يك روحاني كاروان: مراسم عمره با بصيرت بيشتري برگزار شود اتحاد با برادران ديني در عربستان به معني عقبنشيني از عقايد اسلامي نيست
يك روحاني كاروان گفت: اگر قرار است عمره برگزار شود، بايد با بصيرت بيشتري مراسم آن را اجرا كرد. البته نميتوان عمره را قطع كرد و بايد آن را برگزار كرد.
حجتالاسلام والمسلمين سيدمحمدعلي احمدي ابهري در گفتوگو با خبرنگار بخش حج و زيارت خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: ما سفر عمره را بهعنوان يك عمل مذهبي انجام ميدهيم و طبعا مهمترين انگيزه و جهتدهي اصلي كار ما در اين سفر، احكام شرعي است. معمولا در اين سفر با برخي مسائل مواجه ميشويم كه كاملا جنبهي شرعي دارند. ما اين اصل معروف را داريم كه اسلام، دين كاملي است و جنبههاي اين سفر هم برخواسته از اسلام است.
وي ادامه داد: زماني كه مسلمانان از نقاط مختلف جهان براي انجام مناسك و مراسم حج و عمره در مكه و مدينه جمع ميشوند، فرصت خوبي براي آشنايي با مسلمانان ديگر كشورها، مشكلات آنها و شرايط كشورشان است.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه حج، عمره و حضور ما در ديگر كشورها يكي از نمودهاي وحدت اسلامي است و بر اين اساس، امام راحل مواردي را تأكيد كردهاند كه اكنون ميزان حساسيت آن مشخص ميشود، گفت: ايشان فرمودهاند، زائر بايد چهرهي زيبا و معقولي را از تشييع معرفي كند تا وحدت امت اسلامي در اين سفر مورد توجه قرار گيرد. اين موضوع بايد در اولويت اهداف ما قرار گيرد. روحانيون كاروانها از اوايل انقلاب به اين مسأله توجه داشته و نمايندگان بعثهي مقام معظم رهبري و روحانيون كاروانها نيز در اين سالها بر اين مسأله تأكيد كردهاند كه ما در جمع برادران مسلمان خود بايد يكي از آنها شويم.
وي اظهار داشت: شيعه درصد پاييني از امت اسلامي را تشكيل ميدهد و بيشتر اين جماعت را برادران اهل تسنن شامل ميشوند. ما در شرايط سياسي و اجتماعي دنيا نميتوانيم اين موضوع را ناديده بگيريم و بايد با اين جمعيت، يكپارچه شويم تا دشمنان نتوانند از اختلافهاي ناچيزي كه ميان امت اسلامي وجود دارد، سوءاستفاده كنند، چون تا كنون امت اسلامي صدمههاي زيادي را از سوءاستفادههاي دشمنان متحمل شده است.
اين روحاني كاروان بيان كرد: مسلمانان جمعيت زيادي را در دنيا تشكيل ميدهند و امكانات خوبي دارند؛ اما از جايگاه مناسبي در دنيا برخوردار نيستند و حتا در مواردي دچار عقبماندگياند. در اين شرايط اقتضا ميكند، يكپارچه در كنار يكديگر قرار گيرند.
وي افزود: هيچ ملتي نيست كه اختلاف نظر نداشته باشد. بنابراين بايد طوري رفتار كنيم كه از اين مسائل ناچيز سوءاستفاده نشود. همانطور كه امام راحل همواره سفارش ميكردند، راه هرگونه سوءاستفاده را مقابل دشمن ببنديد. در هر صورت، ميان اهل تشيع و تسنن و در درون هريك، اختلاف احكام وجود دارد؛ اما اين مسائل نبايد مايهي نفاق شود.
او تأكيد كرد: مردم عربستان برادران ديني ما هستند و بايد اين اتحاد را حفظ كنيم. البته معناي اين حرف، دست برداشتن از اعتقادات شيعه نيست و همه بايد به احكام خود عمل كنيم؛ اما بايد توجه كنيم، دشمن از هر راهي براي ضربه زدن سوءاستفاده ميكند.
اين استاد دانشگاه گفت: در احكام شرعي ما، مطالبي وجود دارد كه براي برادران اهل سنت ناآشنا و غريب است. اگر به اين حساسيتها توجه نكنيم، افرادي از اين اختلاف نظرها و ناآشناييها سوءاستفاده ميكنند و حرفهاي نادرستي را به شيعه نسبت ميدهند.
وي با تأكيد بر برگزاري عمره با بصيرت بيشتر، به نمونههايي كه گاهي مايهي سوءاستفاده و اختلافافكني ميان مسلمانان ميشود، اشاره و اظهار كرد: تمام فقهها بارها به حضور در نمازهاي جماعت مسجدالحرام و فضيلت آن تأكيد كرده و حتا روحانيهاي كاروانها همواره توصيه داشتهاند؛ اما گاهي ديده ميشود، هنگام برپايي نماز جماعت، ايرانيها كه اتفاقا جماعت شناختهشدهاي در مكه و مدينه هستند، خلاف جهت نمازگزاران حركت ميكنند كه اين پديدهاي ناپسند است. بارها نيز دربارهي استفاده از مُهر توسط زائران ايراني تبليغات منفي شده است و حتا برخي با استفاده از اين جريان، ميان مسلمانان فتنه ايجاد كردهاند. وقتي امام راحل و مراجع، سجده روي فرش را مسأله نميدانند، چه اشكالي دارد كه نماز به اين شكل، اما بهصورت جماعت برپا شود و سپس آن نماز را با مُهر در مكان ديگري جبران كنند.
احمدي ادامه داد: اين رفتارها به معني عقبنشيني از عقايد اسلامي نيست. ما ميتوانيم از فرصت گفتوگو با زائران ديگر كشورها براي بيان حقيقت اعتقادات شيعه استفاده كنيم.
وي افزود: بارها گفته شده، خاكي كه در آن شفا قرار داده شده، تربت كربلا است و در هيچ خاك ديگري اين ويژگي وجود ندارد؛ اما همواره ديده ميشود، برخي به اين موضوع توجه نميكنند و اصرار دارند از قبرستان بقيع خاك بردارند.
اين روحاني كاروان دربارهي اينكه با وجود همهي توصيهها، اما گاهي تكرار رفتارهاي نادرست برخي زائران، مشكلاتي را در سفر حج و عمره ايجاد ميكند، چگونه ميتوان رفتارهاي درست را ميان زائران نهادينه كرد؟ گفت: مثل تمام كارها بايد اين فرهنگ را در ميان مردم ايجاد كرد. رسانهها به اين موضوع بيشتر توجه نشان دهند و روحانيها نيز مدام تأكيد كنند و لازم است، احكام دستهبندي شوند. برخي از مردم باور نميكنند ميتوانند نماز را بدون مُهر بخوانند. درحاليكه نماز فروع دين است و سجده كردن و سرگذاشتن بر خاك فرع نماز است؛ اما وحدت امت اسلامي اصول دين است، بايد با اين مقوله، فرهنگسازي كنيم.
او بيان كرد: برخي فكر ميكنند، اگر اين مسائل را رعايت كنيم، در مقابل برادران اهل سنت كوتاه ميآييم. اين مسأله فقط به حج و عمره محدود نميشود، ما در جامعهي خود هم اين مسائل را داريم. بنابراين بايد هميشه به اين رفتارها توجه كنيم و اين نياز فقط در مكه و مدينه احساس نميشود، چون شيعه بايد بهعنوان برادري از امت اسلامي، جايگاه خود را در جهان نهادينه كند.
احمدي اضافه كرد: تأكيدهاي مكرر بعثه و نمايندگان مقام معظم رهبري، سازمان حج و زيارت و روحانيهاي كاروانها موجب ميشود، وحدت امت اسلامي فرهنگ مسلم اسلام شود و از مسائلي كه تفرقه ايجاد ميكند، خودداري شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات