يك مدرس طبيعتگردي: چند درصد جنگلهاي كشور هيركانياند كه ميخواهيم آنها را با جادهسازي از بين ببريم؟
يك مدرس طبيعتگردي گفت: مگر چند درصد جنگلهاي كشور، هيركاني است كه آن را هم با جادهسازي به بهانههاي مختلف ميخواهيم از بين ببريم؟!
علي علياسلام در گفتوگو با خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: دربارهي آثار طبيعي اصلا بحث اين نيست كه دولت با ثبت يك اثر و دريافت بودجه براي آن، ميتواند به مشكلات پيش رو و مربوط به اين مناطق طبيعي خاتمه دهد و بگويد، چون اين منطقه بودجه دارد، مشكل آن حل شده است.
وي ادامه داد: در جوامعي كه سفر و بخصوص طبيعتگردي در آنها رواج دارد، مهمتر از هر موضوعي، ترويج فرهنگ سفر به مناطق طبيعي است.
اين فعال طبيعتگردي دربارهي حفظ جنگل ابر با ثبت آن در فهرست ميراث طبيعي كشور، گفت: مگر تاكنون براي آثاري كه ثبت شدهاند، حفاظتي را كه بايد شود، اعمال كردهاند؟ البته منظور اين نيست كه با ثبت آثار طبيعي مانند جنگل ابر، واقعا اتفاقي نميافتد.
وي بيان كرد: بايد توجه كرد كه با محيطهاي طبيعي مانند موزهها نميتوان برخورد كرد. در طبيعتگردي، شاخصي مانند ظرفيت پذيرش يك منطقه مطرح است كه يعني ميزان پذيرش يك منطقه رابطهاي مستقيم با افرادي دارد كه به آن وارد ميشوند. درحاليكه در هيچ نقطهاي از ايران به اين موضوع توجه نميشود.
علياسلام توضيح داد: ورود بيش از اندازهي گردشگران به يك منطقهي طبيعي، قطعا روي لايههاي اكولوژيكي آن تأثير ميگذارد و نظم طبيعت را مختل ميكند. با اين رفتار، توريسم پايدار هم از ميان ميرود، چون نخستين شاخص طبيعتگردي را كه ميزان ظرفيت پذيرش يك منطقه است، در نظر نگرفتهايم.
اين راهنماي طبيعت با اشاره به ساخت جاده در جنگل هيركاني ابر، گفت: اين جاده را به بهانهي اتصال شاهرود به عليآباد كتول ميخواهند بسازند، درحاليكه اصلا به اين جاده نيازي نيست.
او با انتقاد از توليد و پخش برنامههايي كه براي نخستينبار جنگل ابر را معرفي كردند، اظهار داشت: اين برنامهها بدون در نظر گرفتن اصول ورود به طبيعت و شاخصهاي طبيعتگردي، مناطقي را مانند جنگل ابر معرفي كردند و درحالي مردم به اين مناطق سفر ميكنند كه هيچ امكاناتي در آنها وجود ندارد و كارشناسي گردشگري طبيعت دربارهي آنها صورت نگرفته است.
علياسلام يادآور شد: مردم كشور ما در چند سال اخير با مشكلات اقتصادي مواجه شدهاند كه براي سبك شدن بار اقتصاد آنها، گردشگري ارزان را تعريف كردهاند. اكنون درحالي تورهاي ارزان طبيعت تعريف ميشوند و مردم به اين نوع سفر ترغيب ميشوند كه اتفاقا گردشگري طبيعت از ديگر انواع گردشگري، گرانتر است؛ اما گاهي ديده ميشود كه افرادي بدون مجوز و در نظر گرفتن شاخصها، به مناطق طبيعي مانند جنگل ابر ميروند و تعداد زيادي چادر برپا ميكنند و بدون اينكه چيزي به مردم از اين نوع سفر ياد دهند، تور ارزان خود را برگزار و به منطقه آسيب هم وارد ميكنند.
اين مدرس طبيعتگردي با اشاره به اينكه مناطق طبيعي كشور بدون زونبندي و كارشناسي گردشگري طبيعت مورد استفادهي مردم قرار گرفتهاند، گفت: در تمام كشورها، مناطق طبيعي را زونبندي ميكنند و از بين همهي آنها، زونهاي محدودي را در اختيار گردشگران قرار ميدهند، اينطور نيست كه گردشگر به هر منطقه و زوني كه خواست، بتواند برود.
علياسلام تأكيد كرد: ثبت كردن آثار طبيعي در فهرست آثار ملي تا زماني كه شاخصهاي مربوط به اين مناطق بهدرستي اجرا و پيگيري نشوند، ثمري ندارد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات