مجموع عمليات مهار چاه 104 مارون با احتساب هزينه مواد و كالا و دكل حفاري كمتر از يك ميليارد تومان هزينه در بر داشته ست.
حميد گلپايگاني ـ مدير اجرايي شركت ملي حفاري ايران ـ در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: اگر شركتهاي خارجي در اين کار حضور داشتند، قطعا اين كار با هزينه بسيار بيشتر و درزماني طولانيتر به نتيجه ميرسيد.
وي با اشاره به تجاربي كه متخصصان داخلي در اطفاي حريق چاههاي كويت، دهلران، اهواز، نفت سفيد، گچساران 58، كنگان 23، ابوذر و هم اكنون مارون 104 دارند، افزود: بنابراين به راحتي قادر خواهيم بود هر اتفاق مشابهي در منطقه بيفتد را در كوتاهترين زمان مهار کنيم. بنابراين اعلام آمادگي ميكنيم كه براي اجراي عمليات مهار چاههاي مشابه و به ويژه حفاري كج علاوهبر توانايي و تخصص از امكانات كافي برخورداريم.
او درباره مهار چاه مارون توضيح داد: ششم دي ماه به شركت ملي حفاري اطلاع دادند كه چاه 104 مارون دچار نشت نفت و گاز شده است. تصميم گرفتيم دكل 69 را كه در اطراف چاه بود، با قبول ريسك بسيار زياد به دليل نشت نفت و گاز روي چاه 104 مستقر كنيم. اين در حالي است كه اگر شركتهاي خارجي ميخواستند اين مسئوليت را بپذيرند، نه تنها با اين سرعت وارد عمل نميشدند و ريسك را نمي پذيرفتند، بلكه بر سر قيمت و زمان اجراي پروژه چانهزني ميكردند.
به گفته گلپايگاني در شرايطي دكل 69 روي چاه مارون مستقر شد كه دكل 70 روي چاه 373 مارون در حال فعاليت بود. در اين زمان نشتي گاز در زير دكل ملاحظه مي شد و با توجه به شرايط بسيار حساس و خطرناك تصميم گرفتيم دكل 70 عمليات حفاري كج را به سمت چاه 104 تغيير مسير دهد و به عنوان چاه امداد عمل كند. بنابراين عمليات حفاري انحرافي را روي چاه با تغيير مسير به سمت چاه 104 مارون انجام داديم.
وي ادامه داد: در كنار آن دكل 47 روي چاه 363 مارون مستقر شد كه عمليات حفاري كج را از درون يكي از جداريها به سمت اين چاه انجام دهد، بنابراين دو دكل به همراه دكل 69 براي اين عمليات فعال شدند.
او با تاكيد بر اهميت عمليات مهار چاه 104 مارون به دليل سرعت زياد در استقرار دكل توضيح داد: همچنين شرايط آب و هوايي طوري بود كه به دليل بارندگي شديد سيل در منطقه ايجاد شده بود، ولي با اين وجود كار قطع نشد و ظرف مدت كوتاهي دكل روي چاه مستقر شد و 15 دي توانستيم روي شيرهاي فوران گير آزمايش انجام داده و وارد چاه شويم.
وي گفت: در اين وضعيت با نصب فورانگير دوراني كه در عملياتهاي حفاري فرو تعادلي استفاده ميشود، توانستيم روي شيرهاي فورانگير اين دستگاه را نصب كنيم و به راحتي با وجود شرايط سخت وارد چاه شويم؛ در حالي كه هر لحظه فوران چاه وجود داشت و حتي چند بار هم چاه فوران كرد، ولي به سرعت آن را مهار كرديم.
مدير اجرايي شرکت ملي حفاري ايران توضيح داد: به اين ترتيب سرانجام گردش گل با وزن مناسب انجام شد و با توجه به سرعت پمپاژ و وزن مناسب گل موفق به مهار چاه شديم كه موجب شد شعلههاي آتش فروكش كنند. اگر چه به دليل وجود نفت و گاز در لايهها تا چند روز آتش كوچك در نقاط مختلف وجود داشت، ولي از اين لحظه عمليات حالت عادي به خود گرفت و مسير خود را جهت تعمير چاه دكل 69 ادامه داد.
گلپايگاني درباره دليل چنين رويدادهايي گفت: متاسفانه اين چاه پيش از پيروزي انقلاب اسلامي حفاري و تكميل شده و فقط يك لوله جداري داشت كه به دليل رانش زمين يا پوسيدگي به راحتي پاره شد و نفت و گاز آن خارج شد. از آن جا كه لوله جداره دوم نداشت، امكان كنترل نفت و گاز از بين رفت، ولي قطعا اگر چاههاي مشابه با يك لوله جداري وجود داشته باشد، توسط مختصصان شركت نفت خيز جنوب بررسي و تعويض خواهند شد.
وي گفت: در اين رابطه پس از پيروزي انقلاب هر چاهي در منطقه مارون حفر شده، با توجه به وضعيت زمين شناسي منطقه و فشار بسيار زياد در سازند گچساران كه تاثيرگذار است، به صورت دو لوله جداري حفر ميشود.
انتهاي پيام
نظرات