مدرس دانشگاه تهران: گردشگري دربرابر تغييرات آبوهوايي آسيبپذير است تغييرات آبوهوايي آسيب زيادي به گردشگري در ايران نميزند
مدرس رشتهي جهانگردي دانشگاه تهران اظهار داشت: گرم شدن كرهي زمين و انتشار گازهاي گلخانهيي، بويژه دياكسيد كربن به واقعيتي تبديل شده كه خود را به اشكال مختلف بهصورت ناهنجاريهاي اقليمي مانند خشكسالي، سيل، طوفان، زير آب رفتن سواحل و خشك شدن رودخانهها، ذوب شدن برفها و ... نشان ميدهد.
محمدرضا رضواني در گفتوگو با خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: تغييرات آبوهوايي بر فعاليتهاي مختلف تأثيرگذارند و گردشگري بهلحاظ اينكه به طبيعت و جاذبههاي طبيعي وابستگي دارد، آسيبپذيري آن دربرابر تغييرات بيشتر خواهد بود.
او گفت: تغييرات اقليمي و تغييراتي كه ممكن است در مناطق مختلف بهوجود آيند، بايد پيشبيني شوند. البته فعاليتهاي گردشگري مانند ديگر فعاليتهاي اقتصادي در افزايش گازهاي گلخانهيي و گرم شدن زمين و تغييرات اقليمي نقش دارند كه راه حل اساسي اين بحث، آن است كه در صنعت گردشگري فعاليتها بهگونهاي باشد كه كمتر به انتشار گازهاي گلخانهيي و تغييرات آبوهوايي منجر شود. بهطور كلي بايد تغييرات آبوهوايي را در مناطق گردشگري پيشبيني كنيم و با توجه به تغييرات گذشته، آمادگي لازم را در اين مناطق براي مواجه با تغييرات آبوهوايي بهوجود آوريم.
وي ادامه داد: اطلاعرساني به گردشگران و مردم دربارهي تغييرات آبوهوايي بسيار اهميت دارد. گردشگران بايد بدانند در مناطق مختلف گردشگري چه تغييراتي در طبيعت بهوجود آمده است تا دربارهي انتخاب مقصد گردشگري خود بينديشند.
رضواني اظهار كرد: تغيير و تعديل مسيرهاي گردشگري از نكاتي است كه بايد در مواجه با تغييرات آبوهوايي درنظر گرفته شود. با اين كار، اثرهاي ناشي از تغييرات آبوهوايي را در مقصدهاي گردشگري ميتوانيم كم كنيم تا مانع ركود فعاليتهاي گردشگري شويم.
وي افزود: اگر تغييرات اقليمي پيشبيني شوند، راهكارهايي را ميتوان درنظر گرفت كه اثرهاي حاصل از تغييرات اقليمي بر فعاليتهاي گردشگري كم شود.
او يادآوري كرد: در بسياري از مناطق، زندگي مردم به اقتصاد حاصل از گردشگري وابسته است و بخش عمدهاي از درآمدشان از راه صنعت گردشگري تأمين ميشود. كشورهاي فقيرتر دربرابر اين تغييرات اقليمي آسيبپذيرند، بنابراين بايد بهگونهاي عمل شود كه اثرهاي ناشي از تغييرات اقليمي بر گردشگري كم شود.
رضواني بيان كرد: شناخت تغييرات اقليمي، مبارزه با عوارض منفي ناشي از تغييرات و آمادگي براي مبارزه با تغييرات منفي از جمله راهكارهايياند كه اثرهاي منفي حاصل از تغيير اقليم را ميتوانند كاهش دهند.
وي توضيح داد: در ايران بهدليل كاهش بارندگي در بسياري از مناطق كشور، ميزان آب كم شده و خشك شدن آب چشمهها و رودخانهها را همراه داشته است. در اين مناطق نهتنها براي گردشگران، بلكه براي مردم محلي نيز آب وجود ندارد كه از آن استفاده كنند. براي مثال در درياچهي اروميه گرچه كاهش آب به سالها پيش مربوط است، اما افزايش گرما، كاهش آب را تشديد كرده و بر فعاليتهاي گردشگري در اين درياچه تأثير گذاشته است، حتا سطح آب در بخش مياني درياچه آنقدر پايين آمده كه تردد با قايق را مشكل كرده است.
اين مدرس دانشگاه ادامه داد: در برنامهريزي فعاليتهاي گردشگري بايد به تغييرات آبوهوايي توجه داشته باشيم و بدانيم كه مثلا بالا آمدن آب درياها در سواحل، ممكن است به زير آب رفتن تأسيسات گردشگري ساحلي منجر شود و دربرابر آن راهكارهايي را مانند ساخت ديوار ساحلي درنظر بگيرند.
او اظهار داشت: تغييرات اقليمي را بايد بهعنوان يك واقعيت درنظر داشته باشيم تا در ريزبرنامهي فعاليتهاي گردشگري، آمادگي لازم براي رويارويي با اثرهاي منفي فراهم باشد و براثر تغيير اقليم روند فعاليتهاي گردشگري كند و دچار ركود نشود.
وي گفت: تمام صنايع در تمام كشورها بايد به اين سمت حركت كنند كه انتشار گازهاي گلخانهيي را كاهش دهند تا تغييرات آبوهوايي كم شود و به حداقل برسد. گردشگري هم به سهم خود در تغييرات آبوهوايي نقش دارد و فرآيند گردشگري بايد بهگونهاي باشد كه كمترين آسيب را به طبيعت وارد كند.
او اظهار كرد: گسترش هتلهاي سبز، يعني هتلهايي كه مصرف انرژي در آنها كم است و كمتر سبب گرم شدن كرهي زمين ميشوند يا تبديل سوخت هواپيماها به سوختهاي پاك و كاهش مصرف سوخت هواپيماها، بهصورت بنيادي به كاهش انتشار گازهاي گلخانهيي ميتواند كمك كند.
مدرس دانشگاه تهران بيان كرد: در ايران هم بايد بدانيم تغييرات آبوهوايي خود را به چه شكل نشان داده و چه تغييراتي را بهوجود آورده است و با توجه به شرايط گذشته بهگونهاي اقدام شود كه جذابيت مقاصد گردشگري كاهش پيدا نكند و مقصدهاي گردشگري دچار ركود نشود.
رضواني افزود: در كشور ما، گردشگري تفريحي يا استفاده از سواحل محدود است و بيشتر ازسوي گردشگران داخلي مورد استفاده قرار ميگيرد. گردشگري در كشور ما بيشتر تاريخي و فرهنگي است كه تغييرات آبوهوايي آسيب زيادي به آن وارد نميكند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات