مدير پژوهش موسسه مطالعات بينالمللي انرژي درگفتوگوباايسنا: نابوكو در بلندمدت ناچار به استفاده از ذخاير گاز ايران است
نابوكو در بلندمدت با هدف كم رنگ كردن نقش روسيه درتامين گاز اروپا به ناچار به استفاده از ذخاير ايران است.
مهران اميرمعيني ـ مدير پژوهش موسسه مطالعات بينالمللي انرژي ـ در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب اظهار كرد: به نظر ميرسد قرارداد نابوكو تحت تاثير فشارهاي سياسي، بدون حضور ايران امضا شده است.
* * هدف خط لوله نابوكو كمرنگ كردن نقش روسيه در تامين گاز اروپاست
وي با اشاره به هدف خط لوله نابوكو مبني بر كمرنگ كردن نقش روسيه در تامين گاز اروپا افزود: با توجه به اينكه به نظر نميرسد تركمنستان و حتي آذربايجان بتوانند در بلندمدت نياز گازي اروپا را تامين كنند، بنابراين در بلندمدت نميتوانند از كنار ايران بگذرند.
* * با آرام شدن جو سياسي، نگاهها متوجه ايران خواهد شد
او با تاكيد بر اينكه پيشبيني ميشود با آرام شدن جو سياسي ايران و درآينده نگاهها در اين خط متوجه ايران شود، خاطرنشان كرد: با توجه به سياستهاي اروپا مبني بر توجه به مسائل زيست محيطي، حتما اين كشورها به دنبال توسعه جايگزين براي نفت هستند.
به گفته وي در خصوص ذغال سنگ، ازآنجا كه اين انرژي از منابع خودشان تامين ميشود، با مسائل زيستمحيطي آن به نوعي كنار ميآيند، ولي در مورد نفت و گاز وارداتي قطعا به سمت سوخت پاكتر كه گاز هست، روي خواهند آورد.
گفتني است، پروژه خط لوله نابوکو به طول حدود سه هزار و 300 کيلومتر، قرار است ميان کشورهاي ترکيه و اتريش ساخته شود. قرارداد اين پروژه نيز روز دوشنبه (13ژوئيه) در آنکارا به امضاي اعضا رسيد. به اين ترتيب گاز حوزه درياي خزر و آسياي ميانه بدون استفاده از قلمرو روسيه به اروپا خواهد رسيد و از وابستگي اين کشورها به گازپروم و روسيه خواهد کاست.
اين خط لوله قرار است براي رسيدن به اتريش از ترکيه، بلغارستان، روماني و مجارستان عبور کند. عمليات اجرايي طرح قرار است در سال آينده ميلادي (2010) آغاز شود و تا سال 2014 به پايان رسد. پس از آن بايد اين خط لوله بتواند سالانه 31 ميليارد متر مکعب گاز به اروپا منتقل کند، اما مشكل از همين جا شروع ميشود. اروپاييها كه به اندازه كافي هوشمند بودهاند كه به دنبال راهي براي رهايي از دست روسيه باشند، آنقدر هوشمند هستند كه بي گدار به آب نزنند و براي تامين گاز خود منابع قابل اطميناني بيابند.
درحالي كه از ابتداي اين پروژه، منابع مختلفي همچون آذربايجان، تركمنستان، عراق، مصر، ازبكستان و... براي تامين گاز نابوكو ذكر شده است، خود اروپاييها و سياستگذاران پروژه بارها اذعان كردهاند كه بهترين گزينه براي تامين گاز اين پروژه ايران است، به شرطي كه موانع موجود كنوني ازسر راه برداشته شود. براي همين تصميم گرفتهاند مراحل ابتدايي پروژه را بدون ايران آغاز كنند تا شايد در فرصت باقي مانده به اجراي پروژه، شكافهاي ديپلماتيك موجود برطرف شده و راهي براي حضور ايران در نابوكو پيدا شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات