• جمعه / ۲۴ اسفند ۱۳۸۶ / ۱۲:۰۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 8612-11529

آيين‌هاي نوروزي كهگيلويه و بويراحمد: سفره پر كنان و خانه‌تكاني درون

رييس بنياد ايران‌شناسي كهگيلويه و بويراحمد گفت: آيين‌هاي نوروزي و چهارشنبه‌سوري در اين استان از دوره‌ي ايران باستان و دين زرتشت باقي‌ مانده‌اند.

سيداسحاق صدري در گفت‌وگو با خبرنگار بخش ايران‌شناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره‌ي آيين «سفره پر كنان»، توضيح داد: دو شب مانده به نوروز، بانوي خانه نان مي‌پزد و سفره‌ي خانه را پر از نان مي‌كند. چون در روزگاران قديم، وضعيت اقتصادي مردم مناسب نبود، معمولا نان پخته‌شده با آرد گندم كم بود و نان را با آرد ميوه‌ي بلوط درست مي‌كردند كه به آن نان نارنجي مي‌گفتند؛ اما براي نوروز با صرفه‌جويي، آرد سفيد جمع مي‌كردند و بانوي خانه با پختن نان، سفره را پر از نان مي‌كرد.

وي بيان كرد: يك شب مانده به نوروز نيز نوبت به برگزاري آيين «چاله گرم‌كنان» است. «چاله گرم‌كنان» يعني آن‌كه اجاق خانه بايد گرم باشد و در آن شب، غذاهاي محلي مانند «دوآ»، «شله شيري» و «شله ماشكي» درست مي‌كردند.

او ادامه داد: عشاير اين استان از لحاظ اقتصادي ضعيف بودند و كمتر غذاي گرم مي‌خوردند و اگر برنج داشتند، آن‌را براي شب نوروز يا مهمان‌ها مي‌گذاشتند.

صدري از آيين ديگري به نام «خانه‌تكاني درون» نام برد و گفت: اگر در همسايگي يا ميان اقوام، كدورتي وجود داشته باشد، همه دور هم جمع مي‌شوند و ناراحتي‌هايي را كه در طول يك سال به‌وجود آمده‌اند، فراموش مي‌كنند.

رييس بنياد ايران‌شناسي كهگيلويه و بويراحمد اضافه كرد: نوروز در ميان مردم و عشاير اين استان فرصت مناسبي است تا بزرگان و ريش‌سفيدان ايل كمك كنند تا كدورت‌ها از ميان بروند و صميميت حاكم شود.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha