داستان بازارهاي مدينه و تلاش زائران براي عقب نماندن از خريد اجناس چيني آنها
با آغاز سفر زائران به مكهي مكرمه، سكوت بار ديگر بازارهاي مدينه را فرا گرفته است و بازاريهاي اين شهر به انتظار سفر جمع ديگري از زائران به مدينه، پس از برپايي مناسك حج مينشينند.
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به مدينهي منوره، فروشگاهها و بازارهاي مدينه هر سال پيش از آغاز مناسك حج خود را آماده ميكنند و طبق رسم و عادت هر ساله ميدانند كه بايد منتظر جمع زيادي از زائراني باشند كه ميخواهند ارمغاني را از اين سفر همراه ببرند.
از نظر برخي فروشندگان، ايرانيها بهترين خريداران كالاهاي آنها هستند، چون معمولا زياد خريد ميكنند؛ اما چانهزنيهاي ايرانيها نيز در بازارهاي اين شهر شهره است، براي همين بسياري از بازاريهاي شهر مدينه فارسي ميدانند و پا به پاي خريدار ميآيند تا به قيمت، جنس خود را بفروشند. البته برخي عربها از افغانها بهعنوان فروشنده استفاده ميكنند تا زبان خريداران حرفهيي را بداند.
بيشتر مغازهها و فروشگاههاي معتبر مدينه در اطراف مسجدالنبي (ص) و مسير رفتوآمد زائران قرار دارند و معمولا پس از هر نماز، مملو از جمعيت زائران ميشوند. مغازهدارها هم به هر شكلي حتا خطاب مستقيم زائران با صداي بلند، در جذب آنها تلاش ميكنند، حتا برخي از آنها با دادن قيمتهاي غيرواقعي تلاش ميكنند، مشتريهاي بيشتري را جذب كنند؛ اما وقتي زائران به مغازه وارد ميشوند، خبري از آن قيمتها نيست.
تمام تلاش اين مغازهدارها، فروش محصولاتشان است و تمام تلاش برخي زائران هم عقب نماندن از قافلهي خريد اجناس چيني اين بازارهاست.
بازارهاي شهر مدينه پر از اجناس بيكيفيت چينياند، حتا تسبيح و سجاده هم در ردهي توليدات كشور چين قرار دارند و برخي زائران چين نيز همين تسبيحها را به سوغات ميبرند.
طلافروشيهاي اين شهر از ديگر مكانهايي هستند كه ايرانيها را بهوفور پس از فروشگاههاي پوشاك، پارچهفروشي و سجاده و تسبيحفروشيها در آنجا ميتوان پيدا كرد.
هر 10هزار ريال ايران معادل 270ريال سعودي است، البته فروشندگان ريال ايراني، دلار و پول ديگر كشورها را هم ميگيرند. صرافيها نيز در اين ميان بسيار شلوغاند و مرتب به تبديل پول مسافران مشغولاند.
در اين بازارها، دلالهايي هستند كه وظيفهي خريد و فروش پول ديگر كشورها را دارند و مدام در بازارها و فروشگاهها پرسهزنان با صداي بلند ميگويند: «تومان ايراني، دلار ميخريم.»
دستفروشها هم در اين بين بيكار نيستند و با توقف در محل گذر زائران و با ايجاد سر و صدا تلاش ميكنند، زائران را به اين سوي بازار كه قيمتهاي ارزانتري هم دارد، هدايت كنند.
بيشتر اين دستفروشها آفريقايياند و به زبان ديگري بهجز زبان مادري خود تسلط ندارند. براي همين با اشاره و نشان دادن قيمت كالا تلاش ميكنند، كار خود را راه بيندازند. آنها تا زماني كه مأموران شهرداري نيامدهاند، با آسودگي كار ميكنند.
برخي از اين دستفروشها، خود زائرند و خرج سفرشان را از اين راه بهدست ميآورند و برخي فقط تاجرند و آمدهاند از اين فرصت، كمال استفاده را ببرند.
فروشگاههاي بزرگ شهر هم خدماتي را مانند تاكسيهاي رايگان در هر نقطهاي از شهر دارند تا از قافلهي خريد و فروش اجناس عقب نمانند؛ اما نكتهي جالب اين فروشگاهها مربوط به وقت نمازهاي جماعت است كه بهشكل موقت تعطيل ميشوند؛ ولي زائران پشت درهاي بسته منتظر ميمانند تا با باز شدن آنها، سريعتر به خريد بپردازند.
اگرچه مسؤولان ايراني بسيار تأكيد كردهاند كه زائران ايراني براي جلوگيري از اهانتها و رفتارهاي نادرست از خريد كردن هنگام برپايي نمازهاي جماعت خودداري كنند، اما اين اتفاق باز هم رخ ميدهد. البته اين رفتار فقط مختص زائران ايراني نيست، چون پشت درهاي بستهي فروشگاههاي بزرگ اين شهر، زائران كشورهاي ديگر و حتا مردم ساكن مدينه هم به انتظار مينشينند.
خريد انبوه زائران ايراني مسألهاي است كه هر سال، توصيه و تأكيد بسياري را از سوي مسؤولان حج و زيارت و فرودگاهي كشور بهدنبال دارد؛ اما با اين وجود، حجم خريد زائران ايراني نهتنها هر سال كمتر نميشود كه بيشتر هم ميشود و بار آنها در برگشت، معضل بزرگي را ايجاد ميكند و مسؤولان را بر آن ميدارد تا براي بار اضافي جريمهاي تعيين كنند و حتا برخي حاضر ميشوند، اين جريمه را پرداخت كنند، اما از حجم سوغاتي كه بايد بياورند، كم نكنند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات