• یکشنبه / ۲۹ شهریور ۱۳۸۸ / ۱۳:۱۴
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 8806-00004.102172

/كيفيت برنج‌هاي وارداتي جنجال‌ساز شد/ هندي‌ها: رسانه‌هاي ايراني غيراخلاقي عمل كردند! پورهاشم: برنج‌هاي داخلي وضعيت بسيار بهتري دارند

/كيفيت برنج‌هاي وارداتي جنجال‌ساز شد/
هندي‌ها: رسانه‌هاي ايراني غيراخلاقي عمل كردند!
پورهاشم: برنج‌هاي داخلي وضعيت بسيار بهتري دارند
در شرايطي كه همه عوامل دست به دست هم داده بود تا توليدكنندگان داخلي برنج مقهور رقيبان هندي خود شوند، به يكباره و با انتشار يك موج رسانه‌اي كاملا اتفاقي، ورق برگشت و كشاورزان ايراني توانستند تا حدودي اميد از دست رفته خود را دوباره بازيابند. به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، طي هفته‌هاي اخير مردم ايران تقريبا پيش از ديدن همه فيلم‌ها و سريال‌هاي پرطرفدار تلويزيوني مجبور بودند تبليغات برنج‌هاي ملقب به دانه‌بلند را ببينند. اين تبليغات تلويزيوني اگرچه داراي جذابيت‌هاي زيادي بود، اما در عين واقعيتي تلخ حضور برنج وارداتي بر سر سفره ايرانيان را ترويج مي‌كرد. بگذريم از اعتراضات شديدي كه پس از اين حجم از تبليغات برنج خارجي در كشور رخ داد. برنج‌هايي كه خارجي بودند، اما با نام ايراني در تلويزيون ايران تبليغ مي‌شدند و بسياري از مردم نيز عملا باور كردند كه اين برنج‌ها واقعا ايراني هستند. در مورد يكي از اين برنج‌ها، شرايط تا اواخر هفته قبل كاملا به نفع طرف هندي بود و كشاورزان مناطق پنجاب و هاريانا در هند به قول معروف با دم خود گردو مي‌شكستند و براي دست‌يابي به سهم بيشتر از بازار ايران برنامه‌ريزي مي‌كردند. با اين وجود انتشار خبر غيراستاندارد بودن تعداد زيادي از برنج‌هاي وارداتي از سوي ايسنا موازنه را بر هم زد، تا جايي كه حتي سايت معتبر اكونوميك تايمز هند مجبور به انتشار گزارشي در خصوص وضعيت وخيم صنعت برنج هند در ايران شد. جمعه گذشته نيز اگرچه مديركل استاندارد استان تهران در گفت‌وگو با يكي از خبرگزاري‌ها عنوان كرد كه يکي از خبرنگاران در نشست خبري وي در يک کار غيرحرفه‌اي از اسنادي که مقابل او قرار داشت، يادداشت‌برداري کرده و خبر ناقص و اشتباهي منتشر كرده است؛ ولي با اين وجود خيلي طول نمي‌كشد كه همين مقام مسوول به درست بودن خبر اذعان مي‌كند. * * تغيير رويه عامل كشف حقيقت بود مهدي پورهاشم در پاسخ به اين سوال كه چطور ممكن است برنج كه استاندارد آن اجباري است به راحتي وارد كشور شده و غيراستاندارد بودن آن نيز توسط سازمان‌هاي مسوول مشخص نشود؟ به ايسنا گفت: استاندارد برنج تنها از نظر آفلاتوكسين و سموم باقي‌مانده در آن بررسي مي‌شود، اما اين بار ما براي نخستين بار بررسي سطح فلزات سنگين در برنج‌هاي موجود در بازار داخلي را نيز در دستور كار قرار داديم كه اتفاقا به نتايج قابل توجهي نيز دست يافتيم. وي افزود: ماده چهار قانون استاندارد دست اين سازمان را براي بررسي استاندارد كليه محصولات حتي محصولاتي كه مشمول استاندارد اجباري نيستند، باز گذاشته است و بر همين اساس هر محصولي كه احساس شود براي سلامتي مردم مضر است، مورد بررسي قرار مي‌گيرد. به گفته اين مقام مسوول در مورد كشف سوسيس و كالباس‌هاي غيراستاندارد نيز از روش‌هاي جديد استفاده شده بود و براي اولين بار بافت پروتئيني اين محصولات مورد آزمون قرار گرفت كه متاسفانه نتايج بسيار نامطلوبي را نيز در پي داشت. * * وضعيت توليدات داخل بسيار بهتر از وارداتي‌ها مديركل استاندارد استان تهران در ادامه با تاييد خبر غيررسمي منتشر شده از سوي ايسنا مبني‌ بر اين‌كه كيفيت تعدادي از برنج‌هاي وارداتي تاييد نشده است، اظهار داشت: در مجموع 23 نوع برنج شامل 13 برنج خارجي و 10 برند توليد داخل مورد بررسي قرار گرفتند كه وضعيت توليدات داخل بسيار بهتر از وارداتي‌ها بود. پورهاشم توضيح داد: 13 نمونه برنج خارجي همگي داراي سطوح بالايي از سموم آرسنيك و سرب بودند. به عنوان مثال يكي از برنج‌ها [كه تبليغات تلويزيوني گسترده‌اي براي آن مي‌شود] 15 برابر حد مجاز سرب داشت و برنج ديگري 35 برابر حد استاندارد حاوي سرب بود. اين در حالي است كه به گفته وي، حد مجاز آرسنيك و سرب برنج بر اساس استاندارد بين‌المللي بايد صفر باشد. او تصريح كرد: همچنين هم‌اكنون در حال بررسي سطح ساير فلزات سنگين مانند جيوه، مس و آهن در برنج‌هاي وارداتي هستيم كه با توجه به اهميت سرب، آرسنيك و كادميوم نتايج مربوط به اين سه فلز زودتر مشخص شده است. * * سفارتخانه هند دست به كار شد پورهاشم با اشاره به اين‌كه پس از تكميل تحقيقات، پرونده مربوط به برنج‌هاي وارداتي غيراستاندارد به مقام قضايي تحويل داده مي‌شود، عنوان كرد: بعد از اعلام خبر غيراستاندارد بودن برنج‌هاي وارداتي از هند، سفارتخانه اين كشور براي ما نامه‌اي فرستاد و مباحثي را مطرح كرد كه البته اگر لازم باشد پاسخ اين نامه را از طريق وزارت امور خارجه به سفارت هند اعلام خواهيم كرد. * * كته يا آبكش فرقي ندارد مديركل استاندارد استان تهران همچنين درباره اين‌كه آيا نوع پخت برنج (كته و آبكش) تاثيري روي كاهش يا افزايش سطح سموم موجود در آن دارد يا خير؟ گفت: اگر برنج به صورت آبكش پخته شود، بخشي از سمومي كه در بالا به آن‌ها اشاره شد، همراه آب از برنج خارج مي‌شوند، در حالي كه در نوع پخت كته اين سموم به ميزان بيشتري در برنج باقي مي‌مانند. البته در مجموع فرقي ندارد؛ برنج‌هاي غيراستاندارد چه آبكش و چه كته پخته شوند، براي سلامتي انسان مشكل ايجاد مي‌كنند. * * باسماتي به مشكل برخورد اما در پي انتشار خبر غيراستاندارد بودن برنج‌هاي وارداتي به ايران سايت معتبر اكونوميك تايمز متعلق به كشور هند در گزارشي نسبت به آينده دومين توليدكننده بزرگ برنج دنيا يعني هند در بازار ايران ابراز نگراني كرد. تيتر گزارش اين سايت اين‌گونه است: در پي انتشار گزارش منفي رسانه‌هاي ايراني صادرات باسماتي به ايران با خطر كاهش روبه‌رو شد. بر اساس گزارش اين سايت، در حالي كه صادركنندگان هندي تلاش دارند تا در مقابل هجمه رسانه‌هاي ايراني واكنش مناسبي از خود نشان دهند، نگراني‌ها در ايران از برنج‌هاي هندي به ويژه برنج‌هايي كه تغييرات ژنتيكي در آن‌ها ايجاد شده است، به طور فزاينده‌اي افزايش يافته است. اين سايت نوشته است: رسانه‌هاي ايران برنج‌هاي هندي را تهديدي براي سلامتي ايرانيان اعلام كرده‌اند. همچنين هفته گذشته توليدكنندگان و صادركنندگان هندي با سفارتخانه كشورشان در تهران مكاتبه كرده و از مسوولان سفارتخانه خواستند تا به دقت وضعيت بازار برنج ايران و افكار عمومي اين كشور را زير نظر داشته باشند. هندي‌ها اصرار دارند كه گزارش‌هاي برخي از رسانه‌هاي ايراني مانند ايسنا درباره غيراستاندارد بودن برنج‌هاي توليدي اين كشور نادرست است. جالب اين‌جاست كه يكي از مقامات هندي با متهم كردن رسانه‌هاي ايراني به نقشه كشيدن براي منفي جلوه دادن كيفيت برنج باسماتي هندي گفته است: به نظر مي‌رسد رسانه‌هاي ايراني بر پايه عناصر غيراخلاقي به صورت كاملا حساب شده و نقشه كشيده شده‌اي سعي در خراب جلوه دادن كيفيت برنج‌هاي هندي هستند. گفتني است، ايران بزرگترين واردكننده برنج از هند در منطقه محسوب مي‌شود و حتي به گفته سايت اكونوميك تايمز هيچ كشور ديگري در منطقه به اندازه ايران سفارش خريد برنج در حجم انبوه به هند نمي‌دهد. در حقيقت ايران امسال بزرگترين خريدار برنج پوسا 1121 توليدي شبه قاره بوده است. * * ارزاني، عامل اصلي اعتماد به نفس هندي‌ها! سايت اكونوميك تايمز در عين حال به اين موضوع نيز اشاره كرده است كه برنج‌هاي ايراني همواره بين نيم تا يك برابر بيشتر از برنج‌هاي هندي قيمت دارند كه همين عامل باعث شده است اقشار كم‌درآمد جامعه ايران به مصرف برنج‌هاي وارداتي و به ويژه برنج‌هاي هندي رو بياورند. اين سايت خبري تحليلي در ادامه با مقايسه قيمت برنج هندي با قيمت برنج ايراني در بازار كشورمان سعي كرده است اين طور نشان دهد كه ويژگي ارزاني قيمت برنج هندي نسبت به برنج ايراني مي‌تواند با وجود انتشار اخبار منفي اخير باز هم باعث فروش آن در بازار ايران شود. انتهاي پيام
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha