با هدف جلوگيري از مصادرهي گلنوشتههاي تخت جمشيد، 500 پژوهشگر و باستانشناس از دانشگاههاي جهان به رييسجمهور آمريكا نامه نوشتند
تاكنون بيش از 500 نفر از استادان دانشگاههاي بزرگ دنيا و بسياري از دانشمندان ايرانشناس و باستانشناس از سراسر جهان، نامهي اعتراضآميزي را كه در وبسايت انجمن ايرانشناسان اروپا براي جلوگيري از مصادرهي الواح تخت جمشيد درج شده است، امضا كردهاند.
به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا، سرپرست پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با بيان اين مطلب، گفت: بخشهايي از الواح و گلنبشتههاي تخت جمشيد پس از گذشت 70 سال همچنان در دانشگاه شيكاگو نگهداري ميشود. اين الواح بهصورت اماني و با هدف مطالعه و پژوهش نزد دانشگاه شيكاگو نگهداري ميشدند كه بخشهاي عظيمي از اين مجموعهي ارزشمند در قبل و بعد از انقلاب اسلامي به كشور بازگردانده شده است.
سيدمهدي موسوي بيان كرد: گرچه متن بسياري از اين الواح خوانده شده و موضوع آنها نيز منتشر شده است، اما همچنان بسياري از اين گنجينهي ارزشمند در دانشگاه شيكاگو ناخوانده باقي مانده است و ضرورت دارد كه براي حفاظت و نگهداري، اين الواح هرچه زودتر به كشور بازگردند.
وي تأكيد كرد: موضوع غيرفرهنگي و غيرانساني مصادرهي الواح تخت جمشيد، نگراني و اعتراض شديد تمام باستانشناسان و ايرانشناسان مراكز تحقيقاتي كشورهاي دنيا را برانگيخته است. به همين دليل، انجمن ايرانشناسان اروپا در نامهاي به رييسجمهور آمريكا، مراتب اعتراض شديد خود را نسبت به اقدام غيرقانوني دانشگاه شيكاگو اعلام و درخواست كردند تا از مصادرهي اين الواح جلوگيري شود.
سرپرست پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به متن اين نامه، گفت: در بخشي از اين نامه آمده است، «فارغ از بحثهاي حقوقي مربوطه، ما باستانشناسان امضاكننده از كشورهاي مختلف اروپايي، اقيانوسيه و آمريكا تأكيد ميكنيم كه الواح هخامنشي جزو مجموعهي داراييهاي فرهنگي يك كشور است و نبايد بهعنوان داراييهاي عمومي و متداول قلمداد شوند كه در نتيجه، ارزشهاي مالي آن بتواند براي مقاصد پرداخت خسارت حقوقي مورد بهرهبرداري قرار گيرد. اشياي عتيقه و ارزشمند متعلق به ميراث فرهنگي ايران، در واقع متعلق به كل جامعهي بشريت بوده و در نتيجه بايد در اختيار عموم مردم باقي بماند.»
وي ادامه داد: از جمله امضاكنندگان اين نامه، ميتوان به اساتيد باستانشناسي و تاريخ، دانشگاه هاروارد، شيكاگو، پنسلوانيا، سيدني، كمبريج، آكسفورد، دانشگاه تهران، دانشگاه تربيت مدرس، دانشگاه بولونيا، ناپل، دانشگاه رم، دانشگاه هامبورگ، مؤسسهي باستانشناسي آلمان، دانشگاه كيل، آكادمي علوم اتريش، دانشگاه وين، دانشگاه ليورپول، دانشگاه نيويورك، دانشگاه تورنتو، دانشگاه برلن، دانشگاه لندن، مركز تحقيقات ملي فرانسه، دانشگاه سوربن، دانشگاه كلمبيا، دانشگاه ادينبورگ، دانشگاه ميشيگان و دانشگاه وروشو و بسياري از پژوهشگران مستقل اشاره كرد.
او افزود: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در چند سال اخير، تلاشهاي مجدانهاي را براي بازگشت الواح تخت جمشيد آغاز كرده و اين حركت ارزشمند انديشمندان جهان، بيانگر حقانيت جمهوري اسلامي ايران در اين راستاست.
موسوي با اشاره به مصادرهي الواح تخت جمشيد از سوي دانشگاه شيكاگو، تأكيد كرد: مصادرهي الواح تخت جمشيد، نشانگر ضعف و زبوني جريانهايي در آمريكاست كه اگرچه در ظاهر حرف از تعاملات فرهنگي ميزنند، ولي در عمل، در مسيرهايي گام برميدارند كه روند ارتباطات فرهنگي بين دو ملت ايران و آمريكا را دچار اخلال و ايستايي ميكنند.
وي با اشاره به اقدام خودجوش انديشمندان جهان، افزود: حركت خودجوش انديشمندان جهان در حمايت از بازگرداندن اشياي تخت جمشيد از دانشگاه شيكاگو، نويدبخش حركتي نو در بازگرداندن اين الواح به ايران است و اميد داريم كه اين مهم هرچه زودتر محقق شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات