار كرده است: در اين زمينه اطلاعرساني كرده و سهميهها هم اعلام شده اما كشاورزان رعايت نكردند؛ با اين وجود براي حمايت از كشاورزان خريد تضميني توسط تعاون روستايي صورت ميگيرد كه كشاورزاني كه نتوانند محصولشان را در بازار عرضه كنند با قيمت تضميني كه مصوبه كارگروه دولت است، محصولشان خريداري شود.
درصورتيكه اگر الگوي كشت اجبار و الزامي نداشته باشد، كشاورزان از آن تبعيت نميكنند. از سوي ديگر قيمتهاي خريد تضميني بسيار ناچيز است و هزينه تمام شده توليد را هم تامين نميكند كه كشاورزان رغبتي به فروش آن ندارد.
همچنين به گفته مديرعامل اتحاديه سيبزمينيكاران، در سال 1387 دولت 700 هزار تن سيبزمين را به صورت تضميني از كشاورزان خريد و درحاليكه قرار بود كيلويي 15 تومان هزينه انبارداري سه ماهه نگهداري سيبزميني را به كشاورزان بپردازد هنوز اين مبلغ را نداده و 10 ميليارد و 500 ميليون تومان كشاورزان از دولت مطالبه هزينه انبارداري خريد تضميني سه سال پيش را دارند.
انتهاي پيام
نظرات