هر سه كشور ايران، پاكستان و هند براي تشكيل نشستي سهجانبه درباره پروژه خط لوله صلح اعلام آمادگي كردهاند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حسين نقرهکار شيرازي- معاون امور بينالملل وزير نفت - با بيان اين مطلب اظهار كرد: البته هنوز تاريخ مشخصي براي مذاکرات سهجانبه مشخص نشده است.
وي با اشاره به مذاکرات وزير نفت با مقامات دو کشور هند و پاکستان افزود: در مذاكرات حاشيه سفر وزير نفت به مادريد اسپانيا و نيز مذاكرات حضوري با مقامات پاكستان، هر سه طرف ابراز تمايل كردهاند.
به گزارش ايسنا، مذاکرات در باره خط لوله گاز صادراتي ايران به هند و پاکستان از يک دهه پيش آغاز شده، اما به دلايل اختلافات پاکستان و هند به قرارداد منجر نشده است. تنشهاي سياسي دو کشور هند و پاکستان به عنوان مهمترين دلايل کندي مذاکرات بوده که مانع توافق نهايي بين سه کشور شده است.
در چند سال گذشته سه کشور نشستهايي در اين زمينه برگزار کردهاند و به توافقاتي نيز رسيدهاند، اما در چندماه اخير هند از مذاکرات سه جانبه کنار کشيده بود و ايران و پاکستان با برگزاري نشست هايي در تهران و اسلام آباد براي عملي کردن اين طرح، مذاکرات را دنبال کردند.
ايران اميدوار است هند و پاکستان با هم به توافق برسند و قرارداد نهايي ساخت خط لوله بين سه کشور امضا شود. مقامات ايران پيشتر تاکيد کرده بودند که در صورت عدم توافق سهجانبه، قرارداد دوجانبه بين ايران و پاکستان امضا خواهد شد.
طول خط لوله ايران به هند 2700 کيلومتر است و قرار است گاز صادراتي ايران را از مسير پاکستان به هند منتقل کند. پيشبيني شده که در صورت توافق نهايي 1100 کيلومتر از اين خط لوله در ايران، هزار کيلومتر در پاکستان و 600 کيلومتر در هند احداث شود.
با تکميل طرح انتقال گاز ايران روزانه 150 ميليون متر مکعب گاز به هند و پاکستان صادر ميشود که 90 ميليون متر مکعب آن براي هند و 60 ميليون متر مکعب آن براي پاکستان در نظر گرفته شده است.
هزينه اجراي اين پروژه در برآوردهاي اوليه 4.5 ميليارد دلار اعلام شده بود، اما اکنون کارشناسان هزينه طرح را حدود هفت ميليارد دلار برآورد ميکنند.
موضوع تحويل گاز از سوي ايران يكي از مهمترين مسايل پيش روي هند در اين پروژه است كه به تازگي ايران با تحويل آن در مرز هند و پاكستان به جاي مرز ايران و پاكستان موافقت كرده است.
ابراز تمايل قزاقستان و روسيه براي مشاركت در ساخت خط لوله نكا-جاسك
نقرهكار شيرازي با تاكيد بر ابراز تمايل و اعلام آمادگي قزاقستان و روسيه براي مشاركت در ساخت خط لوله نفتي نكا-جاسك توضيح داد:
در حال حاضر ظرفيت سوآپ نفتخام کشور در پايانه نکا به 250 هزار بشکه در روز افزايش يافته که در فاز بعدي به بيش از 500 هزار بشکه در روز خواهد رسيد. البته مراحل مطالعاتي خط نكا-جاسك با ظرفيت سوآپ روزانه يك ميليون بشكه نفتخام درحال تكميل شدن است.
گفتني است، خط لوله نکا - جاسک 42 اينچ است كه ميتواند روزانه يك ميليون بشكه نفت را از خزر به عمان منتقل كند. اين خط با يک هزار و 550 کيلومتر طول و داشتن 7 تلمبهخانه مورد توجه بسياري از کشورهاي آسياي ميانه و شرکتهاي مهم نفتي جهان قرار گرفته است.
اين خط لوله مي تواند نفت خام کشورهاي آسياي ميانه را از بن بست جغرافيايي خارج و دسترسي به آب هاي آزاد براي انتقال حجم زيادي از نفت خام آن کشورها را آسان کند که اين خود براي شرکت هايي که در زمينه انرژي فسيلي اين کشورها مشارکت دارند، نيز بسيار سودآور و مقرون به صرفه است.
دستور ساخت اين خط لوله كه طرح پيشنهاد ساخت آن براي سالهاي طولاني مطرح بود، سرانجام اواسط سال گذشته ابلاغ شد.
انتهاي پيام
نظرات