• جمعه / ۲۵ اردیبهشت ۱۳۸۸ / ۱۳:۳۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 8802-16518

ارزيابي ناشران عمومي از نمايشگاه كتاب تهران

ارزيابي ناشران عمومي از نمايشگاه كتاب تهران

امسال ناشران بخش عمومي نمايشگاه كتاب تهران در 32 راهرو در شبستان مصلا مستقر شده‌اند.

خبرنگار بخش کتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در گفت‌وگوهايي با ناشران اين بخش به ارزيابي آن‌ها از نمايشگاه كتاب پرداخته است.

مسؤول نشر کتاب پنجره که بيش‌تر ناشر کتاب‌هاي داستان است، به اين موضوع اشاره دارد که ترتيب الفبايي در سالن رعايت نشده است.

او يادآور مي‌شود: البته امسال بهتر از سال گذشته است؛ اما با اين‌که توليد بيش‌تري نسبت به سال گذشته داشتيم، چون جاي‌مان خوب نبود، فروش هم خيلي نسبت به سال گذشته تغيير نکرده است.

او يکي از مزاياي نمايشگاه امسال را تحويل دادن زود غرفه‌ها مي‌داند و مي‌گويد: زود تحويل دادن غرفه‌ها به نفع ناشران بود که بتوانند غرفه‌هاي‌شان را بچنند.

امسال دهم ارديبهشت‌ماه، ناشران بخش عمومي غرفه‌هاي خود را تحويل گرفتند. محمود سالاري - مدير کميته‌ي ناشران داخلي نمايشگاه کتاب - پيش‌تر گفته بود: امسال زودتر از موعد، غرفه‌ها را به ناشران تحويل مي‌دهيم تا ناشراني که غرفه‌هاي بزرگ‌تر دارند، چيدمان غرفه‌شان را شروع کنند.

مسؤول نشر فراگاه که بيش‌تر کتاب‌هاي شعر جوان را منتشر مي‌کند، نظم نمايشگاه کتاب امسال را از سال گذشته بهتر توصيف مي‌کند و به ترتيب نداشتن حروف الفبايي غرفه‌ها اشاره دارد که بر اساس شانس‌هاي بهتر و بدتر، غرفه‌ها تقسيم مي‌شود.

مسؤول اين نشر معتقد است که قدرت خريد مردم امسال کم‌تر شده و فروش بسيار کم‌تر است و هيجان کتاب در مردم نسبت به سال‌هاي گذشته کم‌تر ديده مي‌شود.

به گفته‌ي او، يک‌سري از کتاب‌هاي درسي فروش دارند؛ ولي ناشران عمومي فروش خوبي ندارند؛ مگر ناشراني که سابقه و تاريخچه‌ي خوبي داشته باشند؛ وگرنه ناشراني که جزو اين دسته نباشند، با مشکل مواجه‌اند.

او همچنين به اين موضوع اشاره داد که بسياري از ناشران امسال به نمايشگاه نيامده‌اند و تازه‌هاي نشر امسال کم‌تر است.

اين ناشر کتاب‌هاي شعر که امسال با 10 عنوان تازه در نمايشگاه حضور دارد، مي‌گويد: حدود 15 کتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي داريم که در انتظار دريافت مجوز انتشارند.

او حضور در نمايشگاه کتاب را محلي براي ديدن و عرضه‌ي کتاب‌ها ذکر مي‌کند و يادآور مي‌شود: حضور در نمايشگاه براي ما خيلي سودي ندارد؛ ولي براي ديدار و عرضه‌ي کتاب‌ها در سطح وسيع‌تر، حتا اگر سود مالي نداشته باشد، خوب است.

انتشارات دليل ما که بيش‌تر کتاب‌هايي در حوزه‌ي دين منتشر مي‌کند، امسال با 110 عنوان کتاب جديد در نمايشگاه حضور دارد.

مدير علمي اين انتشارات مي‌گويد: امسال نمايشگاه از نظم خوبي برخوردار بود و تلفن‌ها که هر سال چند روز ديرتر آماده مي‌شد، امسال سر وقت آماده شد.

او همچنين يادآور مي‌شود: شماره‌ي راهروها و نظافت سالن‌ها يکي از نکات مثبتي بود که امسال به آن توجه شده بود.

او يکي از اشکالات نمايشگاه کتاب امسال را اطلاع‌رساني عنوان مي‌کند و مي‌گويد: هنوز هم غرفه‌هاي اطلاع‌رساني افرادي را به اين‌جا براي کتابي مي‌فرستند که ما اصلا آن را چاپ نکرده‌ايم.

اما صداي معاصر يکي ديگر از ناشراني است که با 35 عنوان کتاب جديد در بخش ناشران عمومي در سالن شبستان مستقر است. اين ناشر از تعداد بازديدکنندگان از نمايشگاه کتاب امسال راضي است؛ اما از وضعيت فروش گله دارد و مي‌گويد: امسال با آن‌که جاي‌مان از سال گذشته بهتر است؛ اما فروش‌مان نسبت به سال گذشته 30درصد کاهش داشته است.

يكي از مسؤولان غرفه‌ي انجمن شاعران ايران که ناشر کتاب‌هاي شعر است، نيز از موقعيت غرفه‌اش گله دارد و مي‌گويد: امسال ناشراني که در انتهاي سالن قرار گرفتند، از نظر فروش وضعيت خوبي نداشتند؛ زيرا درهاي سالن به غرفه‌هايي که حروف آخر الفبا بودند، باز مي‌شد و بازديدکنندگان تا به غرفه‌هاي انتها برسند، يا خسته مي شدند و يا پول‌شان تمام مي‌شد.

اين ناشر در سال گذشته با پنج عنوان کتاب جديد در نمايشگاه حضور داشت؛ اما مي‌گويد، امسال با آن‌که 20 مجموعه‌ي شعر براي نمايشگاه منتشر کرده، فروشش به دليل جا، خوب نبوده است.

او مي‌گويد: اگر همه‌ي درهاي سالن از روز اول باز مي‌شد، وضعيت فرق مي‌کرد. از وقتي که درهاي انتهايي سالن نيز باز شده‌اند، اوضاع فروش و آمدن بازديدکنندگان بهتر شده است.

انتشارات پرسش نيز جزو ناشراني است که از محل غرفه‌اش شکايت دارد و مي‌گويد: تغيير ناگهاني غرفه‌ها نسبت به سال گذشته، باعث شده که اوضاع فروش خوب نباشد. به اين بخش سالن بازديدکننده‌ي کمي مي‌آيد.

او مي‌گويد: تغيير در نمايشگاه فعلي 180درجه است؛ در حالي‌که در محل نمايشگاه قبلي، تغيير با 20درجه بود؛ مثلا ناشران حرف الف به جاي ناشران حرف ب مي‌رفتند. اين‌جا اما وضع به گونه‌اي است که ناشراني که وسط هستند، جاي‌شان تغيير نمي‌کند و عدالت رعايت نمي‌شود.

اين ناشر همچنين از نبود نظم و اطلاع‌رساني گله دارد و مي‌گويد: اکثر مردم در سالن‌ها سرگردان‌اند و بيش‌تر از ما سؤال مي‌کنند.

او البته از دستگاه‌هاي کارت‌خوان اعلام رضايت مي‌کند و يادآور مي‌شود: به غير از روز اول، بقيه‌ي روزها کارت‌خوان خيلي خوب کار کرد و اگر مشکلي به وجود مي‌آمد، به سرعت آن را رفع مي‌کردند.

در روزهاي ابتدايي نمايشگاه کتاب، تعدادي از کارت‌خوان‌ها کار نمي‌کردند؛ اما در روزهاي بعد اين مشکل حل شد؛ هر چند عده‌اي از ناشران از اين موضوع شکايت داشتند که کارت‌خوان‌ها در تمام روز کار نمي‌کنند و در بعضي از ساعت‌هاي پرترافيک قطع مي‌شوند؛ اما در کل، از نصب اين دستگاه در نمايشگاه کتاب راضي بودند.

مسؤول انتشارات بازتاب‌نگار نيز با اشاره به اين‌که متراژ ما هيچ تغييري نداشته، فروش امسالش را مانند سال گذشته‌ مي‌داند و مي‌گويد: سال گذشته کتاب جديد نداشتيم؛ اما امسال با آن‌که 10 عنوان کتاب جديد داريم، فروش خوب نيست.

او يکي از مزاياي نمايشگاه را نصب کارت‌خوان‌ها ذکر مي‌کند و يادآور مي‌شود: کارت‌خوان‌ها کار خريد را براي مردم آسان کرده است.

او همچنين به حضور نداشتن برخي ناشران در نمايشگاه کتاب امسال اشاره مي‌كند و معتقد است، بيش‌تر غرفه‌هاي نبش به ناشران خاصي واگذار شده است.

پيش از نمايشگاه به ناشراني چون: آگه، آگاه، ويستار، جامه‌دران و ديگر اعلام شد که نمي‌توانند در نمايشگاه کتاب امسال حضور يابند. مدير كميته‌ي ناشران داخلي نمايشگاه در اين‌باره به ايسنا گفته بود: هر سال ناشراني هستند كه يك‌سري تخلفاتي داشته‌اند و به آن‌ها تذكر داده مي‌شود كه ديگر آن‌ تخلفات را تكرار نكنند و در صورت تكرار، از حضور آن‌ها جلوگيري مي‌شود. اين تخلفات لزوما فقط در نمايشگاه كتاب اتفاق نمي‌افتد؛ بلكه به عملكرد ساليانه‌ي ناشران نيز بازمي‌گردد و ما از جزييات اين موضوع بي‌اطلاع‌ايم.

او يادآور شده بود: از اين‌كه حضور ناشراني در نمايشگاه ممنوع است، مطلع‌ام؛ اما از دليل آن كاملا بي‌اطلاع‌ام. ما وارد جزيياتي از اين دست نمي‌شويم.

همچنين مدير انتشارات امرود که امسال براي اولين‌بار در نمايشگاه کتاب غرفه دارد، مي‌گويد: نظم امسال نسبت به سال گذشته بسيار خوب بوده است؛ اما نکته‌اي که وجود دارد، جاي ما در نقطه‌اي است که بازديدکنندگان وقتي به اين‌جا مي‌رسند، خسته‌اند و پول‌شان هم تمام شده است.

نشر افراز امسال با بيش از يك‌صد عنوان کتاب تازه در نمايشگاه کتاب شرکت کرده است. مدير اين انتشارات مي‌گويد: امسال که کتاب بيش‌تري درآورديم، فکر مي‌کرديم حداقل 18 متر غرفه به ما بدهند؛ اما از ميزاني که مي‌خواستيم، کم‌تر دادند.

به گفته‌ي مدير اين انتشارات، متراژ غرفه‌ها بر اساس کيفيت نيست؛ بلکه بر اساس کميت است. او مي‌گويد: خيلي از ناشران همکار کتاب‌سازي و عناوين تکراري منتشر مي‌کنند؛ ولي در عمل، غرفه‌ي بزرگ‌تري به آن‌ها داده مي‌شود. به نظرم، کيفيت نشر بسيار اهميت دارد و اين موضوع در سال‌هاي آينده براي دادن غرفه در نمايشگاه بايد لحاظ شود.

امسال ضوابط واگذاري غرفه به ناشران تغيير کرده است. تا سال گذشته، متراژ غرفه‌ها بر اساس آمار عناوين كتاب‌هاي منتشرشده‌ي هر ناشر محاسبه و به ناشران واگذار مي‌شد؛ اما به گفته‌ي سالاري، امسال، فرمول واگذاري غرفه بر اساس تعداد صفحات كتاب، چاپ اول، چاپ مجدد و تعداد عنوان كتاب‌هاي منتشرشده است.

او در اين‌باره توضيح داده بود: در اين محاسبه، صفحات كتاب‌ها و شمارگان آن‌ها در محاسبه‌اي 55درصد متراژ را تعيين مي‌كند؛ نه كل متراژ غرفه را و بعد با فرمول بعدي كه در آن چاپ اول را دوبرابر تجديد چاپ حساب كرده‌ايم، 45درصد بقيه‌ي غرفه مشخص مي‌شود و جمع اين دو عدد، متراژ كل غرفه‌ي هر ناشر را‌ تشكيل مي‌دهد.

مدير انتشارات افراز از مکان غرفه‌اش هم گله دارد و مي‌گويد: ماشين‌هاي ون و مترو در سمتي است که مردم به صورت هدايت‌شده به بخشي از نمايشگاه مي‌روند و وقتي به اين بخش مي‌رسند، پولي براي‌شان نمانده است.

او همچنين مي‌گويد: از سويي، ناشراني که غرفه‌هاي 100متري در انتهاي شبستان دارند، به اتوبان اصلي نمايشگاه تبديل شده‌اند و مردم مي‌آيند آن‌جا و کتاب‌هاي‌شان را مي‌خرند و به غرفه‌هاي کوچک‌تر سر نمي‌زنند. در حالي‌که اگر هر کدام از اين غرفه‌ها در جاي اصلي‌شان قرار مي‌گرفتند، در يک راهرو بودند و بين راهروها پخش مي‌شدند و به دنبال اين موضوع، جمعيت هم پخش مي‌شد.

او در کل مصلا را جاي مناسبي براي نمايشگاه کتاب مي‌داند و مي‌گويد: اين‌جا رفت و آمد بسيار راحت‌تر از نمايشگاه قبلي است، اما متأسفانه کارت پارکينگ را که در نمايشگاه قبلي در روز نخست به هر ناشر مي‌دادند، اين‌جا نمي‌دهند و به خاطر پارکينگ بايد کلي وقتت را تلف کني.

غرفه‌ي نشر آهنگ ديگر در بخش انتهايي سالن شبستان قرار دارد. مسؤول اين انتشارات مي‌گويد: سال گذشته، غرفه‌ي ما در ابتداي سالن بود و اين در فروش‌مان تأثير داشت؛ اما ظاهرا نوبتي است؛ يک سال از ابتداي الفباست و سال ديگر از انتهاي الفبا. اما اين خوب نيست؛ به خاطر اين‌که آن‌ها که وسط هستند، هميشه وسط مي‌مانند.

او با اشاره به فروش در نمايشگاه مي‌گويد: فروش ما امسال خوب نبود؛ اما خريداران ثابت خود را داريم که هر سال مي‌آيند و کتاب مي‌خرند؛ اما امسال عموم مردم کم‌تر مي‌آيند؛ چون مردم تا به اين‌جا برسند، خسته مي‌شوند.

اين ناشر وضع عمومي نمايشگاه را نسبت به سال گذشته بهتر مي‌داند.

عده‌اي از ناشران نيز از امکانات رفاهي غرفه‌ها گله دارند و مي‌گويند، در اين فضا، غذا خوردن بسيار سخت است و تهويه نيز مناسب نيست.

انتشارات نگاه که امسال 180 عنوان کتاب منتشر کرده است و بخش قايل توجهي از كارهايش کليات شعر بوده، امسال در غرفه‌اي 60متري در شبستان مستقر است. مدير اين انتشارات مي‌گويد: جاي امسال ما نسبت به سال گذشته بسيار بهتر است؛ در نتيجه، فروش هم خوب است.

اما نشر داستان‌سرا نه در حرف دال است، نه در حرف نون و در رديف حرف الف واقع شده است. مسؤول اين انتشارات مي‌گويد: بعد از 22 سال که نمايشگاه برگزار شده و حالا بايد به جوان برومندي تبديل شده باشد، به نظر مي‌رسد که هر سال افت مي‌کند. پيشنهاد مي‌کنم مسؤولان نمايشگاه از تجربيات دست‌اندرکاران سال‌هاي قبل استفاده کنند تا با مشکلات قبلي مواجه نشوند.

اين انتشارات که به همراه نشر آئينه‌ي جنوب 29 عنوان کتاب جديد در نمايشگاه عرضه کرده است، مي‌گويد: امسال نه به ما ميز دادند و نه صندلي. اول هم گفتند که بايد چهارهزار صفحه کتاب منتشر کرده باشي تا بتواني در نمايشگاه شرکت کني؛ حالا مي‌بينم ناشراني كه خيلي کم‌تر از ما کتاب منتشر کرده‌اند، در نمايشگاه هستند.

از سوي ديگر، يكي از مسؤولان انتشارات علمي و فرهنگي كه با 32 عنوان چاپ اول در نمايشگاه كتاب امسال حضور دارد، وضعيت بازديدكننده‌ها را بسيار خوب مي‌داند و مي‌گويد: فروش امسال نسبت به سال گذشته چنددرصد بيش‌تر شده است.

مدير داخلي و مسؤول غرفه‌ي اين انتشارات همچنين به كارت‌خوان‌ها اشاره دارد و مي‌گويد: امسال از نظر كارت‌خوان، مشكل كم‌تري داشتيم؛ گاهي البته قطع و وصل‌هايي وجود داشت؛ اما از نظر خط تلفن، امسال وضعيت بسيار بهتر بود.

او يكي از اشكالات نمايشگاه را نبود هماهنگي بين اتحاديه‌ي ناشران و پرسنل شبستان عنوان مي‌كند.

اين ناشر تحويل زود غرفه‌ها را هم از مزاياي نمايشگاه امسال مي‌داند.

همچنين يكي از مسؤولان غرفه‌ي انتشارات سروش كه امسال با 140 عنوان كتاب جديد در نمايشگاه حضور دارد، مي‌گويد: نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران غايت نمايشگاه در ايران نيست؛ اما خوب است و استقبال بسيار زياد است. وقتي پنج ميليون بازديدكننده داريم، نبايد وضعيت نمايشگاه اين‌گونه باشد.

او همچنين از وضعيت بد تهويه در سالن شبستان گله مي‌كند و مي‌گويد: با اين جمعيت، تهويه‌ي مناسبي وجود ندارد و اطلاع‌رساني هم اوضاع خوبي ندارد.

او همچنين پيشنهاد داد كه ستاد دائمي نمايشگاه كتاب تشكيل شود تا هماهنگي‌هاي لازم صورت گيرد.

بيست‌ودومين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران از 16 تا 26 ارديبهشت‌ماه در مصلاي بزرگ امام خميني (ره) برپاست.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha