بهدنبال اختلافنظرهاي كارشناسي پيشآمده دربارهي نحوهي مرمت پل تاريخي خواجو كه زير نظر سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان اصفهان و توسط سازمان نوسازي و بهسازي شهرداري اين استان در دست انجام است، ميزگردي تخصصي با حضور تعدادي از كارشناسان در حوزهي مرمت آثار تاريخي، سازمان نظام مهندسي ساختمان استان اصفهان و چند كارشناس سازمان نوسازي و بهسازي اصفهان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين ميزگرد كه توسط سازمان نظام مهندسي ساختمان استان اصفهان در سالن اجتماعات اين سازمان برگزار شده بود، حامد ايمانطلب ـ مشاور دفتر معاونت ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اصفهان ـ با ارائهي گزارشهاي تصويري دربارهي چگونگي مرمت پل خواجو از سالهاي گذشته تا كنون، به بيان تفاوتهاي نوع مرمت آن سالها نسبت به مرمت كنوني پرداخت و به نتايج بررسيها دربارهي آسيبشناسي پلههاي پل خواجو، دلايل بسترسازي در اين مكان و روشهاي مرمتي اشاره كرد.
در اين ميزگرد، عليمحمد معطري ـ مشاور سازمان نوسازي و بهسازي استان اصفهان ـ در پاسخ به پرسشهاي مطرحشده از سوي كارشناسان و متخصصان حوزهي ميراث فرهنگي و مرمت آثار تاريخي، به بيان ديدگاههاي اين سازمان دربارهي چگونگي مرمت پل خواجو توسط سازمان نوسازي و بهسازي استان اصفهان و با نظارت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اين استان پرداخت.
همچنين عبدالله جبل عاملي كه در دورهاي رياست سازمان ميراث فرهنگي استان اصفهان را برعهده داشته است، در اين ميزگرد با اشاره به روند كلي ساخت پل خواجو و پس از آن، تخريبها و مرمتهايي كه در اين بناي تاريخي انجام شدهاند، اظهار داشت: در دوراني، ميزان تخريب و بيتوجهي كامل نسبت به آثار تاريخي در استان اصفهان بسيار زياد بود. سرانجام با ايجاد شدن يك انجمن مردمي براي حفاظت از اين آثار، به جلوگيري از تخريب بناهاي تاريخي اقدام و حفاظت از آنها در كشور قانونمند شد.
وي با ارائه تعريفي مناسب از مرمت آثار تاريخي و اقداماتي كه توسط مرحوم معارفي در سالهاي گذشته براي حفاظت و نگهداري پل تاريخي خواجو انجام شدهاند، به توضيح چگونگي استفاده از سنگ قبرهاي تخت فولاد در پل خواجو بهدليل كمبود سنگفرش براي بسترسازي پل پرداخت و بيان كرد: اقدامات مرمتي كنوني بهدليل تعجيلي كه در كار مرمت اين پل تاريخي شده است، بحثبرانگيزند. بايد پذيرفت كه فنشناسي، موضوعي است كه براساس تجربه بايد آموخته شود و متخصص را به مرحلهاي كه بايد ميرساند.
او ادامه داد: آنچه در نماي ظاهري بايد نشان داده شود، دست به عصا راه رفتن در امر مرمت پل خواجوست و اگر تعجيلي هم در اين امر صورت گرفته است، بايد متوقف شود.
در ادامه، كارشناس بازنشستهي سازمان ميراث فرهنگي اظهار كرد: ما در صندوقخانهي يك خانه كار نميكنيم. پل خواجو يك موضوع مهم و جهاني است كه بايد همه به آن توجه داشته باشند.
مرتضي فرشتهنژاد با اشاره به اقدامات مرمتي كه مرحوم دكتر باقر آيتاللهزاده شيرازي در سال 1345 براي مرمت پل تاريخي خواجو انجام داد، گفت: با بررسي وضعيت هر قطعهسنگ در اين مكان و كدگذاري آنها بايد محل قرار گرفتن سنگها پس از انجام اقدامات لازم مشخص باشد تا سنگها به بهترين نحو جانمايي شوند.
نايب رييس هيأت نظام مهندسي ساختمان استان اصفهان ـ تقي ملكاحمدي ـ نيز در سخناني بيان كرد: اصفهان در بحث ميراث فرهنگي و بناهاي تاريخي مظلوم واقع شده است و به هر جايي كه ميرويم، شاهد تغييراتي هستيم. متأسفانه در اصفهان بدعتي وجود دارد كه همه مينشينند تا كار انجام شود، بعد صدايشان را براي خوبي يا بدي نوع كار بلند ميكنند. اينگونه جلسات بايد پيش از انجام هر كاري برگزار شوند.
به گزارش ايسنا، در اين جلسه كه بيش از سه ساعت با بحثهاي كارشناسي متخصصان، مسؤولان و كارشناسان خبره در اين زمينه به طول انجاميد، راهكارها و پيشنهادهايي براي بهتر شدن روند مرمت پل خواجو در اصفهان ارائه شدند.
عباس صنيعزاده ـ سردبير ماهنامهي «دانشنما»ي سازمان نظام مهندسي ساختمان استان اصفهان ـ در پايان اين ميزگرد با جمعبندي بحثها و سخنان ارائهشده، گفت: هيچ كسي در اصل مرمت، ترديدي ندارد و همه معتقديم، براي حفظ اثر تاريخي پل خواجو مرمت آن ضروري است؛ ولي اشكالهايي در اين زمينه مطرحاند. اين مرمت بسيار با عجله و شتاب آغاز شد و اين كار زياد صحيح نبود و ميشد، هزينهي 200ميليون توماني را كه براي مرمت اين پل تخصيص يافت، با طمأنينه و به همين منظور خرج كرد.
وي ادامه داد: براساس صحبتهاي انجامشده، به نظر ميرسد پيش از آغاز عمليات اجرايي، دو كار مقدماتي شناسايي و آسيبشناسي پل با دقت لازم انجام نشده است كه بايد به اين قضيه اهميت داده ميشد. همچنين طرح مرمتي اين بنا بايد در يك مرجع رسمي ابلاغ ميشد و شايسته بود، در شوراي فني ميراث فرهنگي كشور يا استان اصفهان به تصويب ميرسيد.
او با اشاره به مشكلات ديگري كه در زمينهي طرح و اجراي مرمت پل خواجوي اصفهان مطرح شدهاند، به بيان پيشنهادهايي براي ادامهي مرمت اين پل تاريخي پرداخت و افزود: پيشنهاد ميكنيم، حتما از خدمات مشاورهيي و كارشناسان ارشد در اين زمينه استفاده و كار با طمأنينهي بيشتري انجام شود. همچنين اطلاعات بهتري دربارهي چگونگي مرمتها و كارهايي كه در اين حوزه درحال انجاماند، به رسانهها داده شود و كارگاه مرمت اين پل از وضعيت مناسب و ساماندهي بهتري برخوردار شود.
به گزارش ايسنا، در اين ميزگرد كارشناساني مانند عبدالله جبل عاملي، مرتضي فرشتهنژاد، عليرضا خواجويي، مهدي رازاني، مهرداد حجازي و احمد منتظر از حوزهي ميراث فرهنگي و مرمت آثار تاريخي، غلامحسين عسگري ـ رييس سازمان نظام مهندسي ساختمان استان اصفهان ـ، عباس صنيعزاده و تقي ملكاحمدي از اعضاي اين سازمان، محمدرحيم اخوت، مجيدرضا نقيه، حشمت انتخابي و شاهين سپنتا از دوستداران ميراث فرهنگي در استان اصفهان، حامد ايمانطلب، عليمحمد معطري، داريوش حيدري و آقاجاني از كارشناسان و مشاوران سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و سازمان نوسازي و بهسازي شهرداري اصفهان در مرمت پل خواجو حضور داشتند.
انتهاي پيام
نظرات