حدود سهماه پيش، يك شركت خدماتي كاروانسراي قصر بهرام را بهمدت 21 سال با هدف قرار گرفتن در طرح «هزارويك شب، هزارويك شرح» كه از كاروانسراهاي مختلف در مسير تهران ـ نطنز تشكيل شده است، اجاره و اين كاروانسرا را با پتانسيلهاي زياد محلي براي معرفي ظرفيتهاي شب كوير معرفي كرد.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مدير اين شركت خدماتي رفاهي ـ حسين كرمي ـ پايان فروردينماه امسال اعلام كرد كه ترميم و آمادهسازي كاروانسراي قصر بهرام بهپايان رسيده و اين كاروانسرا براي استقبال از گردشگران آماده است.
همچنين مدير پروژهي پژوهش و مرمت كاروانسراهاي قصر بهرام و عينالرشيد دربارهي وضعيت آن به خبرنگار ايسنا توضيح داد: كاروانسراي قصر بهرام يك اقامتگاه ميانراهي از اصفهان به سمت فرحآباد ساري است كه سال 1027 هجري قمري توسط شاهعباس صفوي ساخته شده است.
احمد كبيري بيان كرد: در اين مسير تعدادي كاروانسرا مانند كاروانسراي مرنجاب، كاخ سفيدآب، حوض قيلوقه، كاروانسراي عينالرشيد و در فاصلهي سه كيلومتري آن كاروانسراي قصر بهرام با موقعيتي ويژه قرار دارد كه از نظر نظام آبرساني، از هفت كيلومتري كاروانسرا آب را به داخل منتقل ميكرده است.
وي ادامه داد: انتخاب يك عملكرد ديگر براي اين كاروانسرا رعايت يكسري الزامات را ميطلبد كه حفظ آنها ضروري است.
او هماهنگي با ديگر مسؤولان سازمانهاي كشوري را مانند ادارهي حفاظت از محيط زيست تهران با هدف بهرهبرداري بهينه از فضاي موجود بهدليل وجود گونههاي پوشش گياهي و حيات وحش لازم دانست.
به گفتهي كبيري، اين كاروانسرا هيچ تزيينات خاصي ندارد و فقط نماي بيرون آن سنگ است كه از معدن سنگ منطقه استخراج شده است.
مدير پروژهي پژوهش و مرمت كاروانسرا قصر بهرام اظهار كرد: نظارت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با هدف مرمت كامل اين كاروانسرا ضروري است و هركسي شايستهي مرمت اين بنا نيست. نظارت آن بايد توسط خود سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با نيروهايي كه ميتواند در اختيار بگيرد، انجام شود و يك مهندس ناظر باتجربه بايد نظارت عاليه بر آن داشته باشد.
وي تأكيد كرد: ادامهي مرمت در كاروانسراي قصر بهرام بدون نظارت سازمان ممكن است سبب تخريب اين بنا شود.
به گفتهي او، از سال 1379 تا 1382 بخشهايي از كاروانسرا مرمت شدهاند، ولي هنوز كفسازي و بامسازي كاروانسرا بايد اجرا شود، تأسيسات آن وصل شود، درهاي ساختهشده نصب شوند و طرح احياي كامل آن پيگيري شود. بخشي از كارهاي آن در طرح پرديسان قرار داشت كه اكنون بايد براي تكميل و آمادهسازي فضا پيگيري شوند.
وي همچنين جادهي در دسترس اين كاروانسرا را يكي از شاهكارهاي جادهسازي در منطقهي باتلاقي آن محوطه دانست كه در كوير سنگفرش شده است.
كاروانسراي قصر بهرام در دورهي صفوي حدود 400 سال پيش توسط شاهعباس صفوي ساخته شده است. نام اصلي اين كاروانسرا «عباس آب سياه كوه» بوده، ولي حدود 70 سال پيش مردم محلي چون نماي بيرون كاروانسرا از سنگ ساخته شد و معماري آن سنگي است، گمان كردند كه اين كاروانسرا از دورهي ساساني است و نامش را بهرام گذاشتند.
انتهاي پيام
نظرات