دانشمندان ناسا پيشبيني كردهاند كه لايه ازن در آينده ترميم خواهد شد.
به گزارش سرويس «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دانشمندان سازمان فضايي آمريكا (ناسا) در يك تحقيق جديد دريافتهاند كه لايه ازن در آينده بازسازي خواهد شد و اين امر مرهون تغييرات جوي و چرخه اتمسفريك است.
به گفته دانشمندان، لايه ازن بايد در نهايت از تخريبهاي ناخواسته جان سالم به در برده و ترميم شود. اين تخريبهاي ناخواسته پيامد استفاده از كلروفلوروكربنها (FCS) و ساير مواد شيميايي مشابه و از بين برنده ازن در قرن بيستم است.
از آن زمان گازهاي گلخانهيي در حال تغيير دادن حركات پويايي اتمسفري هستند.
پژوهشهاي قبلي نشان داده در حالي كه تشكيل گازهاي گلخانهيي دماي لايه تروپوسفر را افزايش ميدهد، بخش فوقاني استراتوسفر را سردتر ميكند.
اين سرد شدن، واكنشهاي شيميايي از بين برنده ازن در استراتوسفر بالايي را كندتر ميكند و در نتيجه با توليد ازن طبيعي امكان بازسازي و ترميم مجدد منطقه آسيب ديده در لايه ازن فراهم ميشود، اما دانشمندان سازمان فضايي آمريكا (ناسا) خاطر نشان كردند: تجمع گازهاي گلخانهيي همچنين گردش هواي استراتوسفر را از نواحي استوايي تا قطبهاي زمين تغيير ميدهد.
اين بدان معني است كه در عرضهاي جغرافيايي ميان زمين ترميم ازن بيشتر انجام ميشود و غلظت آن فراتر از زمان قبل از توليد انبوه CFC2ها خواهد رسيد.
در مناطق استوايي نيز تغييرات چرخش استراتوسفر ميتواند مانع از بازسازي كامل لايه ازن شود.
اين يافتهها بر اساس يك مدل رايانهيي مفصل از اثرات شيميايي اتمسفر، تغييرات باد و تغييرات پرتو خورشيدي به دست آمدهاند.
انتهاي پيام
نظرات