مراسم پاياني سومين جشنوارهي بينالمللي شعر فجر امروز (شنبه، 10 اسفندماه) با سخنراني صفار هرندي، پرويز، معلم دامغاني و نظري در تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمدحسين صفار هرندي - وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي - در اين مراسم گفت: شعر كلامي است كه اثر اعجازگونه ميتواند داشته باشد و طبيعتا بر حسب ضعف و قوت، اين نقش اعجازگونه ميتواند متفاوت باشد؛ اما واقعيتي در ميان ما ايرانيان جا افتاده است كه از شعر به عنوان منطق و استدلال استفاده ميكنيم.
او يادآور شد: جايي كه گوينده ميخواهد كلام تأثيرگذاري بگويد، از شعر استفاده ميكند. امروز فكر ميكردم اگر از شعر بيبهره بوديم، پاي استدلالمان حتما بيشتر از اين ميلنگيد. گاهي شعري هم كه منطقش، منطق ناصحيحي است، وقتي بيان ميشود، در جا انداختن آن كلام نادرست تأثيرگذار است؛ بنابراين از غنا و قوت شعر بايد بهرهي بيشتري گرفت.
وزير ارشاد تصريح كرد: مدتي است كه فرهنگ عمومي ما برخلاف پيشين، قدري از شعر فاصله گرفته است. اگر در گذشته، مردم ما از اين منطق استوار استفاده ميكردند، امروز عادت ديگري داريم. براي احياي اين عادت پيشين بايد تلاش كرد، كه بخشي از آن به آموزش و پرورش و بخشي ديگر به محافلي اينچنين بازميگردد كه با حضور استوانههاي شعر كنوني برگزار ميشود.
او با اشاره به شعر انقلاب، عنوان كرد: شعر انقلاب يعني شعر انقلاب اسلامي، شعري مولود واقعهاي به نام انقلاب اسلامي است كه در حقانيت و اصالتش همين بس كه در 30سالگي، جوانتر از روز شكلگيرياش ظاهر ميشود. زايشي كه انقلاب دارد، به مراتب بيشتر از عنفوان آن است.
صفار هرندي همچنين گفت: شعر انقلاب اسلامي مولود انقلاب است و ميتوان گفت انقلاب اسلامي هم مولود شعر بود. صرفنظر از حقيقت نهفتهي پشت سر انقلاب، شعر اگر نبود، منطق استوار امروزش را نداشت؛ شعارهاي مردم كه ظرف مدت كوتاهي فراگير شد و همهي آحاد مردم در كوي و برزن به راحتي با اين شعارها انس گرفتند و ظرف مدت كوتاهي، مردم در پي هر واقعه، شعار ميساختند.
وزير ارشاد ادامه داد: البته پاي شاعران متعهد در ميان بود. اين واقعيت ميتواند بر اين ادعا صحه بگذارد كه اگرچه شعر انقلاب مولود انقلاب است، خود انقلاب هم مديون شعر است و اثرگذاري شعر را بر تسريع انقلاب نميتوان ناديده گرفت.
او در پايان متذكر شد: شعر انقلاب، شعري است كه در كار ساختن آدمهاست و شعري كه آدمها را براي انقلابهاي بزرگ روانه ميكند. خوب است شعر ما همپاي تحولات دنيا همراه شود؛ زيرا ظرفيتش را دارد و با اتفاقي كه در سه سال گذشته افتاده، هر سال پررونقتر است. اميدواريم كه شاهد جايگاه حقيقي شعر فارسي و ايراني توسط همهي آحاد مردم باشيم.
محسن پرويز - معاون امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي - نيز در سخناني گفت: قرار شد سومين دورهي اين جشنواره كه با 30سالگي انقلاب مقارن است، برنامههاي ويژهتري داشته باشد. يكي از اين برنامهها، بخش بينالملل بود كه قرار است در ايام تابستان برنامههاي مفصلتري براي آن ترتيب داده شود و همچنين برنامهي جشنواره طي سال آتي تداوم خواهد داشت.
او افزود: در شوراي سياستگذاري جشنوارهي شعر فجر، بحث تجليل از شاعران انقلاب اسلامي مطرح شد، كه با توجه به تعداد شاعران اين حوزه، فهرستي شامل 1500 نفر اتخاذ شد و چون نميشد از همهي آنها تجليل كرد، تصميم گرفتيم انتخاب افراد را گروههاي پنجنفرهاي متشكل از سه استاد پيشكسوت و دو نفر از اعضاي جوانتر انجام دهند.
پرويز يادآور شد: با توجه به اينكه در شورا نميخواستيم كسي از قلم بيافتد، همهي افراد مورد تقدير قرار ميگيرند و در ديگر برنامههاي جشنهاي 30سالگي انقلاب، اين تجليلها صورت خواهد گرفت. هدف از اين نكوداشتها، يادكرد بزرگاني است كه زحمت كشيدهاند و قطعا با تجليلهاي مختصر، حق مطلب ادا نميشود.
رييس شوراي سياستگذاري سومين جشنوارهي شعر فجر همچنين گفت: گاهي سعي ميكنيم اصل مسأله را پاك كنيم، كه چرا فلان استاد فراموش شده و به فلان استاد بيش از آنكه بايد، پرداخته شده است؟ ما 27 سال بعد از پيروزي انقلاب، انتخاب در شعر نداشتيم كه اين موضوع در حوزهي داستان هم اتفاق افتاده و قرار است بنياد ادبيات داستاني برنامهي مشابهي را براي حوزهي داستان تدارك بيند و در سال 88، تجليل از داستاننويسان حوزهي انقلاب را خواهيم داشت.
پرويز در پايان با يادكردي از درگذشتگان سال گذشته گفت: دو شاعر ملي و صاحب نام در اين دورهي يكساله از ميان ما رفتند، كه در صدر از ميانرفتگان ديگر جاي ميگيرند؛ طاهره صفارزاده و منوچهر احترامي.
اما علي معلم دامغاني - دبير سومين جشنوارهي شعر فجر - در سخناني كوتاه گفت: امروز از اينسو و آنسوي ايران شاعران جمعاند. نخست بايد از خدمات 30سالهي رهبر انقلاب كه در معيت شاعران بودند، سپاسگزاري كرد و پس از آن بايد از مقام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي (محمدحسين صفار هرندي) و معاون او (محسن پوريز) كه از سلسلهي خود ماست، سپاسگزار بود.
همچنين فاضل نظري - دبير علمي جشنواره - به ارائهي گزارشي از روند جشنوارهي سوم پرداخت و گفت: امسال، بخش شعر جوان به صورت رقابتي برگزار شد و چهرههاي نامآشناي نقد و شعر از ميان 460 اثر، 56 نفر را به بخش مسابقه فرستادند، كه 25 شاعر در بخشهاي كهن و سنتي، 22 شاعر در بخش آزاد و نيمايي و 9 شاعر در بخش كودك و نوجوان رقابت كردند و در نهايت، 12 نفر به عنوان برگزيدگان معرفي شدند.
او همچنين بيانيهي هيأتداوران را خواند كه در بخشي از آن آمده بود: هيأتداوران آثار ارسالشده به جشنواره را بررسي كردند؛ نه شاعران آنها را. چنانچه از شاعراني پيشتر شعرهاي بهتري منتشر شده بود؛ اما به جشنواره، شعر درخوري ارسال نشده بود و اين مدنظر قرار گرفت.
نظري سپس از برگزاري بخش عمومي و جوان جشنواره به صورت رقابتي از سال آينده خبر داد.
در پايان اين مراسم كه با شعرخواني تعدادي از شاعران همراه بود، برگزيدگان بخش جوان جوايز خود را با حضور محمدحسين صفار هرندي، محسن پرويز، علي معلم دامغاني، مصطفي اميدي - دبير اجرايي جشنواره - و فاضل نظري دريافت كردند.
جوايز برگزيدگان پيشكسوت نيز با حضور صفار هرندي، پرويز و اميدي اهدا شد.
انتهاي پيام
نظرات