غلامحسين ابراهيمي ديناني: راز محبوبيت سعدي در تجربي بودن اخلاق اوست
غلامحسين ابراهيمي ديناني با بيان اينکه سعدي مربي اخلاق و يک حکيم است، گفت: حکمت عملي يعني همان چيزي که علم اخلاق ناميده ميشود و شايد يکي از وجوه تمايز فلسفه و حکمت همين مسأله باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در فارس، اين استاد فلسفهي دانشگاه تهران که در نشست علمي يادروز سعدي با عنوان «حکمت عملي در بوستان» سخنراني ميکرد، افزود: نظري که توأم با عمل است، بيشتر به حکمت نزديک است؛ اما سعدي اصلاً فيلسوف نيست؛ بلکه يک فلسفهستيز است. او فارغالتحصيل نظاميه بغداد است که ضدفلسفه بوده است. سعدي حکيم و مربي اخلاق است، او يک نابغه هميشگي جهان و در غزلسرايي بينظير است.
وي گفت: در حالي همه ما از علم اخلاق صحبت ميکنيم که شايد همه ندانيم علم اخلاق چيست؛ اما مهمترين ويژگي انسان اخلاق است و هيچ کس منکر اين نيست که انسان يک حيوان اخلاقي است.
ديناني يادآور شد: منشأ اخلاق بايدها و نبايدهاست؛ اما فلسفه، هستيها در مقابل نيستيهاست.
او با بيان اينکه حکمت عملي بسيار سخت است؛ اما با اين وجود سعدي معلم اخلاق است، گفت: ما 14 قرن فرهنگ نيرومند اسلامي را داريم و در همه علوم پيشرفت داشتيم. با اين وجود، کتب اخلاقي ما پنج يا شش کتاب است و حکمت، عفت، شجاعت و عدالت چهار خلق نيکوي کتابهاي اخلاقي ماست. با اين وجود اخلاق ما ارسطويي است و اسلامي نيست؛ به همين دليل است که غزالي کتاب احياء العلوم را در ارسطوستيزي نوشت و در حالي که بوستان در 10 باب تنظيم شده است؛ اما احياء العلوم غزالي حدود 100 باب دارد.
ابراهيمي ديناني در پايان از هر باب بوستان يک حکايت اخلاقي نقل کرد و گفت: اخلاق سعدي تجربي است که شايد راز محبوبيت او نيز همين باشد که بر اساس تجربه خود آن را خيلي زيبا بيان کرده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات