/89؛ سال همت مضاعف و كار مضاعف/ يك استاد دانشگاه: مسؤولان همت مضاعفي را براي حفاظت از محوطهها، بناها و اشياي تاريخي بهكار گيرند
يك استاد دانشگاه گفت: مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور در اجراي فرمان نوروزي مقام معظم رهبري بايد همت مضاعف خود را براي حفاظت از محوطهها، بافتها، بناها و اشياي تاريخي اين سرزمين بهكار گيرند.
حسن كريميان در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ادامه داد: واقعيت اين است كه با وجود ثبات امنيتي و سياسي كامل در كشور، بافتها و محوطههاي باستاني در سالهاي گذشته بهشدت مورد تجاوز سودجويان قرار گرفتهاند. امروزه نهتنها محوطههاي باستاني ثبتنشده در فهرست آثار ملي در معرض تخريباند، بلكه تعداد قابل توجهي از بناها، محوطهها و بافتهاي ثبتشده نيز در معرض تعرض سودجويان قرار دارند و حرايم ثبتي آنها به شيوههاي مختلف مورد تجاوز قرار ميگيرد.
وي با تأكيد بر اينكه با هيچ استدلالي نميتوان تعرضهاي انجامشده در محوطههاي ارزشمند و بينظيري مانند شهرهاي باستاني سيراف، شوش، ايوان كرخه، اصفهان، يزد، كاشان و ري را توجيه كرد، اظهار داشت: بسيار ناراحتكننده است، وقتي ميبينيم از 400 هكتار محوطهي شهر باستاني ايوان كرخه 100 هكتار توسط يكي از دستگاهها تسطيح ميشود. بسيار دردناك است كه اقدامات تخريبي در بافت اصفهان بيمحابا در تعارض با مصوبات و معاهدات ملي قرار ميگيرد.
او بيان كرد: اندوهناك است كه از بافت شهرري تقريبا چيزي باقي نمانده و محوطهي باستاني اين شهر بهشكل شگفتآوري مورد تعرض قرار گرفته است. درحاليكه اهميت اين شهر عظيم در دورهي ساساني و سپس دوران اسلامي بهگونهاي بود كه پسر سعد در طلب فرمانروايي ري، امام حسين (ع) را به شهادت رساند. خراجهاي اين شهر آنقدر زياد بود كه در ادبيات ايران، ارزش كالاها با خراج ري سنجيده ميشد؛ ولي اكنون از ري باستان چيزي باقي نمانده و به محوطههاي باستاني و بافتهاي كهن شهر تعرض شگفتانگيزي شده است.
وي با تأكيد بر لزوم دقت و همت مضاعف در امر حفاظت از تعرضهايي كه به محوطههاي باستاني واقع در حوزههاي آبگيري سدها انجام ميشود، گفت: ميدانيم همهي تمدنهاي كهن در كنار رودها تشكيل شدهاند، پس ترديدي نيست كه در صورت سهلانگاري در بررسي باستانشناسي حوزهي آبگيري سدها و نجاتبخشي آثار موجود، حجم عظيمي از آثار فرهنگي و محوطههاي باستاني زير آب ميرود.
كريميان اظهار كرد: در سالهاي گذشته، فعاليتهايي با عنوان نجاتبخشي در اين حوزهها شده كه بيشتر آنها با اشكالهاي كارشناسي مواجهاند. در گزارشهاي كارشناسان اعزامي به اين مراكز، تعدادي محوطهي باستاني شناسايي و معرفي شده، ولي هيچكدام نجاتبخشي نشدهاند. به عبارت ديگر، عمليات نجاتبخشي آثار باستاني حوزهي آبگيري سدها متوقف مانده است و انجام اين امر مهم، همت مضاعف متصديان را ميطلبد.
اين باستانشناس غارت اموال فرهنگي را دغدغهي اصلي مسؤولان كشور و دلسوزان فرهنگ و تمدن ايران دانست و افزود: حفاظت از اين آثار نيازمند همت مضاعف مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور است. مردم ايران نيز بايد در حفاظت از ميراث فرهنگي كشور همت و تلاش مضاعفي به خرج دهند.
وي با اشاره به بحث جديد مطرحشده در يونسكو تحت عنوان «مديريت مواريث فرهنگي» بيان كرد: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با نيرو، امكانات و اعتباراتي كه دارد، بهراحتي ميتواند توفيق چند برابري را در حفاظت آثار بهدست آورد و اين امر نيازمند «مديريت مواريث فرهنگي» است.
او ادامه داد: پيشنهاد ميكنم، امسال رشتهاي را تحت عنوان «مديريت مواريث فرهنگي» در دانشگاه تهران ايجاد كنيم و اصلح است تا وقتي فارغالتحصيلان اين رشته تربيت شوند، كار را به متخصصان رشتههاي باستانشناسي و مرمت آثار بسپاريم تا آسيبهاي كمتري در اين زمينه وارد شود.
وي حفاظت از آثار تاريخي را مقدم بر احياي آنها دانست و اضافه كرد: اگر حفاظت از آثار نباشد، كاوشهاي باستانشناسي بيمعناست. به همين دليل، با توجه به نامگذاري امسال توسط مقام معظم رهبري تحت عنوان «همت مضاعف و كار مضاعف» حفاظت از بناها، آثار و محوطههاي تاريخي بايد در اولويت همت و تلاش مضاعف سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قرار گيرد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات