سرطان روده بزرگ يكي از شايعترين سرطانهاست. هر چند اين بيماري دومين عامل مرگ و مير ناشي از سرطان در جهان است اما قابل پيشگيري و درمان است؛ به شرط آن كه از فرصت انجام اقدامات پيشگيرانه و تشخيص زودرس آن استفاده شود.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، سرطان روده بزرگ بيماري كشنده، اما قابل پيشگيري و درمان است. روده بزرگ يا كولون كه قسمت تحتاني دستگاه گوارش را تشكيل ميدهد از يك لوله عضلاني توخالي تشكيل شده كه از قسمت انتهايي روده كوچك شروع و به ناحيه مقعد ختم ميشود. روده بزرگ 120 تا 180 سانتيمتر طول دارد كه مسوول جذب آب و املاح مورد نياز بدن و دفع مواد زائد است.
بنابراعلام مركز تحقيقات بيماريهاي گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، سرطان از لايه داخلي روده كه مخاطي است، منشا ميگيرد. اغلب اين سرطان از يك ضايعه خوش خيم مخاطي بنام «پوليپ» شروع ميشود كه ميتوان با شناسايي و برداشتن آن از بروز سرطان جلوگيري كرد.
سرطان كولون و ركتوم يكي از بهترين الگوهاي سرطان، به منظور پيشگيري و تشخيص زودرس است. تغيير ماهيت سلول «اپي تليال» به «پوليپ آدنوماتوز» و سپس به سرطان، طولاني است و اين فرصت هم براي بيمار و هم براي پزشكان از اهميت خاصي برخوردار است تا با اقدام مناسب و شناسايي ضايعه مشكوك و پوليپ، اين پروسه را متوقف كرده و مانع ايجاد سرطان شود.
نكاتي كه موجب تداوم سلامت افراد ميشود:
- تنظيم و تعديل وزن بدن؛ افراد چاق چهار برابر بيشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان كولون و ركتوم قرار دارند.
- ورزش مرتب و منظم؛ در مطالعات مختلف، كاهش ميزان خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در اثر ورزش اثبات شده است.
- استعمال دخانيات؛ ميزان بروز سرطان روده و پوليپ با مصرف سيگار 2 تا 3 برابر بيشتر ميشود.
- كلسيم و ويتامين D3 در تامين سلامت و كاهش ميزان خطر ابتلا به سرطان كولون و ركتوم موثر است و مصرف روزانه آن توصيه ميشود.
همچنين به منظور پيشگيري از بروز سرطان روده و پوليپ، لازم است كه ميزان مصرف سبزيجات و ميوهجات در حد كافي باشد، مصرف چربي و گوشت قرمز غذا كاهش يابد و از بروز يبوست نيز جلوگيري شود.
گفتني است، خطر ابتلا به سرطان روده در مردان و زنان تقريبا يكسان است. همچنين مهمترين عامل خطر ابتلا به بيماري، سن است كه معمولا بعد از 50 سالگي ايجاد ميشود. اما موارد زير50 سال بيماري نيز در حال افزايش است. همچنين خطر ابتلا به بيماري با افزايش سن افراد بيشتر ميشود.
وجود سابقه ابتلا به سرطان و يا پوليپ روده بزرگ در خانواده و بستگان موجب افزايش ميزان خطر ابتلا ميشود. بنابراين در صورت ابتلا بستگان درجه يك فرد، خطر ابتلا 2 تا 3 برابر بيشتر ميشود. با ابتلا بستگان درجه يك فرد زير سن 50 سال، خطر ابتلا 3 تا 4 برابر بيشتر ميشود.
علائم سرطان كولون و ركتوم گسترده و متنوع است و اغلب اختصاصي نيست. اما در صورت وجود علايمي مانند يبوست، اسهال و يا اسهال و يبوست توام كه قبلا در فرد وجود نداشته، وجود خون در مدفوع، احساس عدم تخليه كامل بعد از عمل دفع، نفخ و گاز بيش از حد، درد و قولنج هاي شكمي همراه با نفخ، ضعف و بي حالي و خستگي و كاهش و زن ناخواسته لازم است به پزشك مراجعه شود.
همچنين ممكن است فرد دچار سرطان كولون و ركتوم بدون علامت شود، همانطور كه در سرطان پستان و رحم اتفاق ميافتد.
هرگز نبايد براي انجام اقدامات تشخيصي و درماني منتظر شروع علائم ماند؛ زيرا اغلب سرطانها كه در مرحله علائم تشخيص داده ميشوند، پيش آگهي خوبي ندارند.
كولونوسكوپي، مطمئنترين روش غربالگري و تشخيص زودرس براي افراد در معرض خطر سرطان روده بزرگ در هر سني است و افراد در معرض خطر سرطان روده بزرگ با مراجعه به مراكز درماني و دريافت مشاوره، راهنمايي و مراقبتهاي لازم ميتوانند از بروز اين بيماري جلوگيري كنند.
انتهاي پيام
نظرات