ارزيابي عليرضا پنجهاي از نمايشگاه كتاب: مردم از ناشران، نويسندگان و كتابها بياطلاعاند
عليرضا پنجهاي گفت: بيستوسومين نمايشگاه كتاب تهران مانند هر سال بهانهاي براي سوق دادن مردم به سوي كتاب و كتابخواني بود.
اين شاعر در گفتوگو با خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عنوان كرد: محيط مصلا براي برگزاري نمايشگاه كتاب مناسب نيست؛ آنقدر ازدحام مردم زياد است كه اصلا نميشود تأملي روي كتابها داشت. از سوي ديگر، تهويهي نامناسب موجب تنگي نفس ميشود و آدم دوست دارد هرچه سريعتر نمايشگاه را ترك كند.
او افزود: درست است كه استقبال از نمايشگاه زياد بود و جمعيت زيادي هر روز براي بازديد از آن مراجعه ميكردند؛ اما تعداد را نبايد ملاك ارزيابي قرار دارد؛ بلكه آنچه اهميت دارد، اين است كه چه ميزان كتاب و با چه موضوعاتي خريداري شده است.
پنجهاي به سرگرداني مردم در نمايشگاه كتاب اشاره كرد و گفت: متأسفانه به دليل نبود اطلاعرساني و تبليغات كافي، مردم دربارهي ناشران، كتابها و نويسندگان آنها بياطلاع هستند؛ به گونهاي كه اغلب به غرفههاي مختلف مراجعه ميكنند و از غرفهداران ميپرسند كه به نظرشان كدام كتاب بهتر است كه بخرند و آنها هم كه قصد فروش كتابهايشان را دارند، يكي از كتابهاي تازهشان را معرفي ميكنند.
او دليل اين بياطلاعي را نبود تبليغات عنوان و اظهار كرد: بزرگترين مشكل ما اين است كه رسانهاي مثل راديو يا تلويزيون روي كتابها تبليغ نميكند، اگر هم برنامهاي در اينباره ساخته ميشود، تنها به معرفي كتابهايي ميپردازد كه از برخي فيلترها عبور كرده باشند؛ اين در حالي است كه ادبيات ما به چنين بستري نياز دارد.
اين شاعر افزود: متأسفانه نشريات تخصصي ادبي ما نيز نگاهشان فقط به انتشاراتيهايي است كه در مركز (تهران) قرار دارند و هنرمندي موفق است كه در انتشاراتيهاي نامآشناي تهران كار كند.
به عقيدهي پنجهاي، گاهي اوقات تبليغاتي هم كه در نشريات صورت ميگيرد، خلاف واقعيت است و اين باعث شك و شبهه ميشود.
او از نحوهي توزيع بنهاي كتاب نيز انتقاد كرد و گفت: بنهاي كتابي كه از سوي وزارت ارشاد توزيع ميشود، به صاحبان واقعي آنها نميرسد؛ اهل قلم بيشترين مخاطبان كتاب هستند؛ بنابراين بايد بن بيشتري به آنها اختصاص داده شود.
او همچنين دربارهي قيمت كتابها گفت: قيمت كتاب به عنوان يك كالاي فرهنگي در كشور ما گران است.
پنجهاي افزود: بنده در سالهاي گذشته به راحتي ميتوانستم ماهيانه قسمتي از حقوقم را به خريد كتاب اختصاص دهم؛ ولي حالا شايد هر سه، چهار ماه يكبار بتوانم كتابهاي مورد نيازم را بخرم.
او تأكيد كرد: اقتصاد در ميزان استقبال مردم از خريد كتاب نقش دارد.
به عقيدهي اين شاعر، زماني كه نمايشگاه كتاب در مكان قبلياش برگزار ميشد و با نمايشگاه مطبوعات ادغام شده بود، فضاي بحث و تبادل نظر ميان اهل قلم و مطبوعات بسيار فراهم بود.
پنجهاي همچنين به عرضهي دو كتاب از خودش در نمايشگاه كتاب امسال از سوي انتشارات فرهنگ ايليا اشاره كرد و گفت: كتاب اول شامل دو دفتر شعر با عنوانهاي «سنگپشت» و «چوپان كلمات» است كه دفتر اول شامل شعرهاي چندصدايي است و شاعر در آن به دنبال دموكراسي در صداهاست؛ يعني القاي اين مطلب كه هر شخصيتي در اجتماع با لحن و زبان خودش با مخاطب صحبت ميكند، دفتر دوم نيز شامل شعرهايي با مضمون عاشقانه و اجتماعي است.
او افزود: كتاب «همهي درختها سپيدارند» نيز كه نخستين آنتولوژي شاعران سپيدسراي گيلان است، در نمايشگاه امسال عرضه شده است. سرمايهگذار اين اثر حوزهي هنري استان گيلان بوده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات