مراسم افتتاحيهي بيستودومين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران امروز (سهشنبه، 15 ارديبهشتماه) با سخنراني رييسجمهور، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و معاون فرهنگياش در مصلاي بزرگ امام خميني (ره) برپا شد.
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، رييسجمهور در اين مراسم در سخناني گفت: افقمان را در ارتباط با نمايشگاه بينالمللي كتاب بايد جايي قرار دهيم كه اين نمايشگاه كانون همانديشي براي اهل فرهنگ دنيا باشد.
محمود احمدينژاد در ابتداي سخنانش با بيان اينكه خداي بزرگ را سپاسگزار و بسيار خوشحالم كه اين توفيق را عنايت فرمود كه در آغاز به كار جشن بزرگ فرهنگي كه ميعاد انديشمندان و اهالي فرهنگ و هنر و انديشه است، حضور پيدا كنم، افزود: از حضور همه شما عزيزان و همه كساني كه در خدمت تعالي و كمال هستند نيز تشكر ميكنم.
رييسجمهور با بيان اينكه آن اثري ماندگار و جاويدان است كه برآمده از روح انسان و در جهت ترويج استعدادهاي الهي او باشد، اظهار كرد: فراوان هستند كساني كه در جهان و در طول در تاريخ اقداماتي انجام داده و آثاري خلق كردهاند؛ اما رد آن آثار در روند حركت انسانها گم شده و در نقطهي مقابل، آثاري را ميبينيم كه گرچه در مقطع تاريخي خود، خيلي ندرخشيدهاند؛ اما به مرور زمان، دايرهي اثرگذاريشان گسترش پيدا كرده و رمز آن را بايد در همان كلام اول جستوجو كنيم.
او با بيان اينكه انسان و ارزشهاي انساني در دو ارتباط متجلي ميشوند، اظهار كرد: اين دو ارتباط در طول هم هستند؛ يك ارتباط انسان با خدا و دو، تعامل با ساير انسانها.
احمدينژاد افزود: در تعاملات و ارتباطات اجتماعي آن چيزي نامش كار فرهنگي و ماندگار است كه هم برآمده از ارزشها و خصلتهاي انساني باشد و هم مروج و مقوم ارزشها در ارتباط بين انسانها.
رييسجمهور گفت: كار فرهنگي يعني ايجاد بسترسازي براي شكوفايي و تحريك خصلتهاي الهي در انسانها براي شكوفايي.
او در ادامه با بيان اينكه كتاب در واقع مؤثرترين و ماندگارترين نوع سبك جوشش فرهنگي از درون يك انسان است، اظهار كرد: شايد به همين دليل است كه از ابتدا، كتاب در انديشهي انساني مقدس بوده است.
رييسجمهور با بيان اينكه كتاب هميشه محترم و مقدس بوده است، گفت: معناي اين سخن اين نيست كه در طول تاريخ و در دوران معاصر آلودگيهايي بر روي كاغذ نگارش نشده است؛ ولي حجم اين آلودگيها آنقدر كم است كه زلال انديشهي بشري را آلوده و چيزي از ارزش كار فرهنگي و كار مؤلفان و خلاقان كم نميكند.
رييسجمهور همچنين با تشكر صميمانه از اهالي فرهنگ اظهار كرد: در كشور ما خوشبختانه حركت خلاق در حوزهي انديشه يك حركت رو به رشد است و سرعت رشد فعاليتهاي فرهنگي در ايران بسيار بالا، افتخارآفرين و افتخارآميز است.
وي با بيان اينكه در سال 84 تعداد كتابهاي موجود در كتابخانهي ملي 200هزار عنوان بوده است، گفت: اكنون نزديك به دو ميليون كتاب در كتابخانه ملي وجود دارد و تعداد مراجعهكنندگان آن بسيار زياد است.
احمدينژاد اظهار كرد: قبلا تعداد مراجعهكنندگان به كتابخانه ملي 150 نفر بود؛ اما امروز حدود پنجهزار نفر شده است كه البته محدوديتهايي گذاشتهاند؛ از جمله اينكه مراجعهكنندگان بايد كارشناس ارشد به بالا باشند.
رييسجمهور با تأكيد بر اينكه ملت ما يك ملت فرهنگي است و ايران كانون توليد و نشر فرهنگ و تمدن در جهان بوده است، اظهار كرد: به ياد دارم كه در نمايشگاه تهران در سالهاي قبل به علت كثرت مراجعان و مكان نمايشگاه، ترافيكهاي سنگين و نگرانيهايي ايجاد ميشد؛ ولي با تمهيداتي كه به كار گرفته شد و همكاري خوب مديريت شهري و جابهجايي نمايشگاه با آنكه حجم كار نزديك به دوبرابر شده است و تعداد مراجعان به همان نسبت و ميزان فروش نيز بيش از اين نسبت افزايش پيدا كرده؛ اما نوعي آرامش ايجاد شده است. قبلا گاهي مسائل حاشيهيي بر متن كار فرهنگي غلبه ميكرد؛ اما امروز كار فرهنگي است كه ميدرخشد و من از كساني كه در خدمت كار فرهنگي هستند، تشكر ميكنم.
رييسجمهور همچنين گفت: حاصل خلاقيتها، زحمتها و مجاهدتهاي اهل فرهنگ در قالب كتاب نمود پيدا ميكنند، بايد اين گونه نيز باشد، اين مجاهدتها در دسترس همگان قرار بگيرد و همگان بتوانند از اين كالاي باارزش فرهنگي بهره ببرند.
رييسجمهور با بيان اينكه در توليد كتاب بايد حمايتها وجود داشته باشد و اين حمايتها افزايش پيدا كند و در اين ارتباط كار جدي صورت بگيرد، اظهار كرد: البته ما در راستاي افزايش كتابخواني نيز بايد تلاش زيادي كنيم؛ گرچه اين گرايش افزايش پيدا كرده است و با وجود حضور رسانههاي متعدد و ابزارهاي ارتباط سازي متعدد در دسترس مردم، همچنان گرايش به كتابخواني در جامعه روزافزون و اين ارزشمند است.
رييسجمهور گفت: بايد كتاب خواندن را از دبستان حتا پيش از دبستان آغاز كرد.
او با بيان اينكه آنچه بين هر انسان و كتاب انس ايجاد ميكند، محتواي كتاب است، اظهاركرد: به طور معمول همه كتابخواني را از داستان شروع ميكنند و بايد كتابخواني را از كودكي شروع و به داستان كودكان توجه كرد.
رييسجمهور با تأكيد دوباره بر اينكه بايد به داستان كودكان و ادبيات كودك اهميت و آن را در اولويت توجه قرار داد، گفت: ما بايد متناسب با ذوق، داستانهاي آموزندهاي را در اختيار داشته باشيم.
او همچنين با اشاره به چند كتاب از جمله كتاب «دا» كه حاوي خاطرات سيده زهرا حسيني از نخستين روزهاي جنگ است، گفت: كتابهاي اينچنيني ميتواند بسيار مؤثر باشد و در واقع تأكيد بر آن است كه توليد داستان و رمان بايد افزايش پيدا كند؛ البته كتابهاي ديگر از جمله كتابهاي معرفتي نيز ارزشمند است كه اهل آن به آن رجوع ميكند؛ ولي بايد توجه داشت نقطهي انس انسان با كتاب با داستان آغاز ميشود و چون بايد كتابخواني را از كودكي آغاز كرد، بايد براي كودكان، بويژه در ارتباط با ادبيات كودك و داستان كودك كارهاي جديتري بكنيم.
رييسجمهور با بيان اينكه اينجا گفته شد برداشتن يارانه تأثيري بر قيمت كتاب نداشته است، اظهار كرد: البته برخي جاها ديده شده است قيمت كتاب مناسب نيست و رعايت نشده است يا اشتباه كردهاند و يا اينكه چون تيراژ كم بوده، قيمت كتاب را براي جبران هزينهها افزايش دادهاند؛ در صورتي كه قيمت كتاب بايد با هزينههاي زندگي بخواند و اين پيشنهاد بسيار مناسبي است كه درصدي از درآمد خانواده را براي كارهاي فرهنگي از جمله خريد كتاب اختصاص دهيم.
پيش از سخنان رييسجمهور، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به اينكه در كتابخواني به اسراف نياز داريم، گفت: اميدوارم سال اصلاح الگوي مصرف با ازدياد هزينه كردن در فرهنگ از سوي خانوادهها توأم باشد.
محمدحسين صفار هرندي با بيان اينكه پيش از انقلاب، تعداد كتابهايي كه سالانه منتشر ميشد، به هزار عنوان هم نميرسيد، افزود: ما در سال گذشته، 55هزار عنوان كتاب منتشر كرديم و در طول 30 سال، رشد عناوين كتابهاي ما 60برابر شده است.
او با اشاره به رشد افزايش كمك به كتابخانههاي سراسر كشور گفت: سال 86، ما 25 ميليارد تومان كتاب و در سال 87، 22 ميليارد تومان كتاب خريداري كرديم. امسال هم 22 ميليارد تومان به كتابخانهها كمك ميشود.
صفار هرندي با اشاره به سرانهي كتابخواني در كشور گفت: كتاب خواندن در كشور ما اينك 20 دقيقه است. در طول 30 سال تلاش شد كه محيط فرهنگي از آنچه ممكن بود وسيلهاي براي اتهام به اهالي فرهنگ باشد، پالايش شود. وقتي اين موضوع را شروع كرديم، اهالي فرهنگ را به عنوان متهمان اصلي برخي از نواقص مطرح ميكردند و اين براي ما سخت بود؛ در حاليكه اهالي فرهنگ پيشتاز روشنايي در جامعه هستند و بخشي از اين اتهامات ناروا بود.
وزير ارشاد يادآور شد: ايران و ايراني مسلمان به واسطهي آنچه در كارنامهاش است، باطنا اهل فرهنگ است. رهبر معظم انقلاب اسلامي امسال را سال پرهيز از اسراف و اصلاح الگوي مصرف ناميدند. بحث اصلاح الگوي مصرف بايد در شاخههاي مختلف باشد كه سه الگوي اصلاح مصرف در انرژي، آب و نان به عنوان سه موضوع مهم مطرح است. اما اگر اصلاح الگوي مصرف در فرهنگ را داشته باشيم، اين موضوع كجاها را شامل ميشود؟ ميخواهم تعبير ذوقي داشته باشم؛ برداشت من اين است كه در امر كتابخواني براي رسيدن به نقطهي تعادل ما نياز به اسراف داريم.
او در ادامه يادآور شد: پيشنهادم اين است كه در خواندن يك نوع اسراف كنيم. ما هنوز در فرهنگورزي به نقطهي تعادل نرسيدهايم؛ پس اسراف كنيم و ابايي نداشته باشيم كه در كتابخواني اسراف كرده و چندبرابر بخوانيم و اگر امسال، سال پرهيز از مصرف است، ما بايد كتاب بيشتر بخوانيم و در اين امر اسراف داشته باشيم.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي متذكر شد: بر اساس آمار، ميزان كتابخواني رشد چشمگيري يافته است. در حال حاضر، سرانهي مطالعه در كشورمان حدود 20 دقيقه در روز است. اين مقياس خوبي است كه در گذشته، حداكثر هشت دقيقه ثبت كرده بودند. در هفت، هشت سال اخير، اين رشد را شاهد بوديم؛ ولي براي رسيدن به نقطهي آرماني بايد بيشتر تلاش كنيم. قرار بگذاريم از درآمد خانواده، درصدي را براي كار فرهنگي كنار بگذاريم؛ براي كتاب خواندن، فيلم ديدن يا تئاتر رفتن. هزينهي فرهنگ را در سبد مصرف خانوار بياوريم. ما در حوزهي فرهنگ نبايد كم بگذاريم.
او همچنين يادآور شد: اصل انقلاب ما يك حركت فرهنگي است و خصوصيت بارز آن، تغيير و تحول فرهنگي بود.
معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز در مراسم افتتاحيهي بيستودومين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران به اين موضوع اشاره كرد كه برگزاري نمايشگاه در مصلا نتايج مثبتي داشته است.
محسن پرويز همچنين گفت: امسال سومين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران در مصلا برگزار ميشود. وقتي اولين دورهي نمايشگاه در دورهي مسؤوليت بنده در محل سابق بود، قبل از برگزاري آن، بحثهاي فني فراواني دربارهي امكان يا عدم امكان برگزاري نمايشگاه در مصلا به وجود آمد. مكان قبلي مشكلات فراواني براي پاسخگويي به برگزاري اين رخداد داشت و هميشه نظر كارشناسان به امكان جابهجايي يا عدم امكان جابهجايي نمايشگاه وجود داشت و كسي مسؤوليت جابهجايي آن را نميپذيرفت.
رييس بيستودومين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران تصريح كرد: پس از برگزاري اولين نمايشگاه، به نتايج مثبت برگزاري نمايشگاه در مكان فعلي برخورديم. اينك 125هزار مترمربع فضا در اختيار داريم؛ در حاليكه در نمايشگاه قبلي، دوسوم اين مقدار قابل استفاده بود.
او افزود: يكي از رخدادهاي مهم نمايشگاه اين است كه ما قيمت يارانهيي را كه براي ارز ميپردازيم، تغيير نداديم و قيمتها را ثابت نگه داشتيم و در ازاي آن به دليل گرانتر شدن قيمت كتابهاي خارجي، سقف خريدن را تا 20هزار تومان افزايش داديم.
پرويز يادآور شد: ما اعلام كرده بوديم كتابهاي ويراست اول مورد حمايت قرار ميگيرند. بعضي فكر ميكردند با اين ترتيب، ميزان كتابهاي واردشده به نمايشگاه كاهش مييابد. امسال 30هزار عنوان در بخش يارانهيي و مجموعا 150هزار عنوان در بخش خارجي عرضه ميشود. ناشران عرب هم امسال حضور خوبي در نمايشگاه دارند و استقبال آنها از سالهاي گذشته بيشتر بوده است. با هفت كشور موافقتنامه امضا كرديم كه در ازاي حضور آنها در نمايشگاه، امكان حضور ايران در نمايشگاههاي آنها فراهم شود.
معاون فرهنگي وزير ارشاد همچنين متذكر شد: بر اساس سياستهايي كه در نظر گرفتيم، براي ناشران كوچكتر مكانهاي كوچكتري در نظر گرفتهايم تا به عدالت نزديكتر باشد.
پرويز در پايان با اشاره به جابهجايي يارانهي كاغذ گفت: خيليها فكر ميكردند كه اين موضوع باعث ميشود تيراژ كتابها و عناوين كاهش يابد، كه با گذشت چند سال ديديم كه اينگونه نشد.
بيستودومين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران از 16 تا 26 ارديبهشتماه در مصلاي بزرگ امام خميني (ره) برپاست.
امسال در مجموع، 1982 ناشر داخلي كتابهاي خود را در نمايشگاه عرضه ميكند و از 78 كشور جهان، 1700 ناشر شركت دارند.
انتهاي پيام
نظرات