محمدرضا سنگري: فرصت نقد وضعيت نمايشگاه كتاب فراهم شود
محمدرضا سنگري گفت: بايد فرصت نقد وضعيت نمايشگاه كتاب و اظهارنظر دربارهي نوع و كيفيت كتابهاي آن فراهم شود؛ البته اين نقدها بايد بر گروههاي صاحب انديشه و كارشناس مبتني باشد.
اين نويسنده و پژوهشگر در گفتوگو با خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عنوان كرد: نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران يك فرصت ملي، آموزشي و فكري براي عموم جامعه است. مردم از گوشه و كنار ايران از مدتها قبل، با اشتياق منتظر برگزاري نمايشگاه كتاب هستند تا آخرين دستاوردهاي علمي و فرهنگي ايران و جهان را در قالب كتاب ببينند.
او ادامه داد: كساني كه در زمينههاي پژوهشي فعاليت دارند، چشم اميدشان به اين نمايشگاه است تا كتابها و منابع موردنظر خودشان را بيابند.
به عقيدهي سنگري، كتاب ديگر در معناي سنتي خودش نيست و امروزه مأمن و پناهگاه علمي پژوهشگران به حساب ميآيد.
او با اشاره به استقبالي كه مردم از نمايشگاه كتاب ميكنند و هرساله از شهرستانهاي مختلف خود را به نمايشگاه كتاب ميرسانند، اظهار كرد: با اين وجود، نمايشگاه چند مشكل شاخص دارد كه اصليترين آن، بحث مكان و جغرافياي برگزاري نمايشگاه است.
اين استاد دانشگاه گفت: من مصلا را با تمام ويژگيهايي كه دارد، جاي مناسبي براي برگزاري نمايشگاه كتاب نميبينم؛ انبوه جمعيت، تراكم و فشردگياي كه وجود دارد، زمان و فضا را از بازديدكنندگان ميگيرد.
او مكان قبلي برپايي نمايشگاه كتاب (شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي) را مكان مناسبتري براي برگزاري نمايشگاه كتاب ارزيابي كرد و گفت: فضاي باز آنجا مجالي بود تا ديدارها و تعاملاتي ميان شخصيتهاي فرهنگي صورت گيرد؛ اما در مصلا به دليل فشردگي و فضاي تنگ، اين فرصت كمتر فراهم ميشود.
به عقيدهي سنگري، اين فضاي تنگ مشكلاتي را نيز براي ناشران فراهم ميكند.
اين پژوهشگر ايراد ديگر را به چتر حمايتي كه به گفتهي او، براي برخي از افراد و براي بهرهمندي از كتابها فراهم ميشود، وارد كرد و گفت: اين چتر حمايتي خيلي محدود و كاناليزه شده است و متأسفانه رانتخواري و مسائل غيرفرهنگي در اين زمينه كم اتفاق نميافتد.
او تأكيد كرد: حيف است نمايشگاه كتاب كه بارزترين حادثهي فرهنگي در حد ملي در كشور ماست، تحت تأثير چنين مسائلي قرار گيرد.
سنگري با اشاره به ميزگردها و همايشهايي كه براي گفتوگو و همانديشي صاحبان نظر عرصهي فرهنگ در نمايشگاه كتاب برگزار ميشود، گفت: متأسفانه اين ميزگردها سازماندهي درستي ندارد، برنامهريزيها دقيق نيست و سروصدا و آميختگي صدا، برنامهها را با مشكل مواجه ميكند. هرچند اين امر اخيرا بهبود پيدا كرده است؛ اما هنوز تا شرايط آرماني فاصلهي كمي نداريم.
به عقيدهي او، همچنين اطلاعرساني دربارهي نمايشگاه كتاب، ابتر، ناقص و نيمهكاره است.
اين استاد دانشگاه معتقد است كه بايد اطلاعرساني وسيعتري دربارهي نمايشگاه كتاب صورت بگيرد كه بخشي از اين اطلاعرساني بايد قبل از برگزاري نمايشگاه انجام شود.
او نقش راديو و تلويزيون را در اين اطلاعرساني مؤثر دانست و گفت: راديو و تلويزيون ميتوانند بيشتر دربارهي نمايشگاه كتاب اطلاعرساني كنند و حتا اعلام كنند كه چه نشستهايي و در چه زماني در نمايشگاه برگزار ميشود.
سنگري افزود: راديو و تلويزيون ميتوانند به معرفي بيشتر ناشران بپردازند. اين تبليغ براي ناشر خاصي محسوب نميشود؛ بلكه يك حركت بزرگ ملي است كه ميتواند پشتوانهاي براي ناشران نيز باشد.
او تأكيد كرد: مسؤولان برگزاري نمايشگاه بايد به گونهاي عمل كنند كه نمايشگاه هر سال بهتر از سال گذشته باشد؛ اينكه نمايشگاه امسال نوعي از همان نمايشگاه سال گذشته و با همان كيفيت باشد، ما عقبگرد كردهايم.
او با بيان اينكه فضاسازيهاي نمايشگاه كتاب مناسب نيست، تأكيد كرد كه نمايشگاه به مكان بهتري انتقال داده شود.
به گفتهي سنگري، مجموعهي نثر ادبي او با عنوان «غروب بود و تو نبودي» توسط انتشارات تكا چاپ شده است و براي اولينبار در نمايشگاه كتاب عرضه ميشود.
همچنين كتابهاي ديگر او كه سالهاي گذشته چاپ شدهاند، مانند «آيينهداران آفتاب» و «ماه در آب» در چاپهاي جديد در نمايشگاه كتاب امسال عرضه ميشوند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات