ساختوساز در صحن فينيها در بقعهي مشهد اردهال توسط هيأت امناي اين بقعه و بدون توجه به هشدارهاي ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري كاشان، سبب وارد شدن آسيب به معماري و منظر اين بنا ميشود.
يك كارشناس ميراث فرهنگي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اينباره توضيح داد: هيأت امناي بقعهي مشهد اردهال برخلاف اصول و ضوابط ميراث فرهنگي و بدون توجه به هشدارهاي ادارهي ميراث فرهنگي كاشان در حال ساختوساز در صحن فينيهاي اين بقعه با هدف مسقف كردن آن است.
وي معتقد است: انجام اين كار بهجز ملاحظات ميراثي، از نظر كاربردي براي اين زيارتگاه چندان ضروري بهنظر نميرسد و سبب وارد شدن آسيب جدي به معماري و منظر بنا ميشود.
او با اشاره به اصرار متوليان اين كار به انجام اين عمليات بدون توجه به قوانين كشور، اظهار داشت: در سالهاي گذشته نيز اينگونه اقدامات بدون توجه به ماهيت فرهنگي ـ تاريخي بنا و ابعاد و ويژگيهاي والاي معماري آن، در اين بنا و بسياري از بناهاي تاريخي ـ مذهبي كاشان توسط هيأتهاي امنا انجام شدهاند كه مقابله با آنها براي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بدون همراهي ديگر ارگانها از جمله سازمان اوقاف و امور خيريه مشكل است.
اين كارشناس ميراث فرهنگي افزود: گاهي در بناهايي كه اين كارها در آنها انجام ميشوند، ديگر كمتر نشاني از آثار تاريخي باقي ميماند، بهگونهاي كه برخي اوقات بيش از 70 درصد بنا بهشكل دلخواه، نوسازي و دوبارهسازي ميشود، درحاليكه اين آثار شمارهي ثبت ملي دارند.
به گزارش ايسنا، بقعهي امامزاده علي بن محمد باقر (ع) فرزند بلافصل امام محمد باقر (ع) در 41 كيلومتري شمال غربي كاشان در روستايي به نام اردهال قرار دارد. اين بقعه گنبدخانه، گلدسته و چند صحن بزرگ و تاريخي دارد كه به واسطهي استقرار روي دامنهي كوه، صحنها با هم اختلاف سطح دارند. ظاهرا در قرنهاي اوليهي اسلام و پس از شهادت امامزاده، براي ساخت و توسعهي بنا اقدام شده است. به همين دليل، احتمالا قدمت اين بنا به دورهي سلجوقي بازميگردد و در دورهي صفوي توسعه يافته و تزيينات متنوعي به آن الحاق شده و در دورههاي بعدي تكميل شده است.
سنت قاليشويان نيز يكي از سنتهاي ديرين مردم فين از قرون اوليهي اسلامي تا كنون است كه در دومين مهرماه در مشهد اردهال به ياد شهادت سلطانعلي بن امام محمد باقر (ع) در اين بقعه برگزار ميشود.
انتهاي پيام
نظرات