عضو شوراي فني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تهران: محورهاي امامزاده زيد و مسجدجامع تهران ريشههاي معماري تيموري را دارند
عضو شوراي فني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران از تأييد نقشههاي معماري سازمان آتشنشاني در محدودهي پشت امامزاده زيد با هدف ايجاد يك ايستگاه آتشنشاني خبر داد.
قدير افروند در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار داشت: با پايان يافتن پژوهش و مطالعه توسط گروه كاوش، سازمان آتشنشاني و شهرداري تهران بهدنبال خواستهي خود براي ايجاد يك ايستگاه آتشنشاني در بازار، نقشههاي معماري خود را به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تهران ارائه كردند. با ارزيابي نقشهها و ارائهي نظرهاي اصلاحي توسط شوراي فني اين سازمان، اين نظرها اصلاح، تأييد و براي اجرا به مسؤولان شهرداري و سازمان آتشنشاني داده شدند.
وي كه سرپرست هيأت كاوش در اين محدوده بود، دربارهي نتيجهي كاوشهاي انجامشده در اين بخش، بيان كرد: در بررسيهاي انجامشده پس از مشهود شدن بقاياي معماري مانند سفال و تنبوشه در اين مكان، پيشنهاد انجام يكسري كار مطالعاتي توسط سازمان به شهرداري و ايستگاه آتشنشاني داده شد. متأسفانه با به تعويق افتادن اين موضوع و صدور مجوز براي كاوش، آسيبهاي اساسي به بقاياي آثار بهدست آمده در اين محوطه وارد شدند.
او ادامه داد: با به تعويق افتادن بررسي و انجام كارهاي مطالعاتي در اين محوطه، لغو مجوزهاي صادرشده براي كار و مقاومت سازمان آتشنشاني در اين ميان، هرچند بخش حقوقي سازمان بهطور مداوم پيگير اين قضيه بود، ولي زماني توافقها حاصل و امضاها رد و بدل شدند كه بيشتر بقاياي باستانشناختي محوطه و آثار در اين مكان از بين رفته بودند.
وي افزود: اگر بخواهيم واقعبينانه و منطقي وارد شويم، آثار بهدست آمده در اين بخش هرچند ارزش حفظ و نگهداري نداشتند، ولي بيشك ارزش مطالعه و بررسي داشتند.
به گفتهي سرپرست هيأت كاوش اين محوطه، قدمت مواد فرهنگي اين محدوده به دورهي تيموري ميرسيد. هرچند در اين محوطه، آثار زيادي از دورهي صفوي وجود داشتند، ولي آثار دورهي تيموري هم در اين مكان وجود داشت. بهطور قطع، اين قضيه نشانهي خوب و محكمي است، چون قدمت مسجل، مشهود و معروف دورهي صفوي را در شهر تهران، يك پله عقبتر ميبرد.
افروند تأكيد كرد: اكنون ميدانيم، يك لايه حيات شهري در زير آثار دورهي صفوي داريم كه در متون تاريخي كمتر به آن اشاره شده است. شواهد و مدارك زياد در متون تاريخي نداريم؛ ولي بناهاي تيموري تهران اين را به ما القا ميكنند كه بايد بهدنبال افق دورهي تيموري در اين مكان بگرديم.
وي با اشاره به كشف لايههاي تيموري در برخي نقاط تهران در دههي 70، بيان كرد: با بهدست آمدن شواهد و مدارك از اين لايهي فرهنگي، اكنون بستر فراهم شده است كه دربارهي كشف بقايايي ديگر از اين لايه، منطقيتر و جديتر برخورد كنيم.
او اظهار داشت: با تهيهي يك برنامهي هدفمند توسط مديريت شهرداري تهران يا سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري يا اداره كل بافتها، اطلاعات افق تيموري را ميتوان ذخيره و نگهداري كرد.
اين عضو شوراي فني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تهران با بيان اينكه دو محور امامزاده زيد و مسجدجامع تهران ريشههاي معماري تيموري و پيش از آن را دارند، افزود: با تمام شدن كاوش در اين محوطه، اين بخش از تعهد ما براي مطالعهي باستانشناسي در فضاي پشت امامزاده زيد تهران به پايان رسيد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات