• شنبه / ۳ مرداد ۱۳۸۸ / ۱۱:۴۷
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 8805-00440
  • خبرنگار : 71342

در آستانه برگزاري جشنواره‌ي آييني سنتي ، گزارشي از وضعيت تئاتر «نصر» و «پارس» و اين روزهاي لاله‌زار

در آستانه برگزاري جشنواره‌ي آييني سنتي ،
گزارشي از وضعيت تئاتر «نصر» و «پارس» و اين روزهاي لاله‌زار

درحاليكه هنرمندان تئاتر آييني سنتي خود را براي حضور در چهاردهمين جشنواره بين‌المللي تئاتر آييني سنتي آماده مي‌كنند، بار ديگر مرثيه‌هاي قديمي تئاتر لاله‌زار تكرار مي‌شود.

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، تنها چتد روز به زمان برگزاري اين جشنواره مانده كه يكي از مديران تئاتر «پارس» بار ديگر نسبت به وضعيت نامساعد اين تالار قديمي تهران هشدار داد.ماجرا به صدور دوباره حكم تخليه اين تئاتر مربوط مي‌شود.مساله‌اي كه علي‌رغم تكراري بودن ،همچنان يادآور وضعيت آشفته تئاترهاي لاله‌زار است.

و از سوي ديگر اهالي تئاتر خوب به ياد دارند كه دو سال پيش مراسم افتتاحيه سيزدهمين جشنواره تئاتر آييني سنتي در تئاتر «نصر» برگزار شد، تئاتري كه قرار بود به عنوان موزه ملي تئاتر ايران تغيير كاربري بدهد اما امروز كه تئاتري‌ها در تدارك برگزاري جشنواره چهاردهم هستند، تئاتر«نصر» نه تنها موزه تئاتر ما نشده كه اصولا وضعيت مبهمي دارد و از سوي ديگر تئاتر «پارس» هم براي چندمين بار با حكم تخليه روبرو شده است تا تراژدي خيابان لاله‌زار كامل شود و اين درحالي است كه قرار بود آثار برگزيده سيزدهمين جشنواره تئاتر آييني سنتي در جهت احياي تئاتر«پارس» چند اجراي نمادين در اين تئاتر داشته باشند.!

مساله تئاترهاي لاله‌زار در حالي دوباره مطرح شده است كه ارديبهشت سال جاري مجيد سرسنگي كه آن زمان قائم مقام سزمان فرهنگي هنري شهرداري تهران بود، در نشستي كه با حضور نمايندگان مطبوعات برگزار شد،درباره وضعيت تئاتر پارس و مزايده آن توضيح داد: طي تعامل با ستاد اجرايي حضرت امام (ره) و علي‌رغم مزايده تئاتر «پارس» اين دوستان موافقت كردند تا مزايده متوقف و تئاتر پارس با همان قيمت مبناي مزايده به مجموعه‌ي سازمان فرهنگي هنري شهرداري واگذار شود. طي اين نشست مشترك قرار شد تا شهرداري مابه‌ازاي تئاتر پارس، ساختماني را به ستاد واگذار كند كه ما خوشبين هستيم تا ظرف چندماه آينده اين تئاتر را تحويل بگيريم و براي آن نيز هيئت امنايي تعيين خواهيم كرد.

سرسنگي حتي درباره ادامه فعاليت‌هاي تئاتر پارس بعد از تحويل آن نيز گفته بود: پيش از اين گروه‌هاي تئاتر آزاد در اين مجموعه فعاليت مي‌كردند، اما از آن‌جا كه اين گروه‌ها حمايت مالي نمي‌شدند و با توجه به فضاي جغرافيايي اين مجموعه تئاتر پارس تبديل به يك مخروبه شده بود، لذا بعد از تشكيل هيئت امناي تئاتر پارس در صدد هستيم تا طي جلسات متعدد بهترين كاربري را براي تئاتر پارس درنظر بگيريم و در كنار آن از گروه‌هاي تئاتر آزاد حمايت كنيم.

به گفته او بعد از تعمير و تجهيز تئاتر پارس براساس واقعيات، هيئت امنا مي‌توانند آن را به يك مركز اجرايي پژوهشي تئاتر آزاد و سنتي و يا مكاني براي اجراي نمايش‌هاي منتخب حوزه سنتي تبديل كنند. اما همه اين اميدها با استعفاي سرسنگي از سمت خود و جانشيني شوشتري ناكام ماند.

پيش از اين مديرعامل خانه‌ي تئاتر ايران از ارايه‌ي نامه‌اي به ستاد اجرايي فرمان امام (ره) درباره‌ي پيگيري وضعيت فعلي تئاتر پارس خبر داده بود.

ايرج راد گفته بود: دراين نامه عنوان كرده‌ايم در صورتي كه تئاتر پارس دراختيار خانه‌ي تئاتر قرار بگيرد نسبت به تعمير، تجهيز و راه‌اندازي آن، اقدامات لازم را انجام خواهيم داد.

او درباره‌ي چگونگي تامين بودجه‌ي لازم براي انجام اين امر يادآور شده بود: به هرحال راهكارهايي براي تامين اين بودجه پيدا مي‌كنيم، زيرا يكي از اهداف خانه‌ي تئاتر حفظ بناهاي تاريخي تئاتر است. اين ماجراها در حالي رخ داده بود كه شهريور ماه 87 معاون هنري وزارت ارشاد از شهرداري تهران درخواست كرد وضعيت تئاتر «پارس» را پيگيري كند.

محمدحسين ايماني خوشخو گفته بود: تئاتر پارس متعلق به وزارت ارشاد نيست و ما درحد توان خود امور آن را پيگيري كرد‌ه‌ايم. اما شهرداري تهران مي‌تواند بهترين حامي اين تئاتر باشد و بحث‌هاي حقوقي اين تئاتر را پيگيري كند چراكه اين تئاتر جزء مجموعه‌هاي دولتي محسوب نمي‌شود. ما وضعيت تئاتر نصر را كه از راه جهاد دانشگاهي تا حدودي به بخش دولتي وصل مي‌شد، پيگيري كرديم، تفاهم‌نامه‌اي داريم و هم‌اكنون كار آن‌جا درحال انجام است و دهه فجر به عنوان موزه ملي تئاتر گشايش مي‌يايد.

ايماني خوشخو از شهرداري به عنوان حامي فضاهاي فرهنگي درخواست كرده بود تا با حمايت خود از تئاتر پارس كمك كند، سالني كه قدمت تاريخي دارد و براي اهالي تئاتر خاطره‌انگيز است، از وضعيت فعلي بيرون بيايد و براي شهرداري كار كوچكي است كه كمك كند اين تئاتر به اصل خودش بازگردد.

او البته خوشحال بود كه با توجه به مصوبات قانوني، تئاتر پارس هم مانند ديگر مكان‌هاي هنري، قابل تبديل نيست. شش ماه پيش از اين اظهارنظرها يعني در تاريخ فروردين 87يكي از مديران تئاتر پارس خواستار حمايت معاون اداري، مالي و امور استان‌ها اداره كل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از اين تئاتر قديمي تهران شده بود.

علي‌اصغر صباح كوهي با نگارش نامه‌يي خطاب به وزير ارشاد درخواست كرده بود تا با حمايت از تئاتر پارس به حفظ و احياي اين تئاتر هشتاد ساله كمك كنند اما معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ،خريداري ساختمان تئاتر «پارس» را نيازمند اعتباري بالايي دانسته بود و عنوان كرده بود درحال حاضر با تخصيص اعتبار براي اجاره اين مكان از اين تئاتر نگهداري مي‌كنيم.

مدتي بعد معاون هنري وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي درباره‌ي طرح مزايده تئاتر پارس و برنامه‌هاي وزارت ارشاد در ارتباط با اين مجموعه تاريخي گفت: از شهرداري درخواست كرده‌ايم تا در مزايده تئاتر پارس شركت كند و بتواند يكي از متقاضيان خريد اين مجموعه باشد.

او تصريح كرد: در حال حاضر وزارت ارشاد هيچ كاري نمي‌تواند انجام بدهد، زيرا از سوي مالك به ما اجازه ورود به اين پروژه و اجازه بازسازي آن داده نمي‌شود. اما خوشبختانه در اطلاعيه‌ي اين مزايده اعلام شده است كه كاربري مجموعه فرهنگي _ هنري است و اين نكته مي‌تواند بيشتر خريداران را محدود كند. لذا ما اميدواريم شهرداري تهران اين پروژه را خريداري كرده و با همان كاربري فرهنگي _ هنري ساختمان تئاتر پارس را نگهداري كند.

ايماني در عين حال با اشاره به عدم ثبت تئاتر «پارس» در سازمان ميراث فرهنگي گفته بود: درحال حاضر مهم‌ترين اقدامي كه بايد انجام شود، ثبت اين تئاتر در سازمان ميراث فرهنگي است تا پس از آن ديگر هيچ‌گونه احتمالي براي تغيير كاربري آن وجود نداشته باشد و اين موضوعي است كه در وزارت ارشاد درحال پيگيري است .

با اين حال مرثيه‌هاي لاله‌زار تنها به تئاتر «پارس» محدود نمي‌شود.همان‌گونه كه اشاره شد

چراغ تئاتر«نصر» ديگر يادگار عصر طلايي تئاتر ايران در لاله‌زار هم همچنان خاموش است.اداره كل هنرهاي نمايشي در آخرين واكنشي كه نسبت به توقف تغيير كاربري اين تئاتر نشان داده بود با انتشار جوابيه‌اي كه بر خروجي سايت رسمي اين مركز قرار گرفت، اعلام كرده بود:

«نظر به مکاتبه مدير امور مجامع و سهام مجتمع اقتصادي کميته امام(ره) (مالک تئاتر نصر) با معاونت امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، ادامه روند بازسازي تئاتر نصر متوقف و منوط به تفاهم‌نامه جديد با مجتمع مذکور است.» اين درحالي بودكه مدير اداره كل هنرهاي نمايشي در جريان بازديدي كه مرداد ماه سال 86 و به دنبال سرقت بخشي از صندلي‌هاي تئاتر«نصر» از اين تئاتر انجام داده بود،از ‌تغيير كاربري تئاتر

«نصر» به موزه‌ي تئاتر ايران از شهريورماه همان سال خبر داده بود.

حسين پارسايي با حضور در محل تئاتر «نصر» اعلام كرده بود: طرح تغيير كاربري با مشاركت مراكز ذيربط همچون اداره كل موزه‌ها، سازمان ميراث فرهنگي، جهاد دانشگاهي و با همراهي هنرمندان ـ همان‌طور كه پيش از اين تامين اعتبار شده است ـ فاز اول راه‌اندازي موزه در نيم‌سال دوم هشتاد و شش آغاز شود.

وي از تشكيل كميته‌ي رسيدگي به وضعيت تئاتر «نصر» خبر داد و گفته بود: اين كميته مركب از مجيد جعفري، محمود عزيزي، جواد افشين نيا، كيومرث مرادي و سعيد رحماني ـ به عنوان نماينده جهاد دانشگاهي ـ است كه جهت تصريح در روند بازسازي تئاتر نصر، قرار است ظرف يك ماه آينده گردش كار و نظارت بر مجموعه و امر بازسازي از طريق اين كميته را به اطلاع هنرمندان و اهالي مطبوعات برسانند.

به گفته او راه‌اندازي موزه‌ي ملي تئاتر ايران با توجه به آيين‌نامه‌ي اداره‌ي كل موزه‌هاي تهران شكل خواهد گرفت و در نخستين گام تمام مجاري ورودي شامل تمام درب‌ها مسدود خواهد شد، تا كوچكترين تغييري در وضعيت فعلي تئاتر نصر و وسايل درون آن داده نشود.

به اعتقاد اين مسوول تئاتري سرقت صندلي‌ها و بخشي از سقف اين تئاتر به‌دليل ريزش باران و عدم مراقبت از ساختمان اتفاق افتاده بود و پارسايي وعده داه بود كه اين موضوع در دستور كار و رسيدگي است و براي مراقبت مجدد از تئاتر «نصر» تمهيداتي انديشيده مي‌شود.

حسين پارسايي گفته بود: تمام كمبودهاي اينجا تا آخرين وضعيت آن صورت جلسه خواهد شد و به مسوولان انتقال داده مي‌شود و از اين پس حتي يك ميخ نبايد در تئاتر نصر جابجا شود.

اما 15 بهمن 87 بود كه معاون هنري ارشاد درباره وضعيت تئاتر «نصر» كه بار ديگر روند ساخت‌و‌ساز آن دچار وقفه شده بود، گفت: ما در حال پيشبرد كار بوديم و قرار بود همزمان با دهه مبارك فجر اين پروژه افتتاح شود، اما به‌دليل مشكلات ميان مالك و مستأجراين ملك، پروژه تا زماني كه اين مشكل حل شود، تعطيل است.

با اين حال مجيد سرسنگي ارديبهشت 88 در همان نشست خبري با اشاره به اعلام آمادگي شهرداري تهران از تئاتر«نصر» درباره امكان واگذاري تئاتر «نصر» و حمايت شهرداري براي بازسازي و خريد اين مجموعه گفت: در حاشيه فستيوال نمايشنامه‌خواني مولوي مذاكراتي با مدير اداره كل هنرهاي نمايشي و معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي داشتيم كه در آن‌جا درخواست شد تا سازمان در اين حوزه حمايت كند و ما هم آمادگي خود را براي حمايت از تئاتر نصر اعلام كرديم، اما اميدواريم اين شانس را پيدا كنيم تا كميته امام (ره) نيز همكاري مناسبي در جهت واگذاري اين مجموعه با ما داشته باشد.

به گزارش ايسنا، با وجود همه اين وعده‌ها حكايت نابساماني تئاترهاي لاله‌زار همچنان باقي است.حكايتي كه مجيد جعفري يكي از مديران قبلي تئاتر «نصر» را بر آن داشت تا در جريان سرقت از اين تئاتر از مسئولان هنري و شهري بخواهد كه:« اجازه ندهيد، تئاتر پارس، نصر و دهقان به سرنوشت «جامعه باربد» گرفتار و به پاساژ تبديل شود!»

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha