با وجود اينکه معاونت هنرهاي سنتي و صنايع دستي پيش از تعطيلات نوروز با توجه به مصوبهي هيأت دولت دربارهي ممنوع شدن فروش صنايع دستي خارجي در امكان تاريخي قول داده بود که اين مصوبه حتما اجرايي و از فروش اقلام خارجي در اماكن تاريخي و نمايشگاههاي صنايع دستي خودداري شود، اما بهنظر ميرسد، اين مصوبه آنچنان هم جدي گرفته نشده است، چون بسياري از بازديدكنندگان و هنرمندان صنايع دستي در نمايشگاههاي فروش نوروزي امسال هم شاهد فروش اقلام خارجي بودند.
به گزارش خبرنگار بخش صنايع دستي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پيش از اين در تمام نمايشگاهها، بخصوص نمايشگاههاي گردشگري حتما غرفهاي يا گوشهاي به صنايع دستي اختصاص داده ميشد و معمولا هم در ميان آثار، اقلامي از كشورهاي ديگر وجود داشت تا اينكه معاونت هنرهاي سنتي و صنايع دستي تصميم گرفت، براي حفظ صيانت و هويت صنايع دستي ايراني، دست كم اجازهي فروش آثار خارجي را در نمايشگاهها و فروشگاههايي كه در اماكن تاريخي برپا ميشوند، ندهد.
اين تصميم با صدور مصوبهاي از سوي هيأت دولت براي تمام اماكن تاريخي همراه شد؛ اما با توجه به گفتههاي برخي هنرمندان صنايع دستي، با وجود تمام وعدهها، در نوروز امسال هم نمايشگاهها و فروشگاههاي صنايع دستي در اماكن تاريخي بار ديگر محل فروش آثار کشورهاي ديگر که بيشتر آنها نيز نمونهي کپيبرداريشده از هنر ايرانيهاست، بودند.
حسين بختياري ـ مديرعامل مجمع هنرمندان صنايع دستي استان تهران ـ با اشاره به بازديدي كه از نمايشگاه نوروزي صنايع دستي ايراني در مجموعهي تاريخي سعدآباد داشت، به خبرنگار ايسنا گفت: در اين نمايشگاه شاهد فروش صنايع دستي خارجي در مكاني تاريخي بودم. اين اتفاق در نمايشگاهي كه بهنام صنايع دستي ايراني در مجموعهاي تاريخي برپا شده بود، رخ داد و اين خلاف مصوبهاي است كه دولت صادر كرد.
حسين افشاري ـ يكي از هنرمندان صنايع دستي ـ نيز دربارهي فروش آثار خارجي در نمايشگاهها و فروشگاههاي نوروزي امسال به خبرنگار ايسنا گفت: متأسفانه در داخل موزههاي تاريخي استان زنجان و بخصوص موزهي رختشويخانه، غرفههايي با عنوان صنايع دستي استان زنجان برپا بود؛ ولي در اين غرفهها تنها چيزي که کمتر بهچشم ميخورد، صنايع دستي استان زنجان يا حتا هر کالاي ايراني ديگر بود، چون کالاهاي ارائهشده مانند انواع چاقو و کالاهاي تزييني از نوع چيني بودند که هيچکدام نهتنها دستساز نبودند، بلکه کيفيت بسيار پاييني نيز داشتند و با عنوان صنايع دستي ايراني و زنجاني عرضه شده بودند.
وي بيان كرد: بايد توجه داشته باشيم که چاقو از صنايع دستي اصلي و منبع اصلي درآمد بسياري از صنعتگران زنجاني است. حال ارائهي نوع چيني اين کالاها چه ضربهاي به اين قشر زحمتکش و کمدرآمد جامعه وارد ميکند؟
اين هنرمند صنايع دستي ادامه داد: البته متأسفانه بهدليل پايين بودن قيمت اين کالاها، مسافران ناآگاه نيز استقبال خوبي از آنها بهعنوان سوغات شهر زنجان داشتند، چون تصور اينکه در موزههاي زير نظر سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري کشور نيز ميتوان بهراحتي هر نوع جنس خارجي و چيني را ارائه کرد، کمي دور از ذهن است.
افشاري در ادامه، اين پرسشها را با خطاب قرار دادن مسؤولان مطرح کرد: آيا اين کار تيشه بر ريشهي صنعتگران صنايع دستي زدن و کمک به افزايش معضل بيکاري نيست؟ آيا با اين کار مضحکهي گردشگران خارجي انگشتشماري که از اين موزهها ديدن ميکنند، نميشويم و فرهنگ، تاريخ و صنايع دستي خود را به تمسخر نميگيريم؟ چه کسي مسؤول حفظ و حمايت از اين صنعت باارزش و حياتي ايران است و وظيفهي نهادي با عنوان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري چيست؟ وجود اين نهاد با نامي عريض و طويل، چه سودي براي صنعتگران صنايع دستي ايران دارد؟
به گزارش ايسنا، معاونت هنرهاي سنتي و صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در تعطيلات نوروز امسال در بيش از 330 نقطهي كشور، سههزار غرفهي صنايع دستي برپا كرد و حدود 23ميليون نفر از آنها ديدن کردند.
اين معاونت هدف از اين كار را نمايش و عرضهي اقلام بومي و شاخص هر استان، ساماندهي هنرمندان، تعاونيها، سازمانهاي مردمنهاد و اتحاديهها، تغيير در فرهنگ مصرف، ارتقاي بستههاي فروش و كمك به توسعهي گردشگري اعلام كرده بود.
مسؤولان صنايع دستي کشور با استناد به مصوبهي هيأت دولت دربارهي ممنوعيت فروش اقلام خارجي در اماکن تاريخي قول داده بودند، در نمايشگاههاي نوروزي امسال، بخصوص آنها که در اماکن تاريخي برپا شدهاند، اجازهي فروش اقلام خارجي داده نشود.
تهمينه دانيالي ـ معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ پيش از آغاز تعطيلات نوروزي دربارهي تمهيداتي كه اين معاونت براي اجراي مصوبهي هيأت دولت درنظر گرفته بود، گفت: بازارچههاي نوروزي حتما در سايتها و اماكن تاريخي برپا ميشوند. اين مصوبه هم به استانها ابلاغ شده است و قطعا اجرايي ميشود و حتما از فروش اقلام خارجي جلوگيري ميكنيم.
اوجاني ـ يكي از كارشناسان اداره كل حمايت از توليد و بازرگاني معاونت هنرهاي سنتي و صنايع دستي که اين اداره مسؤوليت بخش نمايشگاههاي صنايع دستي را برعهده دارد ـ در اينباره به خبرنگار ايسنا گفت: اين مسائل بايد مستند ارائه شود. از زماني كه نمايشگاههاي صنايع دستي تخصصي شدهاند و با نظارت معاونتهاي صنايع دستي برگزار ميشوند، فروش آثار چيني يا ديگر كشورها در آنها ديده نشده است. البته گاهي اين آثار آنقدر شبيه نمونهي ايراني است كه اصلا قابل تشخيص نيست و احتمال خطا حتا براي ناظر نمايشگاه وجود دارد؛ اما تا جايي كه در توان كارشناسان صنايع دستي باشد، اجازهي ورود به آثار خارجي را در نمايشگاهها و فروشگاههاي صنايع دستي نميدهند.
البته او سخنان خود را با اشاره به بازديدهاي نوروزي که از برخي اماکن تاريخي شهرها داشت، اينگونه ادامه داد: برخي اماكن تاريخي، زير نظر سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيستند و گاهي در فروشگاههاي صنايع دستي موجود در اين اماكن ميتوان فروش صنايع دستي خارجي را مشاهده كرد. براي نمونه، خانهي تاريخي طباطباييها در كاشان، زير نظر اين سازمان نيست و در نوروز شاهد بودم كه صنايع دستي خارجي در فروشگاه اين خانه عرضه ميشود.
اوجاني افزود: ما نظارت بر نمايشگاهها و فروشگاههاي نوروزي را به استانها واگذار كردهايم و آنها بايد روي اين مسأله بيشتر توجه و نظارت كنند.
اما با توجه به مشاهدههاي افرادي که خود دستي در هنر دارند، بهنظر ميرسد برخي اماکن تاريخي يا هنوز اين مصوبه را نگرفتهاند يا اجراي آن درحاليکه بسياري از هنرمندان صنايع دستي همچنان با مشکل داشتن محلي مناسب براي فروش آثار خود مواجهاند، چندان جدي گرفته نميشود. همچنين شايد اين مسأله که عرضهي کپي خارجي از هنر ايراني در اين نمايشگاهها بدون آنکه کسي متوجه شود، چندان اهميت ندارد و از نظر مسؤولان، موضوع مهمي بهشمار نميآيد که تا پايان نمايشگاه هيچ اتفاقي براي اينگونه نمايشگاهها، فروشگاهها و محصولات آنها رخ نميدهد!
انتهاي پيام
نظرات