معاون صنايع دستي استان زنجان: بستهبندي از مشكلات صنايع دستي ايران دربرابر آثار خارجي است بازارچههاي مرزي تهديدي براي صنايع دستي كشورند
معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي استان زنجان گفت: كشورهاي ديگر در توليد صنايع دستي از طرحها و نقشهاي استادكاران ايراني استفاده و گاهي اين آثار را به نام ايران ثبت و صادر ميكنند.
شاپور سليمانپور در گفتوگو با خبرنگار بخش صنايع دستي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اينكه كشورهاي ديگر با وجود اينكه از طرحهاي ايراني استفاده ميكنند، اما آثاري را با كيفيت پايينتر نسبت به صنايع دستي ايران توليد ميكنند، اظهار داشت: صنايع دستي ايران در دنيا نمونه ندارد و ظرفيتهاي آن نشان ميدهند كه با ورود آثار كشورهاي ديگر، به صنايع دستي ايران خدشهاي وارد نميشود.
او صنايع دستي استان زنجان را جزو صنايع دستي برتر كشور دانست و به مليله، چاروق، چاقو، گيوه، مس و گليم زنجان اشاره كرد و افزود: در دنيا نمونهاي از اين آثار توليد نميشود. شايد چاقو در طراحي مشكلاتي داشته باشد، اما بافتههاي داري و ديگر صنايع دستي زنجان نظير ندارند.
وي با بيان اينكه صنايع دستي ايران با توجه به طرحها و نقشهاي ويژه، در دنيا طرفداران بسياري دارد، اظهار كرد: بررسيها نشان ميدهند كه صنايع دستي وارداتي با توجه به توليد صنعتي، بهكارگيري نيروي انساني ارزان و توليد انبوه، با قيمت كمتري به بازار ديگر كشورها وارد ميشود كه در ايران اين شرايط وجود ندارد و براي توليد يك اثر، هنرمند روزها زمان صرف ميكند.
سليمانپور ادامه داد: كشورهايي مانند چين و پاكستان در توليد بعضي از رشتههاي صنايع دستي، دانش و فنآوري را بهكار گرفتهاند. بنابراين در مدت زمان كوتاهي، آثار انبوهي البته بهصورت ماشيني و با قيمت ارزانتر توليد ميشوند كه متأسفانه در ايران در اين زمينه كاري نشده است و كارگاههاي صنايع دستي با دانش سنتي فعاليت ميكنند و از دانش روز بهرهاي نبردهاند.
معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي استان زنجان دربارهي بهكارگيري دانش و فنآوري روز در توليد صنايع دستي، توضيح داد: منظور از مطرح كردن اين موضوع، ايجاد خط توليد ماشيني نيست، چون ديگر آن اثر، صنايع دستي محسوب نميشود؛ آيا مليله را در خط توليد ماشيني ميتوان پديد آورد؟
وي طرحها و بستهبندي را از جمله مشكلات صنايع دستي ايران دربرابر صنايع دستي خارجي دانست و گفت: متأسفانه تاكنون در طراحي به اصول علمي و خاصي نرسيدهايم؛ اما دربارهي رفع مشكل بستهبندي، عزم جدي شده است.
سليمانپور با اشاره به اقدامات معاونت صنايع دستي زنجان براي بهبود وضعيت بستهبندي آثار، بيان كرد: اكنون طرحي براي بستهبندي سه محصول صنايع دستي استان، مطابق با استانداردهاي خاص درحال اجراست كه سال آينده، اين طرح براي ديگر صنايع دستي استان زنجان نيز اجرا ميشود.
وي افزود: بستهبندي براي صنايع دستي نوعي بازار فروش ايجاد ميكند و نشان از كيفيت آثار دارد.
او به كيفيت صنايع دستي ايران اشاره كرد و گفت: صنايع دستي ايران، بازارهاي خاص خود را دارد. هيچگاه بازار كشورهاي اروپايي و آمريكاي شمالي كه خاستگاه صنايع دستي ايران است، محلي براي مصنوعات كشورهايي مانند چين نيست.
به گفتهي او، برخي از صنايع دستي كشور با توجه به قدرت پايين خريد مردم، حالت تزييني پيدا كردهاند و در اين ميان، گاهي بهدليل اطلاعرساني محدود، كيفيت و نوع ساخت، صنايع دستي خارجي و ايراني از يكديگر قابل تشخيص نيستند.
معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي استان زنجان معتقد است: گاهي ما مشوق عرضهي بيشتر صنايع دستي خارجي در بازارهاي داخلي هستيم، چون در فروشگاهها و نمايشگاهها امكان خريد اين آثار را بهصورت اقساط با چكهاي مدتدار تسهيل ميكنيم. بنابراين صنايع دستي وارداتي با طراحي و بستهبندي مناسب و قيمت ارزان، بازار صنايع دستي ايراني را تحت تأثير قرار ميدهند.
به اعتقاد او، وجود بازارچههاي مشترك مرزي، ورود آسان صنايع دستي خارجي و قاچاق را به كشور موجب شدهاند. اگرچه اين بازارچههاي مرزي مكاني براي فروش آثار ايرانياند، اما براي صنايع دستي كشور نوعي تهديد هستند.
وي با بيان اينكه صنايع دستي خارجي بيشتر فانتزياند و كاربردي نيستند، به توليد مليله در كشورهاي ديگر مانند تركيه اشاره كرد و گفت: بهتازگي در نمايشگاه تركيه شركت كرديم كه اين كشور نيز در زمينهي توليد مليله فعاليت ميكند؛ اما كيفيت آثار آنها با نمونههاي ايراني بسيار فاصله دارد و در پايينترين سطح توليد ميشود. بنابراين ورود اين آثار به كشور براي صنايع دستي ايران خطري محسوب نميشود؛ اما اين كشورها در بعضي از رشتهها دانش و فنآوري را وارد كردهاند و موفقيت بيشتري در بازارهاي جهاني بهدست آوردهاند.
او تأكيد كرد: بايد دانش استادكاران صنايع دستي ارتقا يابد و ديدگاههاي دانشگاهي به اين كارگاهها وارد شوند تا در طراحي و نقشها تحولي ايجاد شود.
سليمانپور استانداردسازي، حمايت از هنرمندان، تشكيل اتحاديهها و تعاونيها بهصورت هدفمند، تهيهي مواد اوليهي مرغوب و حذف محدوديت در بانكها را براي ايجاد رقابت در ميان صنعتگران از جمله اقدامات ضروري براي حفاظت از صنايع دستي ايراني دربرابر تأثير صنايع دستي وارداتي ارزيابي كرد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات