/برنامهريزي در نگاه رهبر معظم انقلاب/1/ نقشه راه، سند چشمانداز است
دفتر الگوي اسلامي ايراني توسعه معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رييس جمهور در راستاي مستندسازي فرمايشات مقام معظم رهبري در زمينه اين الگو، جزوهاي تحت عنوان "برنامهريزي فضايي، توسعه منطقهاي و محيط زيست" منتشر كرده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مديركل دفتر الگوي اسلامي ايراني توسعه در مقدمه اين كتاب آورده است: مجموعه حاضر برگي از ديدگاه و تاكيدات رهبر معظم انقلاب در خصوص ملاحظات زيست محيطي، برنامهريزي فضايي و آمايش سرزمين و الگوي كشور اسلامي است كه ضرورت دارد در برنامه پنجم توسعه به آن توجه شده و بر مبناي آن برنامه ريزي شود."
ايسنا از امروز، به تدريج بخشهاي مهم اين مستند را منتشر ميكند.
**بخش اول فرمايشات مقام معظم رهبري**
*توجه به چشمانداز*
«اين سند چشمانداز، مسالهي مهمي است. نبايد هم تصور شود كه اين سند يا سياستهاي كلي را كساني نشستهاند و دارند تنظيم ميكنند. نه! درست است كه اينها يك فرايندي دارد و از يك جاهايي شروع ميشود، ليكن آن كسي كه در اين زمينه كار و فكر ميكند و تصميم مي گيرد، خود رهبري است. اين سياستها، سياستهاي رهبري است.
اينها چيزهايي است كه با توجه به همهي جوانب ملاحظه شده و اين سند چشمانداز در آمده است و بر اساس سياستهاي كلياي كه در اين مدت وجود داشته، اعلام شده است. اينها بايد در برنامهها رعايت شود و نبايد تخلف شود. البته ممكن است بعضي از تاكتيكها به ظاهر با سياستها متناسب نباشد، اما انسان دقت كه بكند، ميبيند اين تاكتيك در نهايت به همان چيزي كه در سياستها يا در سند چشمانداز ترسيم شده است، برميگردد.
ما از اين امتناعي نداريم. مثل اين كه شما با اتومبيل داريد به طرف شرق حركت مي كنيد، يك جا جاده پيچ ميخورد. اگر كسي آنجا نگاه كند،ميبيند جاده به طرف غرب يا شمال يا جنوب ميرود، اما اين پيچ طبيعي جاده است. بعد از اين جا كه عبور كرديم باز به همان مسير طبيعي ميرسيم. اين طور حركتها و مانورهاي تاكتيكي و بين راهي را من ايراد نميگيرم، اما جهتگيري حتما بايد جهتگيري سند چشمانداز باشد.
برنامه چشم انداز بيست ساله، به فضل پروردگار سند حركت برنامهريزي شدهي دولت و مجلس شوراي اسلامي و ملت ايران است. من ميخواهم به شما جوانان بگويم كه شما در تحقق اين چشمانداز ميتوانيد نقشهاي بسيار كارآمدي را ايفا كنيد.
شما جوانهاي عزيز اين سند چشمانداز را مطالعه كنيد. اگر كسي دقت نكند ممكن است خيال كند افرادي نشستهاند و انشا نوشتهاند، ولي نه! بدانيد انشاء نيست. كلمه كلمهي اين چشمانداز با تاكيد محاسبه شده است.
اين كه ما گفتيم در بيست سال آينده ميخواهيم كشور اول منطقه در اين خصوصيات باشيم و اين شاخصها را داشته باشيم كه در سند دو صفحهيي چشمانداز ذكر شده، كلمه كلمهي اينها بررسي و محاسبه و كارشناسي شده است. ما ميتوانيم، منتها اين توانستن شروطي دارد.
ممكن است فعاليتهاي كاري ما، ابتكارها و ديدگاههاي نو و نيروهاي پر نشاط و نوبه نو تغيير پيدا كند، ليكن سياستهاي كليمان نبايد دچار التهاب و اغتشاش شود، يعني خط سياسي مستمري كه سند چشم انداز ديده شده بايستي ادامه پيدا كند.
يكي از چيزهايي كه اطمينان و اعتماد را به كار بلند مدت اقتصادي و اجتماعي در كشور تضمين مي كند، ثبات سياستهاست. ما بايستي به اين موضوع هم در اظهاراتمان، هم در عملكردمان و هم در انعكاس كارهايمان توجه كنيم و اهميت دهيم.
يكي از نكاتي كه به نظر من خيلي مهم است، مسئلهي سند چشم انداز بيست ساله است. اين سند يك سند كارشناسي شده است. هر كس از كارشناسان اقتصادي وابستهي به بخشهاي مختلف راجع به اين سند اظهار نظر كرده، ستايشآميز اظهار نظر كرده است.
جا دارد روي بخشهاي مختلف اين سند تحقيق شود، پروژههاي تحقيقي و علمي از سند استخراج شود، بعد با پيشرفت كار در ظرف يك سال، دو سال مقايسه شود. بالاخره بيست سال را كه با يك قدم نميشود برداشت. حركت بيست ساله را در بيست سال ميشود انجام داد، البته اگر خوب انجام بگيرد؛ بنابراين بعد از يك سال يا دو سال بايد معلوم شود كه ما در اين بخش پيش رفتهايم يا نرفتهايم. اين كار اساتيد و دانشگاههاست كه بنشينند روي اين سند كار كنند، موانع را بسنجند، مسئولان دولتي و مسئولان كشور را كمك و راهنمايي كنند تا موانع برداشته شود. اين يكي از كارهاي بسيار مهم است.
امروز در سرتاسر اسلام، جمهوري اسلامي مطرح است. علت هم اين است كه بر سر حرف و شعار اصلي خود كه اسلام است ايستاده است. آمريكاييها وقتي سند چشمانداز منتشر ميشود و ميبينند چشمانداز بيست ساله عبارت است از پديد آمدن يك كشور پيشرفتهي طراز اول در منطقه از لحاظ فناوري و دانش، با جهتگيري و باطن و روح اسلامي و انقلابي و اثرگذار و الهام بخش در دنياي اسلام، درصدد مقابله بر ميآيند. البته اينها نميتوانند با اسلام مقابله كنند.
آنچه اهميت دارد اين است كه مسئولان به وظايف خود با چشم مسئولانه نگاه كنند و قواي سه گانه آنچه را كه سند چشمانداز بيست ساله بر عهدهي آنها گذاشته است، بار مسئوليت عظيمي براي آينده كشور بدانند.
امروز كشور ما به حول و قوهي الهي به اين توانايي و قدرت رسيده است كه بتواند آيندهي بيست سالهي ايران را طراحي كند و چشمانداز روشني براي اين مدت در جهت اهداف و حقوق طبيعي و شايستهي اين ملت ترسيم كند.
من مكرر گفتم، الان هم دارم به شما جوانهاي عزيز ميگويم، سند چشمانداز يك انشاي مدرسهيي نبوده كه كسي بنشيند بنويسد. يك آرزوي محض و آرزوي خام هم نبوده، اينها چيزهايي است كه با ملاحظه و محاسبهي همهي جهات روي كاغذ آمده است و معنايش اين است كه اين شدني است. اين كه ما ميگفتيم در ظرف بيست سال بايد رتبهي بالا را در منطقه، در علم و در اقتصاد داشته باشيم، با محاسبهي همهي جوانب قضيه نوشته و تنظيم شده و اين شدني است.
حتما اهداف اساسي نظام و دولت، يعني سند چشمانداز و برنامهي پنج ساله را كه مصوب است در برنامههاي خودتان در نظر بگيريد و اينها حتما در برنامهها شما ديده بشود، در چارچوب آن ها حركت كنيد.
نقشهي راه، سند چشمانداز است. سند چشمانداز را هيچ نبايستي مورد غفلت قرار داد. اين حقيقتا يك سند واقعي و يك نقشهي راه حقيقي است بايد دستگاههاي نظارتي خودتان را محاسبه كنيد. حالا ديگران ممكن است نظارت بكنند، ممكن است نكنند، ممكن است نظارتشان درست باشد، ممكن است ناقص باشد، اما در درون خود مجموعهي قوي مجريه- كه نقشش در رسيدن به اهداف چشمانداز، بسيار حساس است- دستگاههاي نظارتي را فعال كنيد. بعد ساز و كارهاي نظارتي را به كار بيندازيد تا ببينيم برنامهها و سياستها چقدر جلو رفته؛ يعني اين جور نباشد كه سال دهم سند چشمانداز نگاه كنيم و ببينيم پيشرفت پيدا نكردهايم، نه! بايستي اينها را مرتبا رصد كنيم كه معلوم شود چقدر پيش رفتهايم و چقدر به آن اهداف نزديك شدهايم و چقدر زمينهها فراهم شده است.»
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات