/برنامهريزي در نگاه رهبر معظم انقلاب/2/ سند چشمانداز مطلقا يك قطعه از نگاههاي غربي نيست
"سند چشمانداز مطلقا يك قطعهاي از نگاههاي غربي نيست. ما جهت را عوض كردهايم. ببينيد يك نكتهاي كه شما جوانها خوب است به آن توجه كنيد اين است كه خيلي از چيزها هست كه قالب آن ايرادي ندارد، اما جهتش اشكال دارد، ما در اسلام هم از اين قبيل چيزها داشتيم."
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين بخشي از بيانات رهبر معظم انقلاب است كه درباره سند چشم انداز 20 ساله كشور ارائه و در كتاب "برنامهريزي فضايي، توسعه منطقهاي و محيط زيست" منتشر شده است. بخشي از اين بيانات روز گذشته منتشر شد. در ادامه بخش ديگري از آن ارائه ميشود.
*حيات طيبهي اسلامي*
«ما آمديم تا حيات طيبهي اسلامي را براي كشورمان و براي مردمان بازتوليد كنيم، آن را تامين كنيم و اگر بخواهيم با يك نگاه وسيعتر نگاه كنيم، چون بازتوليد حايت طيبهي اسلامي در كشور ما ميتواند و ميتوانست و مي تواند همچنان الگويي براي دنياي اسلام شود. در واقع آمديم براي اين كه دنياي اسلام را متوجه به اين حقيقت و اين شجرهي طيبه بكنيم، ما براي اين آمديم. هدف، جز اين چيزديگري نبود. الان هم هدف جز اين چيز ديگري نيست.
هدف انقلاب اگر ما نگاه كلان به انقلاب و حادثهي پديد آمدن جمهوري اسلامي بكنيم، جزيينگريها نميتواند ما را گمراه كند. گاهي جزئينگري و نگاه نكردن مسير مستمر از ابتدا تا انتها، انسان را گمراه ميكند، حتي گاهي آدم راه را گم ميكند، هدف را گم ميكند. نميخواهيم بگوييم جزيينگر نباشيم، چرا! نگرش به جزييات، يعني همان برنامهريزي، اين را ما منكر نيستيم. برنامهريزي نگاه به فصول مختلف و بخشهاي مختلف، يعني جزيي نگري، ميخواهيم بگوييم اين نگاه به بخشهاو اجزا و ابعاض موجب نشود كه ما غافل بشويم از نگاه به كل چون نگاه به كل براي ما درسآموز است.
من چند تا حلقه براي اين بحث در نظر گرفتيم، كه اينها را عرض بكنم. حلقهي اول اين است كه هدف انقلاب چه بود؟ هدف انقلاب عبارت بود از ساختن يك ايراني با اين خصوصياتي كه عرض ميكنيم: مستقل، آزاد، برخوردار از ثروت و امنيت، متدين و بهرهمند از معنويت و اخلاق، پيشرو در مسابقهي جامعهي عظيم بشري در علم و بقيهي دستاوردها- كه از ال بين آحاد بشر يك مسابقه است در دستاوردهاي بشريف در علم و در بقيهي خواستهها و دستاوردهاي بشري- برخوردار از آزادي با همهي معاني آزادي. آزادي فقط آزادي اجتماعي نيست.
اگر چه آزادي اجتماعي، يكي از مصاديق مهم آزادي است- هم آزادي اجتماعي مورد نظر است، هم آزادي به معناي رها بودن و آسوده بودن و آزاد بودن كشور از دستاندازي بيگانگان و استيلاي آنها – كه گاهش كشور به ظاهر مستقل هم هست، اما زير نفوذ است- و هم آزادي معنوي كه آن رستگاري انسان وتعالي و اخلاقي انسان و عروج معنوي انسان است، كه هدف اعلي، اين است. همهي كارها مقدمه براي تكامل انسان و عروج انساني است. اين بايد در جامعهي اسلامي خود را نشان بدهد.
ما تا حالا امتحان كردهايم، ايستادهايم، به هدفهاي ميان مدت رسيدهايم. يك جاهايي هم نابساماني داريم، چون نايستاديم، تقصير خود ماست. اين طور نيست كه من نابسامانيهاي كشور را ندانم، نخير، ميدانم. هر جايي كه ما مشكل و نابساماني داريم- اگر بي عدالتي است، اگر فقر است- براي خاطر اين است كه ما مسئولين و آحاد مردم درست براي پيشبرد اين هدفها نايستاديم. اگر ميايستاديم اينجاها هم درست ميشد. تقصير خود ماست. بايد بايستيم.
اين، آن پيشرفتي نيست كه كشور اسلامي و جامعهي اسلامي دنبال آن است آن خوشبختياي كه ما براي جامعهي اسلامي برخوردارياي كه براي جامعه اسلامي قائليم، فقط اين نيست كه ما اينجا (در نظامهاي مادي) نگاه ميكنيد بلكه برخورداري مادي و معنوي. يعني فقر نبايد باشد، عدالت بايد باشد، تقوا و اخلاق و معنويت و پرهيزگاري هم بايد باشد. اين آن هدفي است كه بايد دنبال او برويم.
*ويژگي توسعه مورد نياز*
ما دنبال چه نوع توسعهاي هستيم؟ اين نكتهي اساسي، در بحثهاي اقتصادي و غير اقتصادي جاري است. كساني دنبال اين هستند كه حرفي را پرتاب كنند و ذهن مردم را از مسائل اصلي دور نگه دارند:مدل چيني، مدل ژاپني، مدل فلان . مدل توسعه در جمهوري اسلامي، به اقتضاي شرايط فرهنگي، تاريخي، مواريث و اعتقادات و ايمان مردم، يك مدل كاملا بومي و مختص به خود ملت ايران است، از هيچ جا نبايد تقليد كرد نه از بانك جهاني، نه از صندوق بين المللي پول، نه از فلان كشور چپ، نه از فلان كشور راست، هر جا اقتضايي دارد.
از تجربهها و دانشها بايد استفاده كرد، اما الگو و شيوه و مدل را بايد كاملا بومي و خودي انتخاب كرد. اين خطاست اگر خيال كنيم اسلام با پيشرفت و توسعه و رفاه مادي جامعه مخالف است، به هيچ وجه اين طور نيست.
امروز در چشم بسياري از نخبگان ما، بسياري از كارگزاران ما، مدل پيشرفت صرفا مدلهاي غربي است، توسعه و پيشرفت را بايد از روي مدلهايي كه غربيها براي ما درست كردهاند، دنبال و تعقيب كنيم. امروز در چشم كارگزاران ما اين است و اين چيز خطرناكي است، چيز غلطي است، هم غلط است، هم خطاست،هم خطرناك است.»
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات