زنبور عسل ايراني با نام علمي Apis mellifera meda يکي از زيرگونههاي زنبور عسل معمولي است.
دکتر شهاب قاضي در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه کرمانشاه، اظهار داشت: موطن اصلي زنبور عسل ايراني با نام علمي Apis mellifera meda کشور ايران است و اين نامي است که Goetze پروفسور دانشگاه بن آلمان بر روي زنبورهاي نژاد ايراني گذاشته است و کلمه meda را از نام سلسله پادشاهان ماد که قبل از هخامنشيان در ايران حکومت ميکردند، گرفته است.
وي افزود: شکل ظاهري اين نوع زنبور به اين صورت است که سه حلقه اول شکم به رنگ سياه بوده و بقيه حلقهها به رنگ مايل به قهوهاي ديده ميشوند.
قاضي گفت: زنبور عسل ايراني در مناطق سردسير به خوبي شرايط آب و هوايي سرد را تحمل ميکند، علاوه بر اين رشد جمعيت اين نژاد در اوايل بهار خوب است و تا خرداد ماه به بيشترين شمار خود ميرسد.
وي تصريح کرد: اين نژاد، زنبوري صرفه جو بوده و زمستان را با حداقل ذخيره به پايان ميرساند و جمعيت کلوني آن در زمستان به پايينترين حد خود ميرسد.
اين عضو هيات علمي دانشگاه رازي کرمانشاه، گفت: تعداد نيشزني اين نژاد تا حدودي زياد است که علت آن اين است که هيچ نوع فعاليت علمي براي بهتر کردن نژاد اين نوع زنبورها به عمل نيامده و زنبورهاي موجود در روستاهاي ايران عملا با زنبورهاي وحشي فرق زيادي نداشته و تمام حالات آنها را از خود نشان ميدهند.
قاضي ابراز اميدواري کرد: اگر زنبورهاي اين نژاد را تحت کنترل دقيق قرار دهيم و چندسالي به تحقيق و انتخاب آنها بپردازيم، کم کم خواهيم توانست بعضي از خواص بد آنها از جمله تعداد نيش زني زياد را تعديل کرده و خواص خوبشان را حفظ و حتي بهتر کنيم.
وي در ادامه گفت: امروزه زنبوري براي يک منطقه قابل توصيه است که بهترين نتايج اقتصادي را داشته باشد نه اينکه بر اساس ملاحظاتي از قبيل رسومات، منشا بومي، رنگ و يا شکل حفظ شده باشد.
قاضي تاکيد کرد: اگر يک نژاد خارجي بعد از آزمون دقيق روي يک منطقه به عنوان نژاد برتر مورد قبول واقع شود، کل منطقه بايد توسط آن نژاد جايگزين شده و اين چيزي است که در برخي از کشورها اتفاق افتاده است.
انتهاي پيام
نظرات