• جمعه / ۲۴ مهر ۱۳۸۸ / ۰۸:۴۳
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 8807-03861.128168
  • منبع : نمایندگی علوم پزشکی تهران

آيا «ماستکتومي» تنها درمان سرطان پستان است؟

آيا «ماستکتومي» تنها درمان سرطان پستان است؟

از نظر بعضي از پزشکان هنوز بهترين درمان سرطان پستان، ماستکتومي (برداشتن کامل پستان) است، حال آنکه بايد پذيرفت دوره ماستکتومي بعنوان درمان ارجح رو به پايان است.

دکتر احمد کاوياني دانشيار دانشگاه علوم پزشکي تهران و فوق تخصص جراحي انکوپلاستيک و بازسازي پستان سرطان پستان در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا منطقه علوم پزشکي تهران بيان داشت: کلمه انکوپلاستيک متشکل از دو کلمه انکو (به معني سرطان) و پلاستيک (به مفهوم زيبايي و ترميمي) است. اين تکنيک‌ها که با هدف توأم سازي جراحي هاي زيبايي پستان با درمان سرطان پستان است روز به روز در حال گسترش است.

وي ادامه داد: شايد به جرأت بتوان گفت که اين تحول باعث شده است کيفيت زندگي بسياري از بيماران بمراتب بالاتر رفته و بيماري سرطان را براي بيمار قابل تحمل تر کرده است.

دانشيار دانشگاه علوم پزشکي تهران از سرطان پستان بعنوان شايع‌ترين سرطان زنان در تمام دنيا نام برد و افزود: از اين منظر اين بيماري از اهميت فوق العاده اي برخوردار است. در ايران نيز همانند ساير کشورها، اين بيماري علاوه برتحميل بار زياد به سيستم بهداشت و درمان کشور باعث رنج و ناراحتي بسياري از زنان مي شود. نگاهي به آمار ابتلا هر 9 زن يک زن و نيز سن ابتلا پايين تر در ايران نشان مي دهد که لازم است توجه ويژه تري به اين موضوع در ايران انجام شود.

وي ادامه داد: اولين جنبه از اين توجه، آشنايي با آخرين دست آوردهاي علمي در اين زمينه است. معمولاً هر گاه صحبت از توجه ويژه به يک موضوع مي شود، در ذهن اغلب افراد، توجه از سوي دولت يا وزارت بهداشت تداعي مي شود ولي آيا لازم نيست بيماران نيز مشمول اين توجه ويژه باشند، توجه ويژه در تشخيص، درمان و توجه ويژه در بازتواني و ساير جنبه هاي اين بيماري مهم.

دکتر کاوياني با بيان اين که ساليان متمادي سرطان پستان، کابوس روزمره بسياري از زنان بود تأکيد کرد: ترس از مرگ و يا از دست دادن پستان دو موضوعي بود که باعث مي شد آرامش خاطر از بسياري از زنان گرفته شود. شايد حتي براي برخي از افراد از دست دادن پستان که يک اثر دائمي بر زيبايي فرد و احساس زنانگي او داشت از اصل بيماري ترسناک تر بود. در آن زمان حتي براي يک سرطان بسيار کوچک تمام نسج پستان برداشته مي شد و يک نقص عضو دائمي براي بيمار ايجاد مي شد.

وي ادامه داد: نتايج مطالعات پزشکان نشان مي دهد که ميزان طول عمر و عود بيماري در گروهي که تحت عمل ماستکتومي (برداشتن کامل پستان) قرار گرفته بودند معادل کساني بود که قسمتي از پستان آنها حفظ شده بود. اما هنوز يک مشکل اساسي وجود داشت و آن اينکه در بسياري از موارد، پستان حفظ شده، فرم طبيعي را نداشت. اين موضوع در حدي بود که حتي بيماران از فرط نازيبايي بقاياي باقيمانده، خود تقاضاي ماستکتومي را داشتند.

دانشيار دانشگاه علوم پزشکي تهران افزود: در حقيقت در اين زمان اگر چه هدف اصلي امور درماني بيمار بود ولي درشرايطي که از نظر کنترل بيماري حالت مشابهي وجود داشت ترجيح داده مي شد که پستان بيمار حتي به صورت بدشکل و فرورفته، حفظ شود.

مي‌شود حدس زد که اين نتايج آنقدر مورد توجه بيماران و پزشکان قرار گرفت که طي حدود 30 سال، روز به روز به مواردي که امکان حفظ پستان بيمار وجود داشت افزوده مي‌شد. عليرغم اين پيشرفت ها هنوز موضوع بد شکلي پستان بخصوص پس از درمان با اشعه (راديوتراپي) موضوعي اساسي و محدود کننده براي اين روشهاي درماني بود.

وي با اشاره به روش هاي درماني جديد سرطان پستان بيان داشت: در اين روش‌ها علاوه بر حفظ شکل ظاهري و زيبايي پستان نسج بيشتري از اطراف تومور برداشته مي شود و پر واضح است که از نظر سرطان شناسي نيز احتمال عود وبروز مشکلات ناشي از سرطان براي بيمار بمراتب کمتر است و بنابر اين ارزش اين جراحي ها در کنترل بيماري مشابه ماستکتومي يا برداشتن پستان است.

دکتر کاوياني تصريح کرد: البته بايد دانست که در مواردي - که روز به روز محدودتر مي شود - هنوز ماستکتومي درماني صحيح و کامل است ولي همانگونه که ذکر شد اين موارد معمولاً نسبت کمتري از بيماران را تشکيل مي دهند. هنوز در مواردي مثل جهش هاي ژني مسبب ايجاد سرطان، توده هاي چند کانوني، تومورهاي بسيار پيشرفته و چند مورد محدود ديگر ماستکتومي قابل توصيه است. حتي در اين موارد نيز جراحي ماستکتومي بهتر است همراه با بازسازي پستان با نسج طبيعي يا پروتز باشد.

اين فوق تخصص جراحي انکوپلاستيک در خصوص اجراي روش هاي درماني به روز در کشور اظهار داشت: واقعيت اين است که انجام اين روشها در کشور ما نه تنها مقدور شده است و با کيفيتي دقيقاً مشابه کشورهاي ابداع کننده اين روشها مانند فرانسه انجام مي شود بلکه با مورد توجه قرار دادن موارد ديگري که در ادامه به آن شاره مي شود تأکيد بيشتري بر انجام اين روشها در كشورمان وجود دارد.

وي ادامه داد: متاسفانه سن ابتلا بيماران به سرطان پستان در ايران – طبق آمار چاپ شده – بين 10 تا 12 سال کمتر از کشورهاي غربي است. اين موضوع حاکي از اين است که تعداد بيماران جوان تر در کشور ما بطور نسبي بيشتر است. بديهي است که هر قدر سن فرد پايين تر باشد احساس نياز او بطور کلي به حفظ پستان و زيبايي آن بيشتر است و اين باعث شده است که توصيه بکار گيري اين روشها در کشورمان بيشتر و بيشتر شود.

دکتر کاوياني درپايان خاطرنشان کرد: هر اقدامي که باعث شود اين محوريت، سالم تر بوده و همطراز با آن احساس سلامت بيشتري داشته باشد، مي تواند نقش مهمي در سلامت رواني خانواده و اجتماع ايفا کند. جراحي هاي انکوپلاستيک پستان قدمي در حفظ سلامت جسمي و رواني بانوان مبتلا بوده و از اين منظر در کشور ما اهميت ويژه تري دارند.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha